בית המשפט למשפחה בנצרת קבע לאחרונה כי הורים לשני ילדים שנמצאים בתהליך אימוץ יפגשו אותם אחת לחודשיים. השופט אסף זגורי התרשם כי בעוד האם מנותקת רגשית מילדיה, לאב יכולות טובות ליצור עמם קשר. במסגרת פסק הדין השופט הורה להורים לתכנן את המפגשים עם הילדים ולקבל סיוע בעניין מהרווחה.

ֿב-2019 ניתן פסק דין חלקי שהכריז על שני הילדים כברי אימוץ כלפי הוריהם הביולוגים, בהסכמת ההורים. הקטינים יאומצו בקרוב על ידי משפחת האומנה בה הם שוהים, קרובי משפחה של האם.

בין היועץ המשפטי לממשלה לבין ההורים הביולוגים נותרה מחלוקת לעניין צמצום תוצאות האימוץ. ההורים ביקשו לקיים את המפגשים עם ילדיהם אחת לחודשיים, במתכונת דומה לנהוג עד כה. היועץ המשפטי לממשלה עתר לכך שהמפגשים יתקיימו שלוש-ארבע פעמים בשנה בלבד.

היועץ המשפטי הסביר כי מדובר בילדים מורכבים מבחינת הצרכים שלהם וההורים מתקשים להיענות לצרכים אלה במפגשים. הוא הוסיף שיש צורך בייצוב תחושת האימוץ וההשתייכות של הילדים בבית הוריהם המאמצים.

לאחר הכרזת הקטינים כבני אימוץ הוגש דו״ח מרכז הקשר המסכם את האינטראקציה בין הילדים לבין ההורים.

סגן נשיא בית המשפט למשפחה בנצרת, השופט אסף זגורי,  לא הסתפק בדו״ח ויצא לצפות בעצמו במפגש בין ההורים והילדים.

מי זאת אמא?

השופט ציין כי התרשם שהאב הוא הדומיננטי והרגיש יותר במפגשים. האב פעיל במשחק עם הילדים, קשוב לעתים רבות לבקשותיהם, יוזם פעילות עמם ויש לו חיבור טוב יותר עמם מאשר לאם. יחד עם זאת יש לו קושי לקיים אינטראקציה בו זמנית עם שני הילדים והוא מנסה לחבר בין הילדים לבין אמם לא תמיד בצורה מותאמת לרצונותיהם. כך למשל, הוא דורש מהם לחבק ולנשק את אמם והם נרתעים מכך.

לעומתו, האם פסיבית מאוד וכמעט לא מתקיים קשר רגשי בינה לבין הילדים. היא אינה יוזמת כמעט משחקים עם הילדים ולא מגלה התלהבות מיצירות או משחק של הילדים.

עו"ד זוהר הלוי (צילום: צילום עצמי)
עו"ד זוהר הלוי | צילום: צילום עצמי

עוד התרשם השופט כי המפגש היה לא מתוכנן ובתחילתו אף מבולבל. כמו כן, במפגש עלתה הדואליות של המלה ״אמא״ עבור הילדים. ״הילדים רואים באם האומנה אם לכל דבר וכשהאב מבקש מהם ללכת ל״אמא״ הם כמעט יוצאים מהחדר לחפש אותה ולא מבינים שהוא מתכוון לאם הביולוגית״, כתב.

השופט סיכם כי לא נראה שהילדים ניזוקים מהמפגש עם הוריהם ובחלק מהזמן הם נהנים ממנו, בעיקר מהאב.

הוא הבהיר כי על הרצף שבין אימוץ סגור לבין אימוץ פתוח מקרה זה ממוקם במקום ״טוב באמצע״. מחקרים מראים שאימוץ פתוח משרת את עיקרון טובת הילד. הילדים נתרמים מאימוץ מסוג זה שגורם להם להרגיש רגשות חיוביים כלפי ההורים הביולוגים.

בסיכומו של דבר קבע השופט שמקובלת עליו עמדת ההורים והמפגשים יתקיימו אחת לחודשיים במרכז הקשר.

הוא הורה לעובדת הסוציאלית לחוק האימוץ ליזום מפגש מקצועי משותף של ההורים האומנים והביולוגיים בסוגיית המסר שיש להעביר לילדים בעניין ״מי זו אמא ומי זה אבא״. כמו כן הוא הורה להורים הביולוגיים לתכנן טוב יותר את המפגשים עם הילדים ולקבל סיוע בעניין מהעובדות הסוציאליות.

לא ניתן צו להוצאות.

לפסק הדין בתיק אימוץ 07/19

שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו״ד זוהר הלוי עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל