בית המשפט למשפחה בחיפה דחה לאחרונה בקשת אישה להתמנות כאפוטרופא לענייני רכוש של בנה הסיעודי. הגם שהבן כשיר קוגניטיבית ואף הביע רצונו שאמו תדאג לענייניו הרכושיים, קבעה השופטת לירון זרבל-קדשאי שבעקבות שורת אירועים חמורים ובעייתיים מצד האם – יש ספק משמעותי ביחס ליכולתה לנהל את ענייני הרכוש של בנה. מינויו הזמני של המרכז הישראלי לאפוטרופסות כאחראי לענייני הרכוש של הבן יהפוך לקבוע.

בנה של המבקשת עבר תאונת עבודה קשה, ומאיש צעיר ובריא הוא נותר משותק בארבע גפיים, מרותק לכיסא גלגלים וללא יכולת דיבור. כיום הוא מתקשר עם סובביו באמצעות תוכנה ההופכת את מצמוץ עיניו לאותיות ולמילים. חרף זאת, אין מחלוקת שמבחינה קוגניטיבית הוא כשיר ומסוגל להביע דעתו ולקבל החלטות על חייו.

מאז מאי 2022 שוהה האיש ב"בית גראבסקי" – עמותה המפעילה מספר מרכזי דיור עבור אוכלוסייה עם נכויות פיזיות קשות ("העמותה"). בנוסף, מאז 2020 משמש המרכז הישראלי לאפוטרופסות – הקרן לטיפול בחסויים, כאפוטרופוס זמני על ענייניו הרכושיים של האיש. בקשת אמו להתמנות כאפוטרופא לרכוש שלו נדחתה פעמיים, תוך שנקבע כי מינויה יוגבל לעניינים רפואיים בלבד.

בניסיונה השלישי במספר חזרה האם על טענתה לפיה יש להעביר אליה את סמכות קבלת ההחלטות בנוגע לרכוש בנה. לטענתה היא היחידה שנמצאת בקשר מתמיד עם בנה, בעוד שהמענה מטעם העמותה לבקשותיה השונות לוקה בחסר. לדברי האם היא אישה משכילה שיודעת היטב להתנהל ולעמוד על זכויות בנה, אשר סומך עליה ותומך בבקשתה.

דילמה

אלא שהאפוטרופוס שמונה לצעיר לצורך ההליך המשפטי והיועצת המשפטית לממשלה, התנגדו לבקשה. לטענת הראשון, האם לא מצליחה לשמור על יחסי עבודה תקינים מול גורמי הטיפול וחמור מכך, היא מתסיסה את בנה נגדם. לכך הוסיפה היועמ"ש כי מתעורר ספק לגבי יכולתה של המבקשת לבחון לעומק את צרכי בנה.

יתרה מכך, בדצמבר האחרון עדכנה העמותה כי חלה הקצנה בהתנהלות האם מול צוות המוסד, עד כי הוגשה נגדה תלונה במשטרה ובמסגרת תנאי שחרורה נאסר עליה להגיע למוסד למשך שבועיים. בתוך כך דווח כי המבקשת קיללה את אחת האחיות ואף תקפה עובדת אחרת כשחטפה ממנה את הנייד בחוזקה.

"המקרה שבפניי מציב דילמה מורכבת", כתבה השופטת זרבל-קדשאי. כך, מצד אחד ניצב רצונו הברור והעקבי של הבן לפיו אמו תמונה כאחראית על ענייניו הרכושיים. מצד שני, שבים ועולים לאורך השנים כשלים וקשיים משמעותיים שלא ניתן להתעלם מהם, בכל הנוגע לטיפולה של המבקשת בענייני בנה.

השופטת הדגישה כי "האירוע המדווח האחרון אינו מהווה אירוע חד-פעמי, אלא הוא מצטרף להתנהלות קודמת שכבר קיבלה ביקורת נוקבת בהחלטות קודמות". לדבריה הכשלים והקשיים שנפלו לאורך השנים בהתנהלות האם, והחמירו לכאורה בעת האחרונה, מעמידים בספק רב את התאמתה לשמש כאפוטרופא לרכוש של בנה.

בתוך כך השופטת הבהירה שלא הוכחה רשלנות כלשהי בהתנהלות העמותה, או פעולה מצדה שאינה לטובת בנה של המבקשת. בנסיבות אלה הורתה השופטת על דחיית הבקשה והפיכת המינוי הזמני של המרכז הישראלי לאפוטרופסות כאפוטרופוס קבוע לענייני הרכוש של הבן.

  • ב"כ האם: עו"ד חן שטח
  • ב"כ הבן: עו"ד רפאל עמר (אפוטרופוס לדין)
  • ב"כ המרכז הישראלי לאפוטרופסות: עו"ד י. ריינפלד ועו"ד ח. פוגל-גרמן

עו"ד חגית הלוי עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.