בפסק דין שפורסם לאחרונה התקבלה חלקית תביעת אב ל-4 להפחתת מזונות ילדים שחויב לשלם לאשתו לשעבר במעמד הגירושים. בין השאר סיפר האיש כי מצבו הבריאותי בכי רע, כי הוא מובטל המתגורר ברחוב וכי מאז הגירושים מצבה הכלכלי של גרושתו השתפר משמעותית. בנסיבות אלה קבעה השופטת תמר סנונית פורר מבית המשפט למשפחה בתל אביב שמזונות האיש ביחס לילדיו הקטינים יוקטנו בכ-570 שקל.

הצדדים היו נשואים במשך 16 שנה והביאו לעולם ארבעה ילדים. הבכור מהם בגיר לאחר צבא, זו שלאחריו בת 19 ומשרתת בצה"ל, והשניים האחרים קטינים. בגירושים הסכימו בני הזוג לשעבר כי מזונות הילדים יועמדו על 1,625 שקל בחודש. לטענת האב הוא עמד בהסכם עד לינואר 2020. עוד באותו חודש פתחה האם תיק הוצאה לפועל לצורך גביית המזונות, עקב אי-תשלומם כפי שהוסכם.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט בספטמבר 2021 עתר האב לבטל לחלוטין את חבותו במזונות, או לפחות להעמידם על 500 שקל בלבד לכל אחד מילדיו הקטינים. לטענתו מצבו הבריאותי בכי רע, והוא מאובחן כיום עם בעיות נפשיות, עייפות כרונית, חוסר ריכוז, חרדה ודיכאון.

לדברי האב, בשל מצבו המתואר הוא אינו עובד מזה כשנתיים ואף עבר לגור ברחוב. טענות נוספות המצדיקות לשיטתו הפחתת מזונות הן נישואיו בשנית והטבה משמעותית בהכנסות גרושתו, שלדבריו מרוויחה כיום 30,000 שקל נטו בחודש.

לעומתו טענה האם כי בעיותיו הבריאותיות של בעלה לשעבר היו ידועות במועד הגירושים, ומכאן שלא מדובר בשינוי נסיבות המצדיק הפחתת מזונות. לדבריה, בשל הנתק בינו לבין הילדים נטל גידולם נופל במלואו עליה, והיא נאלצת לעשות זאת עם שמונה גידולים שאובחנו בראשה, ועם משכורת נמוכה דרסטית מזו שטען התובע – 12 אלף שקל בחודש.

משכורת האם באמת עלתה?

השופטת סנונית פורר בחנה את האסמכתאות שהגיש האב לתמיכה בתביעתו, ומצאה בהן הצדקה חלקית בלבד להיעתר לבקשתו.

כך, לכתב התביעה צורף דיווח של האגף לשירותים חברתיים לפיו האב מטופל ביחידה לדרי רחוב החל מיוני 2020. עוד נמצא כי הוא סיפר לגורמי הרווחה שאין לו כסף לשכור דירה ושהוא מתגורר ברחוב וישן ליד בית כנסת. לפי אותו דיווח, האב מתקיים מהלוואות, תרומות ונדבות.

אלא שגם לשיטת התובע בעצמו, כך השופטת, נכון למועד הגשת התביעה הייתה לו משכורת של 6,700 שקל בחודש ומכאן שסתר את עצמו כשטען כי שנה לפני כן עבר לגור ברחוב והפך מובטל. בנוסף, הוא לא זימן לעדות את העובדת הסוציאלית המטפלת בו, שיכולה הייתה להעיד על מצבו האמיתי.  

עוד ציינה השופטת כי התובע נמנע מלהציג מסמכים בסיסיים כמו דפי חשבונות בנק או תביעת אבטלה לביטוח הלאומי, על-מנת לאמת את גרסתו כי הוא מובטל שגר ברחוב. בנסיבות אלה היא החליטה שיש להיעתר חלקית בלבד לבקשתו, ולהפחית רק 35% ממזונות הקטינים, כלומר עליו לשלם 1,056 שקל במקום 1,625, רטרואקטיבית החל ממועד הגשת התביעה.

לעומת זאת, השופטת קבעה כי טענותיו בדבר נישואים בשנית ושיפור מצבה של האם לא מסייעות לו. זאת מאחר שזוגיות שנייה אינה מהווה לפי הפסיקה עילה להפחתת מזונות, ולא הוכח שמשכורת האם אכן עלתה אלא להיפך – היא אפילו נשחקה.

  • ב"כ האב: עו"ד אלדן (סיוע משפטי)
  • ב"כ האם: עו"ד כהן ועו"ד זיידן

עו"ד גילה עיני עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.