לקוחה פעם אמרה לי: "כשבעלי עזב את הבית והשאיר אותי עם שני ילדים קטנים לבד, עם משכורת של 2800 שקל וערימה של חובות, הרגשתי כאילו מישהו זרק אותי לתוך ביצה טובענית ועכשיו לכי תצאי ממנה לבד".

אמנם מעולם לא נתקעתי בביצה טובענית, אבל אני בהחלט יכולה להבין למה היא התכוונה. ידוע שבביצה טובענית כל תזוזה לא נכונה יכולה להטביע אותך עמוק יותר ויותר.

עכשיו דמיינו את הסיטואציה הבאה: נניח שגם אתם וגם מי שעד לפני רגע היה שותף מלא לחיים שלכם, תקועים יחד בביצה הטובענית הזו. זה כבר יותר מסובך, אה? זה מצב מלחיץ.

במצב כזה כנראה שבאינסטינקט ראשוני תעשו כמה תזוזות לא נכונות ואז יש שתי אפשרויות: או שמרוב לחץ יקרה מה שיקרה ותטביעו אחד את השנייה, או (אם יתמזל מזלכם) תבינו את הקטע של הביצה בזמן ותצילו את עצמכם.

כשמחליטים להתגרש מתחילה הדרמה. ברגע אחד אתם הופכים משותפים לחיים לשני אנשים שהחיים זרקו אותם לתוך ביצה טובענית ושניכם נאבקים לצאת ממנה. לא צריך להיות דוקטור לביצות טובעניות כדי להבין שבנקודה הזאת צריך פשוט לעצור כל תזוזה, להירגע ולפעול חכם – ביחד למען אינטרס משותף.

אתם בביצה. ביחד. עכשיו ההחלטה היא בידכם, איך אתם בוחרים לצאת מזה?

יש כמה סוגים של מתגרשים. שימו לב, אני מסייגת את כל סוגי המתגרשים האלימים, הנרקיסיסטים, המנכרים והדומים להם – עבורם צריך להקדיש טור מיוחד.

יש יחידי סגולה שישלבו כוחות וגם אם יבלעו כמה צפרדעים בדרך, הם יצליחו לצאת ממנה יחד. יש כאלו פאסיביים שנשארים תקועים במקום ועד שלא יתמודדו אחד עם השניה לא יצליחו לצאת ממנה. יש כאלה שיתקוטטו בניהם, לא ישכילו להקשיב ולדבר ובטיפשותם בסוף כנראה יטביעו אחד את השניה למוות.  ויש כאלו "מיוחדים" ממש שיבחרו להציל את עצמם, רק את עצמם, יהיה המחיר אשר יהיה, גם אם זה אומר להטביע את הצד השני ולעלות על גופתו כדי לצאת. העיקר לצאת מהביצה.

את המטאפורה הזו אפשר להרחיב בדמיון ולהכניס את הילדים שלכם גם אתכם לביצה. אבל ניראה לי שעדיף לחסוך תיאורים קשים כי המסר מובן.

בתחילת הליך גירושים (וגם אם התעשתם מאוחר זה בסדר) יש נקודה, כמו בביצה, שבה צריך פשוט לעצור כל תזוזה, להירגע, ולפעול חכם - ביחד.

את סיפורי אלף לילה ולילה, ההאשמות והוויכוחים על מי אשם, למה זה קרה, ואיך בכלל הגעתם לביצה הזו – אני מציעה לכם לפרוק כולל קללות עסיסיות ושחרור לחצים בחדר הטיפול אצל מי שתבחרו לנכון.

מעכשיו, כמה שזה קשה, תנסו להיות כמה שיותר ענייניים. כי אם לא תשכילו לשתף פעולה ולעשות כל מה שביכולתכם כדי לצאת מהביצה הזו יחד, לא רק שתטבעו, אלא פשוטו כמשמעו תמשכו במו ידיכם גם את הילדים שלכם לתוך הביצה. גם אם תצליחו לצאת ממנה מתישהו, הצלקת שתישאר בכם ובהם תישאר לכל החיים.

נכון, זה לא מתאים לכולם, זה לא קל ולפעמים נדמה שרק מעטים ויחידי סגולה מצליחים לשתף פעולה ולצאת יחד מהביצה. אבל אני אומרת לכם – זה אפשרי.

איך עושים את זה? לכו ב-י-ח-ד למגשר או מגשרת שילוו אתכם בתהליך מההתחלה ועד הסוף.

אתם לא צריכים להיות חברים טובים וגם לא להעמיד פנים שהכול בסדר. אתם רק צריכים להיות מסוגלים לשתף ולהקשיב, להיות יצירתיים ולדעת לצאת מהקופסה כדי למצוא פתרונות משותפים והכי חשוב, אתם צריכים לשים את טובת הילדים שלכם בראש סדר העדיפויות.

אין סיבה שתוציאו מאות אלפי שקלים על עו"ד, תתחילו הליך משפטי ותמצאו את עצמכם שנתיים אחר כך באותה נקודה. אין סיבה שיחטטו לכם בחיים ושופט יחליט עבורכם מה טוב לכם ולילדים שלכם. אין סיבה שתכריזו מלחמה ותשאירו הרס וחורבן בכל חלקה טובה שאי פעם הייתה ביניכם. ובקיצור – אין סיבה. פשוט אין סיבה שתטבעו בביצה הזו. לא אתם ולא הילדים שלכם.

עו"ד ומגשרת עדי תנעמי (צילום: ליצ'י)
עו"ד ומגשרת עדי תנעמי | צילום: ליצ'י

עו"ד עדי תנעמי עוסקת בגישור ויישוב סכסוכים במשפחה

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.