בית המשפט למשפחה בקריות קיבל לאחרונה תביעה של אם בעלת אזרחות בריטית להגר עם בתה בת ה-13 לאנגליה למרות העובדה שלפני כ-3 שנים חטפה את הילדה ואולצה להחזיר אותה לישראל בצו בית משפט. השופטת שירי היימן ציינה כי מדובר ברע במיעוטו שכן האם לא הצליחה להשתלב כאן והילדה קשורה אליה מאוד. לעומת זאת, הקשר עם אביה לא התפתח דיו והוא לא מסוגל לשמש כמשמורן. ההגירה תתאפשר בכפוף לכך שהאם תפקיד 70 אלף שקל כערבות לקיום קשר רציף בין האב לבתו.

ההורים גרו בתחילת הדרך באנגליה ובתם נולדה שם. ב-2009, כשהייתה בת שנתיים, הם עברו לישראל אבל הזוגיות השתבשה מהר מאוד ותוך שנתיים הם כבר התגרשו. אחרי סכסוך משמורת מורכב ורווי מתח נקבעה המשמורת על הילדה אצל האם והאב נפגש איתה בקביעות.

אלא שהרגיעה לא ארכה זמן רב וב-2017 האם חטפה את הילדה לאנגליה וחזרה לישראל כעבור 10 ימים בצו בית משפט. עם חזרתה היא הגישה את התביעה הנוכחית לאישור ההגירה למרות התנגדות נחרצת מצד האב.

מאז הגשת התביעה נעשו נסיונות רבים לחיזוק הקשר של הילדה עם האב ולביסוס חיי האם בישראל אבל בתסקיר רווחה שהוגש בשנה שעברה דווח כי הם לא נשאו פרי.

העובדת הסוציאלית ציינה כי בעוד שהקשר עם האם התהדק מערכת היחסים עם אביה נותרה שטחית. עוד דווח כי האם לא מצליחה להשתלב בישראל ומתעקשת לעבור לגור בלונדון בקרבת אמה ומשפחתה המורחבת, ומשכך הומלץ לאפשר את המעבר בתנאים שיבטיחו שמירת קשר עם האב והשתלבות תקינה של הילדה.

נטע זר

השופטת שירי היימן קיבלה את המלצות התסקיר שגובו גם בחוות דעת של פסיכולוג שסבר כי מוטב לילדה ולאם לעבור ללונדון אם כי ציין שהלבטים לא היו פשוטים. הסיבות העיקריות לכך הן הקשר המשמעותי בין השתיים, התסכול שהאם חווה בארץ והעובדה שהאב לא מסוגל לקבל משמורת מלאה על הילדה.

השופטת היימן קבעה כי המציאות היא שגם 11 שנים אחרי שהגיעה לכאן האם עדיין מרגישה כנטע זר. "במצב דברים זה יש מקום להתחשב ברצונה של האם ובבקשתה לשקם את חייה ולהתחיל בדרך חדשה", כתבה.

השופטת הוסיפה כי אין אפשרות להשאיר את הילדה בארץ ללא אמה שמשמשת עבורה עוגן, וכאשר הקשר עם אביה שטחי ולא הכה שורש בעולמה הפנימי. בתוך כך מצאה השופטת כי שיפור במצבה של האם ייטיב עם הילדה והיא אף תיהנה מהקרבה לסבתה באנגליה – שגם אליה היא קשורה מאוד.

עו"ד חיה רודניצקי-דרורי (צילום: יובל כהן אהרונוב )
עו"ד חיה רודניצקי-דרורי | צילום: יובל כהן אהרונוב

לבסוף השופטת ציינה כי חששו של האב מפגיעה בקשר עם בתו מוצדק על רקע ההתנהלות הבעייתית של האם אלא שבנסיבות המקרה המעבר הוא הרע במיעוטו. מכל מקום, הוא יותנה בתנאים להבטחת הקשר שכוללים שיחות וידאו 3 פעמים בשבוע, שהות של שבועיים בשנה בישראל, ביקורים של האב באנגליה ושיתופו בכל עניין משמעותי שקשור בה.

בנוסף, כדי להבטיח שהאם תקיים את התנאים היא תפקיד בקופת בית המשפט ערבות של 70 אלף שקל, תוך שהובהר לה שאם תפר את זכויותיו ההוריות של האב הילדה תוחזר לישראל. לא נפסקו הוצאות.

ב"כ האם: עורך דין אמיר בר לב, עו"ד יעל רז שרעבי

ב"כ האב: עו"ד דיני משפחה אורית בוקריס לוי

עו"ד חיה רודניצקי-דרורי עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל