תושבת נתניה מנעה מבנותיה לנסוע לאביהן בבאר שבע בנימוק שיש לו ממ"ד קטן מדי וזה יהיה טראומתי עבורן. אב בית הדין, הרב אליהו אריאל אדרי, ביקר אותה בחריפות. הוא הבהיר שהילדות אינן קניינה ושהאב רשאי לקיים את זמני השהות בביתו כל עוד אינו מפר את הנחיות פיקוד העורף.

הצדדים התגרשו ביולי 2022 לאחר שערכו הסכם גירושין שאושר בבית הדין הרבני וקיבל תוקף של פסק דין. ההסכם הסדיר בין היתר את סוגיית זמני השהות על שתי הבנות המשותפות שלהם.

בעתירה שהגיש האב הוא טען כי מאז חג שמחת תורה, עת פרצה מלחמת חרבות ברזל, האם שמתגוררת בנתניה סירבה לאפשר את קיום זמני השהות אצלו בבאר שבע. הוא ביקש להורות על קיום זמני השהות כסדרם כקבוע בהסכם הגירושין, גם בעת המלחמה.

בתגובתה אמרה האם כי היא מודעת לכך שבבית האב ישנו ממ"ד, אולם הממ"ד קטן ממדים והצפיפות בו עלולה לגרום לבנות טראומה. לכן היא ביקשה שזמני השהות ישובו להתקיים בבאר שבע רק אחרי המלחמה.

מעבר לכך טענה האם כנגד סמכותו של בית הדין הרבני לדון בנושא. לטענתה, אמנם הסכם הגירושין אושר בבית הדין, אך עניין החזקת הילדות לא נכרך בתביעת הגירושין כך שבית הדין לא קנה סמכות בעניין זה. לשיטתה קניית הסמכות אחר גירושין דורשת הסכמת שני הצדדים והדבר אינו מקובל עליה, ולכן יש להידרש לסוגיה במסגרת בית המשפט לענייני משפחה.

על כך השיב האב כי לא מדובר בתביעה להחזקת ילדים אלא לאכיפת הסכם גירושין, ואין ספק שבעניין זה הסמכות נתונה לבית הדין. לאישוש דבריו הוא הציג לבית הדין החלטה של בית המשפט לענייני משפחה הקובעת כי אכיפת ההסכם בין הצדדים היא בסמכות בית הדין.

עשתה דין לעצמה

הדיין אליהו אריאל אדרי צידד בעמדת האב שלפיה התביעה עוסקת באכיפת זמני השהות שנקבעו בהסכם הגירושין, ושאכיפת הסכם שאושר על ידי בית הדין היא בסמכותו. מה גם שאפילו בית המשפט לענייני משפחה קבע זאת.

הוא הוסיף כי האם הייתה מודעת היטב להחלטת בית המשפט למשפחה והיה ראוי לחייבה בהוצאות כבדות על הצגת מצג שווא בפני בית הדין, אך לעת עתה הוא נמנע מכך בהתחשב במצב החירום.

לגופו של עניין דחה הדיין את טענות האם על הסף, תוך שהבהיר כי הילדות אינן קניינה והיא לא רשאית לעשות בהן כרצונה. הוא הדגיש כי האב רשאי לקיים את זמני השהות בביתו כל עוד הוא סבור שזו טובת הבנות וכל עוד אין כאן הפרה של הנחיות פיקוד העורף.

בתוך כך ציין הדיין כי האם הייתה יכולה להגיש תביעה מתאימה ולהפעיל את שירותי הרווחה, אולם לא יעלה על הדעת כי תעשה דין לעצמה. זאת ועוד, "טענתה כי הממ"ד בבית האב קטן הינה אבסורדית, ודי בכך שהקטינים מוגנים", סיכם.

לפיכך הוא הורה כי זמני השהות יתקיימו כקבוע בהסכם הגירושין. הוא קבע כי ככל שהיא לא תקיים את הצו, יוכל האב לפתוח בהליכים לאכיפתו באמצעות משטרת ישראל. בנוסף הוא הזהיר כי במקרה שכזה בית הדין ינקוט בכל חומרת הדין, ובכלל זאת האם תחויב בהוצאות על מצג השווא בעניין הסמכות.

ב"כ התובע: עו"ד שמעון נחמני

ב"כ הנתבעת: עו"ד אלי שיליאן 

עו"ד רחל דון יחייא עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.