השופט אסף זגורי הורה לאחרונה לאם לתינוק בן חמישה חודשים לעבור בתוך שבועיים לגור באזור הצפון, בסמוך למגורי האב. השופט הבהיר שקביעת מקום מגורי התינוק היא חלק מענייני האפוטרופסות של שני ההורים. עוד הוא הדגיש כי לפי תאוריית התקשרות יש חשיבות עצומה לטיפול יומיומי קרוב של האב בתינוק, מה שלא יכול להיעשות במרחק של שעתיים וחצי נסיעה לכל כיוון.

בני הזוג הכירו לפני כעשר שנים. הם חיו יחד באזור הצפון כשמונה שנים. ביולי 2020 הם נישאו וכעבור שנה נולד להם בן.

יחסי בני הזוג עלו על שרטון בסמוך לאחר לידת הקטין. לאחר שהאם עברה עם התינוק לגור בסמוך להוריה ביישוב ליד אשדוד, האב הגיש בקשת סעד דחוף המורה לאם לשוב עם בנם לצפון.

הוא סיפר שכשמערכת היחסים בין הצדדים הייתה על מי מנוחות החליטה האם לנסוע לביקור בבית הוריה ולמרבה הפתעתו חזרה בגפה ללא הקטין והודיעה לו כי בכוונתה להתגרש ממנו.

הוא טען כי הופתע מהמהלך של האם "ולא ראה את זה מגיע".

האם טענה מנגד כי מדובר בבקשה שכל תכליתה להכאיב לה, לפגוע בה ולאלצה לשוב לגור בסמיכות לאב הגם שהחליטה להתגרש ממנו באופן סופי.

לטענתה, נסעה ליישוב ליד אשדוד ישר מהפגייה ושם מקום מגורי הקטין מאז לידתו. לפיכך, היא כלל לא העתיקה מקום מגורי הקטין ולא היו לקטין מגורים באזור הצפון מעולם.

היא הוסיפה כי האב הוא אדם אלים הסובל מבעיות אלכוהול חמורות ואינו יכול לטפל בקטין.

שנתיים קריטיות

השופט הבכיר אסף זגורי מבית המשפט למשפחה בנצרת הבהיר כי קביעת מקום מגורים של הקטין היא חלק מענייני האפוטרופסות. אם אין הסכמה בין ההורים ובית המשפט נדרש להכריע הוא יעשה כן לפי "עיקרון טובת הילד".

השופט כתב כי הנחת המוצא היא שיש לעשות את המרב כדי להבטיח ששני ההורים ימלאו תפקיד משמעותי בחיי הקטין ויגדלו אותו.

הוא הוסיף כי אין לו ספק שקשר כלשהו בין הקטין לבין האב יוכל להתקיים גם במקום מגוריה הנוכחי של האם. ואולם, בניית קשר או יצירת דפוס של התקשרות בין הורה לבין ילד הופכת להיות מורכבת, מסובכת ואולי אף חסרת סיכוי ממשי בסיטואציה בה האם נותרת לגור בשפלה והאב בצפון ולא ניתן לקיים הסדרי שהות על בסיס יומיומי.

השופט תיאר את השלבים השונים של ההתקשרות בין התינוק לדמויות המטפלות העיקריות והבהיר כי השנתיים הראשונות לחייו הן קריטיות.

לדבריו, בניית התקשרות בין הקטין לבין האב יכולה להיעשות רק בסיטואציה שבה ההורים גרים בסמיכות. עוד הוא הדגיש כי שאלה של קביעת מקום מגורים לא יכולה להיעשות כלאחר יד. עניין זה חייב לקחת בחשבון נזקים שעלולים להיגרם לילד, בין השאר במשקפי תיאוריית ההתקשרות.

אם מדובר בתינוק שנולד, מקום המגורים של שני ההורים קודם הלידה צריך להיחשב ברירת המחדל בו הקטין ישהה וההורה המעוניין בקביעת מקום מגורים אחר יידרש להוכיח שטובתו מצדיקה זאת.

לפיכך הורה השופט לאם לשוב עם התינוק לאזור הצפון בסמוך למגורי הצדדים טרם הפרידה, בתוך 14 יום.

הוא הוסיף כי באם האם מעוניינת בצו הגנה עליה להגיש בקשה מתאימה.

לא ניתן צו להוצאות.

ב"כ האב: עו"ד צחי זיסמן

ב"כ האם: עו"ד מירן של ואיתן שלו סולקין

עו"ד קארין ברגינסקי עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.