בית הדין הרבני הגדול חייב לאחרונה בעל לשלם לאשתו 5,000 שקל בחודש עבור מזונותיה, בתוספת הוצאות שוטפות. בכך ביטלו הדיינים החלטה של בית הדין האזורי שפטרה את הבעל מהתשלום. הם קבעו שלא היה מקום לפטור את הבעל ממזונות כל עוד לא התבררו הסיבות שעומדות בבסיס תביעת הגירושין.

בני הזוג נשואים כשלושים ואחת שנה ויש להם שני ילדים בגירים. הבעל עזב את הבית לפני יותר משנה. בתביעת הגירושין שהגיש לבית הדין הרבני בחיפה הוא תיאר את המריבות הרבות ששררו בינו לבין אשתו, בין היתר סביב יחסה לילדיו מנישואיו הראשונים ולאמו, ואמירות מעליבות מצדה על כך שהוא ״זקן״ (בין השניים פער גילאים גדול).

האישה הכחישה את הטענות וביקשה שלום בית. היא ציינה שרק לאחרונה הפליגו השניים ביאכטה לקפריסין. לדבריה, אחרי כל כך הרבה שנות נישואין ״אפשר לתקן״ והיא מאמינה בכך.

היא ביקשה מבית הדין האזורי לחייב את הבעל במזונות זמניים גבוהים של יותר מ-70,000 שקל לחודש בהתאם לרמת החיים הגבוהה בה חיו. היא ציינה שבני הזוג גרו בווילה עם בריכה צמודה ובעלה קבלן מצליח והיו בבעלותו בעבר תיאטרון וקאנטרי.

הבעל טען בתגובה שאמנם בתחילת הנישואין היה עשיר מאוד אך קיבל החלטות שגויות ולמעשה ירד מנכסיו. לדבריו, האישה מרוויחה כ-10,000 שקל לחודש ויכולה לדאוג לעצמה. האישה מצידה טענה שהיא משתכרת כ-1,300 שקל לחודש בלבד.

בית הדין האזורי פסק לאחר דיון אחד שמכיוון שהבעל רוצה להתגרש לאלתר יש לפטור אותו ממזונות האישה.

האישה ערערה על ההחלטה לבית הדין הרבני הגדול. בערעור היא ציינה את חובתו של הבעל לזון אותה כל עוד הם נשואים. בנוסף היא טענה כי הוא הודה ביחסי אישות מזדמנים עם אחרות ויש לבדוק את מניעיו להתגרש.

״עולה עמו״

הדיינים הרב אברהם שינדלר, הרב מימון נהרי והרב ציון לוז-אילוז קיבלו את הערעור. הם ציינו שלא היה מקום לקבל החלטה הפוטרת את הבעל מלפרנס את אשתו בשלב כה מוקדם של ההליך. זאת, כשבפני בית הדין עמדו רק גרסת הבעל מול גרסת האישה ולפני שהתבררו כלל העובדות, למשל עד כמה חמורות המריבות ואם הן כשלעצמן מחייבות את האישה בגט, מהם מניעי הבעל ומה יכולתה של האישה לפרנס את עצמה.

״העובדה שהאיש מעוניין להתגרש אינה סיבה מספקת שלא לפסוק לאישה מזונות, ולו מזונות זמניים״, פסקו. הם הדגישו כי על פי ההלכה כל אדם מחויב במזונות אשתו עם הנישואין, חיוב שהוא משורש חיובי האישות.

עוד הסבירו הדיינים כי יצירת מצב מתמשך שבו הבעל לא מחויב במזונות ובמדור כשאין לאישה מקורות הכנסה משלה אינה נכונה ונוגדת את ההלכה. מצב זה יגרום לאישה לקבל את כל תכתיבי הבעל ובלית ברירה להסכים לגירושין בעל כורחה.

עו"ד אלון עובדיה (צילום: צילום עצמי)
עו"ד אלון עובדיה | צילום: צילום עצמי

לנוכח רמת החיים הגבוהה של השניים ובהתאם להלכה ״עולה עמו ואינה יורדת״ פסקו הדיינים כי עד להכרעה בתביעת הגירושין על הבעל לשלם את כל החיובים השוטפים של הבית שבו גרה האישה ואת ההוצאות הרפואיות שלה. כמו כן, עליו לשלם את חוב המשכנתה על הבית ואת החוב בגין הרכב שבו נוסעת האישה. בנוסף, עליו להעביר לה עבור מזונותיה השוטפים 5,000 שקל לחודש.

ב״כ המערערת: עו"ד טל איטקין

ב״כ המשיב: עו"ד עמוס צדיקה

עו"ד אלון עובדיה עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל