בית הדין הרבני בתל אביב דחה לאחרונה תביעת מזונות שהגיש אב לבת 15 נגד אמה של הילדה. הקטינה נמצאת במשמורת האב. הדיינים קבעו שבהיבט ההלכתי אין בסיס לחיוב האם במזונות מדין צדקה במקרה זה. הם גם ביקרו את האב על עצם הגשת התביעה לנוכח מצבה הכלכלי והפיזי של האם ובמציאות בה בתה אינה בקשר עמה. "טוב לה לתביעה זו שלא הוגשה משהוגשה", כתבו.

הדיינים הרב צבי בן יעקב, הרב יצחק הדאיה והרב משה בצרי מבית הדין הרבני בתל אביב כתבו בפתח פסק הדין כי עניינם של הצדדים מוכר להם היטב וכי הם התרשמו ממצוקת האם, הן מהבחינה הכלכלית והן מהבחינה האישית, ודי בטעם זה בלבד כדי לדחות את התביעה.

הם הוסיפו כי לדעת רבים מהפוסקים אין לחייב את האם במזונות הילדים, בפרט כשהם נמצאים אצל האב וניזונים על ידו.

הדיינים ציטטו בהקשר זה את הרמב"ם שכתב כי אם שלא רוצה שבניה יהיו אצלה אחרי שגמלה אותם, הרשות בידיה והיא יכולה למסור אותה לאביהם "או משלכת אותן לקהל אם אין להן אב, והן מטפלין בהן".

תועלת רבה יותר

הם ציינו כי הדברים נכונים במיוחד כשהאם במקרה זה אינה עשירה. "מדובר באם 'שורדת'" כתבו הדיינים והוסיפו כי אף אם מצבה היה מאפשר השתתפות במזונות הבת לא היה מקום חייבה.

הדיינים הבהירו כי מדובר במצב בו האם מנוכרת מהבת ונראה כי לא האם היא האשמה בניכור. בנוסף, האם מוגדרת בביטוח הלאומי כנכה באחוזי נכות של 83%. "האם ראוי לבקש מאם כזו מזונות מדין צדקה? אם שסובלת מאי ספיקת לב, ומקבלת קצבת נכות, האם נכון בכלל לתבוע ממנה מזונות עבור הילדה, המנוכרת ממנה?", תהו.

בפסק הדין נכתב גם כי חבל שהאב משקיע מכספו בהליכים משפטיים כנגד האם, במקום להשקיע אותם כדי לחדש את הקשר בין בתו לאמה. "מניסיון רב שנים יכול בית הדין לקבוע כי הדבר יביא תועלת רבה לבתו - יותר מאלפי זהב וכסף", כתבו הדיינים.

הם סיכמו כי ראוי לתת לאם מעט שקט ושלוה מכל אותם הליכים משפטיים ובוודאי שאין לחייב אותה במזונות.

לא ניתן צו להוצאות, בין היתר, מתוך התחשבות במצבו של האב.

עו"ד אלי זילכה (צילום: אוקסנה גימלפרב)
עו"ד אלי זילכה | צילום: אוקסנה גימלפרב

ב"כ התובע: עו"ד ליזה בן-שחר-דמרי

ב"כ הנתבעת: עו"ד עינת סיני

עו"ד אלי זילכה עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.