בית המשפט המחוזי בחיפה דחה לאחרונה ערעור על קביעת בית המשפט למשפחה כי בית שנבנה על קרקע שקיבל הבעל במתנה לפני הנישואים נחשב לנכס משותף בין היתר משום שהאישה השתתפה במימון הבנייה. אב בית הדין חננאל שרעבי והשופטות אספרנצה אלון ושושנה שטמר אישרו בנוסף את חובת הבעל לפצות את אשתו ב-50 אלף שקל על כך שרמס את כבודה וזכויותיה כשמכר את הנכס מאחורי גבה.

בני הזוג משתייכים לעדה הדרוזית. הם התארסו בטקס "עקד" ב-1987 ונישאו 3 שנים לאחר מכן. בדצמבר 2014 הם התגרשו וניהלו הליכי חלוקת רכוש בבית המשפט למשפחה בחיפה, שם התקבלה תביעת האישה לקבלת חצי משווי בית המשפחה, שרשום על שם הבעל ונמכר על-ידו ללא ידיעתה תמורת 900 אלף שקל.

בית המשפט ביסס את קביעתו על מספר נתונים כמו העובדה שהקרקע ניתנה לבעל כמתנת אירוסין, הבית שימש את המשפחה במשך 23 שנים, בני הזוג חיו בשיתוף כלכלי, הלוואת המשכנתה מומנה מכספים משותפים והורי האישה סייעו בבנייתו.  

נוסף על כך חייב בית המשפט את האיש לשלם לגרושתו פיצויים של 50 אלף שקל לאחר שקיבל את טענתה כי הבית נמכר ללא ידיעתה תוך פגיעה בזכויותיה הקנייניות.

בערעור שהגיש על קביעות אלה טען הבעל לשעבר בין היתר כי הבית אמור להיות "נכס חיצוני" שלא נכלל ברכוש המשותף לנוכח העובדה שנבנה לפני הנישואים על קרקע שקיבל במתנה מאביו. המערער הוסיף כי גרושתו בקושי השתתפה במימון הבנייה ולא תרמה דר למעט השתתפות במשכנתה מזערית של 41,500 שקל.

בנוסף נטען שלא הייתה כל סיבה לחייב את המערער בפיצויים שכן ההחלטה על מכירת הבית הייתה משותפת, ואף אין עילה משפטית לפסוק פיצויים כאלה.

האישה ביקשה בתגובה שלא להתערב בקביעות העובדתיות והמשפטיות שהושתתו על ראיות ועדויות, ושופטי הערעור שרעבי, אלון ושטמר נענו לה.

לא מתערבים

עו"ד הדסה שמואלביץ ברכה (צילום: אתי לירז אביטבול, פסקדין)
צילום: אתי לירז אביטבול, פסקדין
את פסק הדין העיקרי כתב השופט שרעבי שהבהיר כי בית המשפט למשפחה הגיע למסקנה מנומקת ונכונה המושתתת על הפסיקה והחוק.

השופט הבהיר כי התקיים במקרה הזה אותו "דבר מה נוסף" שנדרש להוכחת שיתוף בנכס שלכאורה אמור להיות "חיצוני" כיוון שנרכש לפני הנישואים.

כך, משום שמדובר בבני זוג דרוזים שלפי הנהוג הבעל הוא שמספק את קורת הגג למשפחה, וכך משום שהאישה והוריה השתתפו במימון הבנייה – קביעה עובדתית שאין להתערב בה. בתוך כך צוין כי סכום המשכנתה אולי נשמע נמוך היום אבל בזמנו, לפני 30 שנה, היה זה סכום משמעותי.

לגבי הפיצוי, השופט הסכים עם טענת האישה כי מדובר בסכום סמלי לעומת הפגיעה החמורה בזכויותיה תוך שהבהיר כי אינו מתכוון להתערב בקביעה שהבית נמכר ללא ידיעתה. בנסיבות אלה הרי שהמערער פגע בקניינה ובכבודה של האישה ואף התרשל כלפיה, ועליו לפצות אותה על הנזק שנגרם לה כתוצאה מהתנהלותו הדורסנית והכוחנית.  

בהתאם לכך, הערעור נדחה והמערער חויב בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד של 15,000 שקל.

ב"כ המערער: עורך דין סאלח עבדאללה

ב"כ המשיבה: עורך דין לענייני משפחה יוסי גרינשטיין

עו"ד הדסה שמואלביץ ברכה עוסק/ת ב- דיני משפחה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל