אם התיק שלכם מתנהל יותר מידי זמן בבתי משפט או שהגעתם להסכם ש״כמעט נחתם״,״נתקע״ או ״נפל״ בדקה ה-90 בשל חוסר מזל, אגו או מסיבות אחרות – הכתבה הזו מיועדת לכם.

עידן הקורונה טרף את הקלפים. מה שיהיה הוא ממש לא מה שהיה בתחומים רבים וגם באופן בו נמשיך לנהל סכסוכים ותיקים משפטיים. הנגיף נותן את אותותיו על כלל החברה ומשפיע גם על אחד מהענפים המרכזיים בחיינו – מערכת המשפט. זה הזמן לחשוב מחדש על בחירת אסטרטגיית ניהול סכסוכים ותיקים משפטיים.

כבר שנים, עידן הוואטסאפ והרשתות החברתיות מכתיב לנו קצב חיים מהיר של קבלת הכרעות, פעולות ותגובות, 'חיתוך וסגירת עניינים' בפרקי זמן קצרים. רק השדה המשפטי נותר הרחק מאחור. הדברים מקבלים משנה תוקף בחברה מסוכסכת ובמדינה המחזיקה בתואר שיאנית  במספר ההליכים המשפטיים לנפש.

המשך ניהול הליכים ארוכים בעידן הקורונה הוא שגיאה אסטרטגית גדולה שתוביל להפסד כספי ניכר. זה הזמן לחשב מסלול מחדש, לנטוש את עמדות הקצה ולעשות את הדבר הנכון . יש לכך ארבע סיבות:

מערכתית

המערכת המשפטית, שגם ככה, ידועה בכבדותה שלא לומר בסרבולה, כורעת תחת העומס. גם לפני 'הסגרים' וגם בתוך תקופת הקרונה נוצרה חוסר וודאות משפטית גדולה ביחס להמשך מועדי שמיעת תיקים וזמני קבלת החלטות ופסקי דין סופיים. השופטים כידוע, הם בשר ודם, וכמו כולם חווים את מאורעות התקופה עם בני משפחתם וילדיהם. הדברים נכונים ביחס לבתי המשפט וגם לבתי הדין הרבניים – עובדות חיים פשוטות שמרחיקות את ההכרעות בתיקים, שנים קדימה.

שיקולי עלות-תועלת

האימרה המוכרת 'טוב ציפור אחת ביד משתיים על העץ' – נכונה היום יותר מתמיד. בעידן בו אנו עדים לתופעות שלא הכרנו, בהן עצמאיים רבים מרימים ידיים, כמעט מיליון איש מחפשים עבודה, עסקים רבים נסגרים, בתי המשפט מוצפים בהליכים לפירוק חברות ותביעות חוב, ומדי יום מוגשות מאות בקשות לפשיטת רגל, לא ברור כלל אם בסוף ההליך שתנהלו ואולי אף תזכו בו, יהיה לכם ממי לגבות את הנייר שכתוב עליו פסק הדין. במילים אחרות, בחלק מהמקרים בעלי דין ישארו עם פסק דין שלא שווה פרוטה, לאחר שהשקיעו הון בהוצאות משפטיות.

איכות חיים

עידן הקורונה פתח לנו חלון, רבים רואים בו מתנה גדולה. קיבלנו תובנות חדשות על חיינו: על עיקר וטפל בחיים, סדרי עדיפויות, מה באמת חשוב, הנאות החיים הפשוטות, מושגי משפחה נכונים ועוד. יותר ויותר אנשים מבינים היום, שהמשך ניהול הליכים משפטיים ארוכים ויקרים בעצם אינו משרת את עניינם. הרצון בסיום סכסוך והותרת משקעי עבר מאחור, גם לעיתים במחיר של ויתור כספי הוא ערך בפני עצמו, שיתרונותיו מרובים.

תחסכו מעצמכם

ויתור על ניהול ההליך בבית המשפט משמעותו חיסכון במשאבים, זמן, הרבה כסף ועוגמת נפש. לכל אלו יש להוסיף את חוסר הוודאות הבריאותית, החברתית והנפשית ובפרט של מי שמצויים בעיצומם של הליכים משפטיים, עובדה שאינה מוסיפה ודאות או יציבות ביחס להשפעת ההליך על עתידכם ומשפחתכם.

יש לקוות שהמצב יביא להתפכחות בעלי דין ובתקופה הקרובה נהיה עדים לתור הזהב של  סיום סכסוכים בפרקי זמן קצרים, במסגרות אלטרנטיביות כמו גישור, בוררות או באמצעות עו"ד נמרץ בעל מיומנות עם קבלות. גם לציבור עורכי הדין יש אינטרס לטובת לקוחותיהם להפנות ולשחרר תיקים תקועים שימצאו את מזלם וסופם בדרך זו. זה הזמן לעשות סוף לסכסוכים. חשבו מסלול מחדש והיפכו את המשבר להזדמנות.

עו"ד גלעד קורינאלדי הוא מומחה לסיום סכסוכים משפחתיים ועיסקיים ולניהול משא ומתן

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל