השופט רן ארנון דחה לאחרונה התנגדות שהגישה בת שנושלה מצוואת הוריה. מדובר בבתם המאומצת של ההורים, שלהם בן מאומץ נוסף. במהלך חופשה משפחתית שנערכה על רקע מחלת הסרטן בה לקה האב היא סטרה לאמה. לאחר מכן שינו ההורים צוואות קודמות וקבעו שבנם יירש את כל הרכוש. טענות הבת לאי כשירות והשפעה בלתי הוגנת נדחו.

ההורים המנוחים ערכו שלוש צוואות הדדיות. בשתי הצוואות הראשונות הם ציוו להוריש את כל רכושם לילדיהם שווה בשווה, למעט תכשיטי זהב אותם ציוו בחלקים שווים לנכדותיהם.

הצוואה השלישית נערכה בספטמבר 2017 ובה הדירו ההורים את בתם והורישו את מלוא הרכוש לתובע, למעט התכשיטים שציוו לנכדות.

השינוי בצוואה נערך לאחר תקרית חריגה ויוצאת דופן באוגוסט 2017, בה סטרה הבת לאם המשפחה במהלך ויכוח. המשפחה שהתה אז בנופש שנועד לאחד את בני המשפחה ולגשר על פערים שנוצרו במשך השנים, נוכח מצבו של אב המשפחה שסבל מסרטן בשלב מתקדם וסופני.   

האב נפטר בנובמבר 2017 והאם הגישה בקשה לצו קיום צוואה. אך גם היא הלכה לעולמה בפברואר 2019. 

הבת התנגדה לקיום צוואת האב משני נימוקים עיקריים: אי כשירות האב לצוות והשפעה בלתי הוגנת של האם עליו. 

לטענתה, נוכח מצבו של האב, בהיותו ישנוני ורדום בהשפעת התרופות ומחובר לבלון חמצן, לא ייתכן שכתב את האמור בצוואה מרצונו החופשי. 

הבת הוסיפה כי בין אמה לאביה היו יחסים של שולטת ונשלט והדרתה מהצוואה האחרונה הייתה פרי מוחה של האם ולא כוונת האב, שלטענתה אהב אותה מאוד. היא סיפרה שכבר בגיל 10 הוצאה מהבית על ידי שירותי הרווחה בשל התעללות מתמשכת מצד אמה כלפיה, בעוד האב שמר עימה על קשר לאורך כל השנים ונהג לבקר אותה במוסד בו שהתה.

הבן עתר לדחות את ההתנגדות. הוא טען שהצוואה משקפת את רצונו האחרון של האב ולא נפל בה כל פגם. 

הוא הוסיף כי אחותו הועברה לפנימייה בשל התנהגותה הלא מרוסנת שהסבה המון צער להורים ומאז עזיבתה את הבית הקשר בינה לבין ההורים לא חודש. כשהייתה בת 18 היא אף פתחה את תיק האימוץ וחידשה את הקשר עם אמה הביולוגית.  

רצונו האמיתי

השופט רן ארנון מבית המשפט למשפחה בקריית שמונה דחה את ההתנגדות. הוא קבע שלא הוכח ברמת וודאות גבוהה כי המנוח לא היה מסוגל להבחין בטיב הצוואה במועד חתימתה. מהמסמכים הרפואיים עלה שבזמנים הרלוונטיים המנוח היה מעורב אקטיבית בקבלת ההחלטות אודות הטיפול הרפואי וסירב לטיפול חרף ההסבר שניתן לו על הסכנה לחייו. 

זאת ועוד, הבת הציגה תמונה של מערכת יחסים טובה ואוהבת עם הוריה ואחיה בבגרותה ואולם מאז הנופש במלון היא לא יצרה קשר עם ההורים עד יום מותם, לא מצאה מקום להתנצל ואף לא התייצבה ללוויית האב. 

״התרשמותי היא כי היחסים בתוך המשפחה לא היו תקינים וזאת בלשון המעטה. הנתבעת נותקה, הלכה ולמעשה, מהמשפחה עוד בילדותה ויחסיה עם האם היו יחסים קשים מאד״, כתב.

עו"ד לורה מישוק (צילום: צילום עצמי)
עו"ד לורה מישוק | צילום: צילום עצמי

הוא הוסיף כי אלימות הבת כלפי אמה המבוגרת, שככל הנראה כללה גם גידופים כלפי האב, היא אירוע שלא ניתן להפריז בחריגותו. מה שיכול להסביר את הצוואה. 

הנתבעת חויבה בהוצאות בסך 10,000 שקל.

ב"כ הבן: עו"ד איל רמתי

ב"כ הבת: עו"ד דניאל קופלר

עו״ד לורה מישוק עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל