מהו גישור? מבחינתי, עולם ומלואו, אך אם צריך לתמצת בכמה מילים, מדובר בהליך שבו צדדים מסוכסכים יכולים לדבר ביניהם באמצעות צד שלישי על מנת שיוכלו יחד להגיע לפתרון הבעיה ויישוב הסכסוך.

בגישור, בניגוד להליך שיפוטי, הצדדים הם שמחליטים על התוצאה הסופית. גישור טוב מתייחס לצרכים של הצדדים ולא שם את הדגש על השאלה מי צודק.

שתי דוגמאות מהחיים 

לפני כ-20 שנה נכנסו למשרדי שני גברים בשנות ה-60 לחייהם. הם סיפרו שהבן של אחד מהם מתגרש והוא ואשתו לא מוכנים להחזיר לבן הזוג של האב הלוואה של מאות אלפי שקלים שנתן להם. 

לאחר הגשת התביעה הופנו הצדדים לגישור. המגשרת היתה רגישה מספיק כדי להבין שהבעיה היא פחות הכסף ויותר הניתוק של האב-סב מהנכדים. הגישור הסתיים בכך שבמקום לקבל כסף בחזרה, נתן בן הזוג של האב-סב סכומים נוספים לבן מרצונו, והמשפחה המורחבת חזרה להיות בקשר. 

מקרה נוסף התחיל בשיחה טלפונית שקיבלתי מגבר שביקש שאגשר בינו ובין אשתו בהליך גירושין קשה ביניהם. האשה הסכימה להגיע לגישור. כמה דקות אחרי שהחלה השיחה, האשה סיפרה שהאיש אלים והיא מפחדת ממנו. באותו הרגע קם האיש והודיע לי כי הגישור הסתיים.

נותרתי מול האשה כששתינו פעורות פה. לא ויתרתי, שמעתי ממנה את הסיפור ואת נקודת המבט שלה. ראיתי שהיא לא מאמינה שאוכל לעשות משהו, אבל ביקשה שאנסה.

למחרת התקשר אלי האיש, ביקש סליחה על עזיבתו הפתאומית ואמר כי זה לא יעזור, הוא לא יוכל להגיע איתה להסכמות. הזמנתי אותו לשיחה לבד. כך ניהלתי גישור עם כל אחד בנפרד במשך 5 חודשים וכל הזמן עשינו צעדים בוני אמון ופירקנו סוגיה סוגיה. 

לבסוף, אחר שנותרו סוגיות אחרונות, הסכים האיש לחזור לגישור משותף וכך כעבור חודש נוסף חתמנו על הסכם. בסוף הגישור בני הזוג התחבקו ממושכות. כיום הם חוגגים יחד את כל החגים עם ילדיהם ונכדיהם, עם או בלי בני זוג אחרים. 

יתרונות ההליך

אם בחרתם בגישור, הגיעו מוכנים. הדבר החשוב ביותר לזכור הוא ששערי בית המשפט תמיד פתוחים. אנשים שמגיעים להסדר ולא ממצים הליך בבית המשפט חוסכים לעצמם זמן, כסף, הרבה הרבה אנרגיות שליליות והכי חשוב – שומרים על היכולת לשלוט באופן שבו יסתיים הסכסוך לטובת הצדדים. 

גם אם הגישור לא הצליח, ולא הביא לתוצאה רצויה, עדיין יש לו יתרון בכך שהוא איפשר לצדדים לשמוע את הכאב האחד של השני, והוא בהרבה מקרים מצמצם את המחלוקת באופן משמעותי.  

גישור מאפשר לסיים את הסכסוך בהסכמה ולא בהכרעה. מדובר ביתרון המהווה את אבן היסוד וייחודו של ההליך. באמצעות גישור אנחנו מגיעים להסכמות המשקפות בצורה המירבית את רצון הצדדים, תוצאה המובילה בהכרח לשביעות רצון מפתרון הסכסוך, למניעת משקעים עתידיים ולנטרול כעסים מיותרים.

יש שהגדירו את ההליך, באופן מדויק בעיניי, כהליך המסיים את 'הסכסוך שבלב'. תוצאה הרצויה כפליים כשמדובר בצדדים אשר המציאות או שגרת חייהם מחייבת בהמשך תקשורת ביניהם (שותפים לעבודה, סביבת מגורים, ילדים משותפים, בני משפחה ועוד). בדרך זו אנחנו לא עוסקים מי בצודק או לא צודק אלא בצרכים וברצונות של הצדדים. 

יתרון חשוב נוסף בהליך הגישור, הוא הותרת הבחירה והעצמאות בידי הצדדים. בכל שלב הצדדים יכולים לבחור 'לקום וללכת' ולא להמשיך את הליך הגישור. בהקשר זה חשוב לציין, כי על תוכן הגישור חל חיסיון, קרי, דברים הנאמרים במסגרתו אינם יכולים לשמש את הצדדים כראייה בבית משפט, ככל וייבחרו להמשיך שם.

אחד מעקרונותיו ויתרונותיו הבולטים של הליך הגישור הוא בכך, שהצלחתו תלויה דווקא בשיתוף פעולה ובנכונות הצדדים להביא ליישוב הסכסוך. מגשר מיומן ומקצועי יצליח לרוב לגייס את הצדדים לשיתוף פעולה נכון ויביא גישה אשר תקדם את ההליך לנקודות פתיחה משמעותיות לסיום הסכסוך - גם אם בתחילה אחד הצדדים לא היה מעוניין כלל בכניסה להליך גישורי.

הגיעו מוכנים

אני ממליצה להגיע להליך עם ידע מוקדם על גישור, לקרוא ולהבין מה צפוי לכם, ולדמיין איך הייתם רוצים שיסתיים ההליך. 

בנוסף, הגיעו עם נכונות אמיתית לשיתוף פעולה. אם אין בכך צורך אמיתי, אל תשמרו מידע חשוב בסוד והציגו את התמונה האמיתית והמלאה. חשוב לציין שניתן לחשוף בפני המגשר מידע רגיש בארבע עיניים, והמגשר מחויב לסודיות והוא יוכל להנחות אתכם באיזה שלב לחשוף את המידע, אם בכלל. 

בצעו את המטלות שהמגשר או המגשרת דורשים מכם, יש לכך תרומה עצומה להצלחת הגישור.

עו"ד צהלה הלוי (צילום: נריה אברהמי)
עו"ד צהלה הלוי | צילום: נריה אברהמי

התעלמו מעצות של מכרים בסגנון "אל תוותרי על כלום" והגיעו פנויים ורגועים. 

עו"ד צהלה הלוי עוסקת בנדל"ן, משפחה וירושה ומגשרת בתחום האזרחי ובתחום המשפחה

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.