חוק הירושה מאפשר לכל אדם שרוצה בכך להפקיד את צוואתו בלשכות הרשם לענייני ירושה, במעטפה סגורה וחתומה. על פי הצעת חוק לתיקון תקנות הירושה שיזם משרד המשפטים, בכל הליך הפקדה יסרקו עובדי הרשם לענייני ירושה את הצוואה. ההסדר יכלול גם סריקת צוואות שכבר הופקדו בעבר. 

על פי המצב כיום כאשר צוואה מופקדת בלשכות הרשם, היא נשמרת סגורה ורק המצווה עצמו יכול לקבל אותה בחזרה, עד יום מותו. העובדה שנערכה צוואה והופקדה נשארת חסויה כל זמן שהמצווה בחיים. על פי החוק, כשלרשם נודע על מותו של המצווה, הוא מחויב לפתוח את המעטפה ולמסור הודעה בדואר רשום לזוכים על פיה.

מי שממונה על ענייני הירושה הוא האפוטרופוס הכללי והוא מנהל מרשם ארצי של צוואות שהופקדו בלשכות הרשם לענייני ירושה.

על פי דברי ההסבר בהצעת החוק החדשה, הפקדת הצוואה בלשכות הרשם צריכה להבטיח את רצון המצווה, באופן שלא יינתן צו ירושה או צו קיום צוואה לאחר מותו מבלי שתהיה התייחסות לצוואה שהשאיר. אך מבחינה פרקטית, הפקדה פיזית של הצוואה לא מספיקה בעידן המודרני ויש צורך בגיבוי אלקטרוני.

לפי המנסחים, כיום במקרים של שריפה, הצפה או אסון טבע כמו רעידת אדמה, לצוואות המופקדות אין גיבוי. מדובר בבעיה שעלולה לפגוע במימוש רצון המנוח ואשר גם דוח מבקר המדינה הצביע עליה.

הפתרון לכך, על פי מנסחי ההצעה, הוא הקמת מאגר אליו תיסרק כל צוואה המופקדת בלשכות. הסריקה תתבצע ״לעיני המצווה״ ותישמר במדיה דיגיטלית כגיבוי. אם הצוואה המקורית לא ניזוקה, היא זו שתיפתח בסופו של דבר ולא הקובץ הסרוק. ואיך מבטיחים את הסודיות והפרטיות?

ניתן לבקש לא לסרוק

הצעת החוק מבהירה כי הצוואות הסרוקות לא תהיינה חשופות ותישמר פרטיותם של המצווים. הכוונה על פי המנסחים היא לבנות מאגר מחשובי שלא יאפשר עיון בצוואות אלה עד לקבלת אינדיקציה ממרשם האוכלוסין על פטירת המצווה.

אם מפקיד הצוואה יבקש לקבל את צוואתו בחזרה יימחק גם קובץ הגיבוי האלקטרוני ממחשבי הרשם לצמיתות. ואולם, הרישום על עצם פעולת ההפקדה, החזרת הצוואה למפקיד ופרטי תשלומי האגרות שהוא ביצע לא יימחקו.

ההסדר כולל גם צוואות שכבר הופקדו בלשכות, ולא חל רק על צוואות עתידיות. כדי לאזן בין הרצון להבטיח את רצון המצווה לבין כיבוד פרטיותו, התקנות יאפשרו למפקיד הצוואה למשוך את הצוואה המופקדת או להודיע לרשם כי הוא מבקש שלא לסרוק את צוואתו והוא מודע לכך שלצוואה המופקדת אין גיבוי.

מה לוח הזמנים? עם כניסת התקנות לתוקף תפורסם הודעה לציבור על כך ואנשים שהפקידו צוואות בלשכות יוכלו למסור הודעה בתוך 90 יום על רצונם שלא לסרוק את צוואתם. אם לא תתקבל הודעה כאמור, המעטפה תיפתח והצוואה תיסרק.

לעיון בהצעת החוק

עו"ד רות דיין-וולפנר עוסק/ת ב- דיני משפחה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל