בית הדין הרבני בבאר שבע קיבל לאחרונה תביעה של אב להפחתת מזונות ילדים תוך שדחה את עתירתה הנגדית של האם להגדלתם. האב התגורר מאז הגירושים באוסטרליה ולאחרונה שב לגור בישראל. הוא טען כי ממצב שבו לא התקיימו בכלל זמני שהות בינו לבין בנותיו, היום הוא והאם מתחלקים באופן כמעט שווה. האם התנגדה להפחתה וביקשה דווקא להגדיל את המזונות בטענה שאין לה הכנסה, בעוד שהאב צבר נכסים רבים בחו"ל. הדיינים קבעו שהכנסות הצדדים לא הוכחו, והשינוי בזמני השהות מצדיק הפחתה.

לבני הזוג לשעבר שתי בנות משותפות. בשנת 2017 בית הדין הרבני בירושלים פסק שעל האב לשלם לאם מזונות חודשיים עבורן בסך 3,500 שקל.

לפני כשנה הגישו הצדדים תביעות הדדיות. האב ביקש לבטל את המזונות החודשיים או לכל הפחות להפחית את הסכום החודשי ל-1,200 שקל. מנגד, האם ביקשה להגדיל את הסכום ולחייב את האב ב-5,440 שקל בחודש עבור מזונות ומדור - לא כולל מחצית מהוצאות חינוך והוצאות רפואיות חריגות.

האב טען בתביעתו כי בעת קביעת המזונות בשנת 2017 כלל לא התקיימו זמני שהות של הבנות אצלו כיוון שהוא היה חי באוסטרליה, אך כיום משחזר להתגורר בישראל, זמני השהות מחולקים בינו לבין האם באופן בו כמעט שווה, שמונה ימים אצל האם ושישה אצלו. לדבריו הוא לא מתפרנס וחי מקצבת הבטחת הכנסה עקב מצב רפואי.

האם טענה בתביעתה כי אין לה הכנסות בכלל, גם לא מביטוח לאומי, בעוד שלאב נכסים וכספים שצבר כשהיה באוסטרליה, ומאפשרים לו לחיות חיי נוחות ופאר. כך לדבריה, הוא יכול להרשות לעצמו לא לעבוד ועושה זאת מבחירה. האם הוסיפה כי בעבר חיה עם הבנות אצל אימה אך כיום היא שוכרת דירה והוצאותיה גדלו.

שינויים משמעותיים בהסדרי השהות

הדיינים, הרב אהרן דרשביץ (אב"ד) הרב עובדיה חפץ יעקבהרב אברהם צבי גאופטמן קיבלו את תביעת האב והפחיתו את סכום המזונות החודשי.

נקבע כי פסיקת המזונות ב-2017 ניתנה בהחלטה זמנית על מנת שהצדדים יוכלו להתגרש לפני שהאב טס לאוסטרליה, ונקבע בה שההסכמות יהיו בתוקף עד שיתקיים דיון לאחר הגט.

הדיינים קבעו כי האם לא הוכיחה את טענותיה שהאב צבר נכסים וכספים בעת שהותו באוסטרליה, אך מצד שני גם האב לא הגיש מסמכים או תדפיסי חשבון בנק להוכחת טענתו שאין לו הכנסה בכלל. עוד נקבע שאומנם כעת הוא לא מתפרנס עקב מצבו הרפואי, אך הוא עתיד להתחיל לעבוד כנהג אוטובוס ולהרוויח כ-10,000 שקל לחודש.

בכל מקרה, ציינו הדיינים, שיש לקבל את תביעת האב, לנוכח העובדה שחלו שינויים משמעותיים בהסדרי השהות והבנות נמצאות אצלו כמעט מחצית מהחודש. הסדרי השהות החדשים הפחיתו באופן ניכר את הוצאותיה של האם עבור כלכלת הבנות, והגדילו את ההוצאות של האב.

נקבע כי חישוב ההוצאות של האם עבור הקטינות אינו ריאלי. הדיינים העמידו את המזונות על 1,800 שקל כולל הוצאות חינוך והוצאות אחרות, ו-700 שקל עבור מדור (2,500 שקל סך הכל).

עורכת הדין חיה רודניצקי-דרורי (צילום: משרד עו"ד חיה רודניצקי-דרורי)
עורכת הדין חיה רודניצקי-דרורי | צילום: משרד עו"ד חיה רודניצקי-דרורי

ההפחתה תחול למפרע מיום הגשת התביעה.

ב"כ האב: עו"ד רונן דינצי ועו"ד עדיאל מליץ

ב"כ האם: עו"ד חגית אלוש

עו"ד חיה רודניצקי-דרורי עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.