בית המשפט למשפחה בצפת דחה לאחרונה בקשה של אב לביטול מזונות בנותיו, היום בנות 17.5 ו-19. בני הזוג התגרשו לפני שנים רבות והבנות היו במשמורת האם. הקשר בין הבנות לאביהן לא היה רציף במהלך השנים. בתביעה שהגיש בשנה שעברה, האב טען כי למרות ניסיונותיו הבנות לא מעוניינות בקשר עימו, האם מסיתה אותן נגדו, ולכן יש לבטל את חיובו במזונות. האם התנגדה בטענה שהאב אינו מתעניין בבנות והוא האחראי לנתק. סגנית הנשיא אביבית נחמיאס הסבירה שביטול מזונות ייעשה רק במקרים קיצוניים במיוחד של סרבנות או ניכור הורי. במקרה זה היא התרשמה שאין הצדקה לביטול מזונות מאחר ששני הצדדים תרמו לניתוק הקשר.

ההורים התגרשו ב-2004 לאחר הולדת בתם הצעירה. הקשר בין האב לבנות לא היה רציף במהלך השנים, ובין הצדדים התנהלו הליכים רבים הנוגעים לזמני השהות והמזונות. בין היתר נעשו ניסיונות לחידוש הקשר באמצעות גורמים טיפוליים אך הניסיונות לא צלחו והחל מינואר 2020 לא מתקיים בין האב לבנות קשר בכלל.

בשנת 2019, בעקבות בקשה של האב לביטול המזונות בטענה להתנהגות מרדנית של בנותיו, הופחת סכום המזונות החודשי ל-2,000 שקל ונקבע שהיתרה תופקד בתוכנית חסכון עד גיל 18 או עם חידוש הקשר - במטרה שהדבר יקדם את שיקום היחסים בין האב והבנות.

אולם הקשר לא חודש וניסיונות נוספים לקיום מפגשים בין האב לבנות כשלו. מינואר 2020 הם לא נפגשו בכלל, והאב הגיש תביעה נוספת לביטול המזונות והשבת מזונות ששולמו.

לטענתו, למרות כל ניסיונותיו הבנות לא מעוניינות בקשר עמו. האב טען שהתנהגותן מרדנית והן נתונות להסתה מצד האם ולאחר שכל הניסיונות לחידוש הקשר כשלו יש לבטל את החיוב במזונות.

האם התנגדה לביטול המזונות וטענה שהסיבה להפסקת הקשר היא חוסר עניין של האב בבנות. לטענתה, הוא לא נענה לניסיונותיהן ליצור עימו קשר וכל מטרתו היא הפסקת תשלום המזונות.

לא מקרה קיצוני

השופטת נחמיאס דחתה את התביעה. היא הסבירה שלפי הפסיקה, ביטול מזונות לילד "מרדן" יעשה רק במקרים נדירים, כמו התנהגות מחפירה מצדו וחוסר סיכוי לשיקום הקשר. גם אז, יעשה הדבר בהתאם לעקרון טובת הילד וסיפוק צרכיו ההכרחיים.

גם מקרים של סרבנות קשר כתוצאה מניכור הורי ייבחנו בזהירות רבה תוך דאגה לצרכיו של הקטין.

במקרה זה התרשמה השופטת שהאם אומנם לא מעודדת את הקשר, אך היא לא מונעת אותו או מסיתה את הבנות.

באשר לאב, התרשמה השופטת שהוא אינו יוזם קשר עם הבנות ואינו משיב לניסיונות מצידן ליצור קשר. כך למשל, הוא לא התקשר או שלח הודעה בימי ההולדת שלהן, לא הגיע למסיבת בת המצווה של הבת הגדולה, וכאשר אחת מהן שלחה לו הודעה שהיא חולה בקורונה הוא אפילו לא התעניין בשלומה.

השופטת ציינה שאין לה ספק שהאב אוהבת את בנותיו, אך קשה לצפות מן הבנות שהן אלו שייזמו את הקשר ויתעניינו בו, כמו שלא ניתן לצפות ממנו ל"חזר" אחריהן ללא הפסקה.

עו"ד ענת גולדשטיין מגנזי  (צילום: אינס בן שושן)
עו"ד ענת גולדשטיין מגנזי | צילום: אינס בן שושן

השופטת סיכמה שבמהלך השנים לא היה קשר משמעותי ויציב בין האב לבנות, כאשר כל אחד מבני המשפחה תרם את חלקו ובנסיבות אלו אין הצדקה להפסקת תשלומי המזונות.

לא נקבעו הוצאות.

ב"כ האב: עו"ד דוד אמסלם

ב"כ האם: עו"ד מוניר הייב

עו"ד ענת גולדשטיין מגנזי עוסק/ת ב- ניכור הורי
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.