בית המשפט למשפחה בקריות דחה לאחרונה תביעה של סבים לקיום קשר עם שני הנכדים שלהם והטלת סנקציות על בנם ואשתו שמסרבים בתוקף לאפשר אותו. השופטת ליאת דהן חיון קבעה כי המסקנה, לאחר 4 שנות הליכים, חד-משמעית: כל עוד הסכסוך העמוק בין ההורים לבין הסבים נמשך, כפיית הקשר תזיק לילדים ותגרום לקונפליקט נאמנויות ובלבול. על כן, המשך ההליך המשפטי אינו לטובתם, ויש לקוות כי הסכסוך ייפתר מחוצה לו.

29 תסקירים וחוות דעת הוגשו לבית המשפט מאז שהסבים פנו אליו ב-2015. לאורך השנים ניסו הגורמים המקצועיים, בהם עובד סוציאלי, פסיכולוג, מטפל משפחתי ועוד, למצוא פתרונות למצב אליו נקלעה המשפחה בשל סכסוך עמוק שהתגלע בין הסבים לבין ההורים. בתחילה ניתנו ההמלצות לכפיית המפגשים, אך הן השתנו לאחר שכולם הגיעו למסקנה כי ההשפעה שלהם על הילדים שלילית, וכל עוד הסכסוך נמשך אי אפשר להמשיך בהם.

בעקבות זאת, ניסו בית המשפט וגורמי המקצוע להביא את ההורים והסבים להידברות ולטיפול אך הדבר לא צלח. נהפוך הוא, ההורים הפכו קיצוניים יותר בעמדתם.

בקיץ האחרון הזמינה השופטת ליאת דהן חיון חוות דעת נוספת ממומחית בתחום המשפחה על מנת לבדוק האם בכל זאת יש מקום לחדש את המפגשים גם ללא טיפול משפחתי.

חוות הדעת הייתה חד-משמעית: עד שהסכסוך בין ההורים לבין הסבים ייפתר אין לאפשר את הקשר שמציב את הילדים בבלבול ובקונפליקט נאמנויות.

רק יעמיק את הקונפליקט

השופטת דהן חיון קיבלה את חוות הדעת והחליטה לדחות את התביעה בשל השפעתו המזיקה של ההליך על הילדים. "... שעה שטובתם היא זו העומדת לנגד עיניי עת מתן ההחלטה", כתבה, "סיום ההליך נוכח הפגיעה הממשית בקטינים כפי שקורה כבר כיום וקל וחומר עת יכפו על הוריהם את קיום הקשר בינם לבין הסבים, הכרחית ונדרשת ולבטח אין להורות על המשך ניהול ההליך, תחת הטלת סנקציות על ההורים אשר יהיה בהן בכדי להעמיק את הקונפליקט".

כדי להדגיש את הנזק שנגרם לילדים, הפנתה השופטת לעדות של עובד סוציאלי לסדרי דין מ-2017, לאחר שנפגש עם הילדים, במסגרתה הוא תיאר את הקושי שלהם להתמודד עם המצב: הבן הגדול ביקש שקט ואמר שאחרי כל מפגש עם הסבים הוריו כועסים עליו ויש לו כאבי ראש ובטן, ואחותו דיווחה על קשיים שונים. העובד הסוציאלי ציין שהילדים משלמים מחיר יקר עקב ניהול ההליך, ולטעמו הדרך היחידה למנוע מהם סבל ואי שקט היא שינוי בגישת ההורים כלפי הסבים.

השופטת ציינה כי אין ספק שבמצב אופטימלי טובת הילדים היא לקיים קשר טוב ומיטיב עם הסבים. "ואולם; נוכח חוות הדעת שהוגשו לתיק... הרי שאין כל תועלת בהמשך ניהול ההליך מתוך מחשבה שמא, ה'מחיר' אותו משלמים הקטינים כיום, יצמיח תועלת אשר יהיה בה בכדי 'לכסות' על הנזק שנגרם, שכן הסבירות לחידוש הקשר במצב הדברים כיום, קלושה".

לכן השופטת החליטה שטובת הילדים מחייבת לסיים את ההליך המשפטי תוך שהביעה תקווה כי צעד זה יביא להרגעת הרוחות. בתוך כך השופטת העירה כי להתרשמותה סירובם של ההורים לקשר ולטיפול המשפחתי עיקש ולא מוצדק, והחליטה שלא לחייב את הסבים בהוצאות.

לפסק הדין בתמ"ש 10917-12-15

ב"כ הסבים: עו"ד סיגל בלינסון שפר

ב"כ ההורים: עו"ד לענייני משפחה טל איטקין

עו"ד אילן אוזן עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל