בית המשפט המחוזי בחיפה ביטל לאחרונה קנס של 1,500 שקל שהוטל על אם בגין חמישה מקרים של הפרת הסדרי שהות בין בתה בת ה-12 לבין אביה. השופט חננאל שרעבי קיבל את טענת האם כי ההחלטה ניתנה ללא התראה ומבלי שהתאפשר לה להעלות טענות נגדיות ולהוכיח שההפרות היו מוצדקות.  

בשנה שעברה הגיש האב תביעה להעברת המשמורת על בתו לידיו בטענה שהאם מסיתה אותה, וגרמה לכך שבתו לא רוצה להיפגש עמו.

במסגרת זו מונה בהסכמת ההורים מומחה לבדיקת התנהלותם ומצבה של הקטינה, תוך שקבע כי נכון לעכשיו יתקיימו בין האב לבתו מפגשים מצומצמים לנוכח סרבנותה.

ואולם, לאחר שהמומחה המליץ על הרחבת המפגשים ומתח ביקורת חריפה על התנהלות האם, הורה בית המשפט על הרחבה הדרגתית של המפגשים ובית היתר על לינה אצל האב בסופי שבוע לסירוגין.

בנוסף, ומאחר שהמומחה דיווח שהאם מערימה קשיים על קביעת המפגשים הטיפוליים עמו, הוזהרה האם שאם לא תשתף עמו פעולה היא תחויב לשלם לאב 300 שקל על כל מפגש שלא יקוים.

כחודשיים לאחר מכן הודיע האב על הפרות של זמני השהות עמו וביקש לקנוס את האם. תחילה, בית המשפט נעתר לבקשת האם כי ישמע את הקטינה באופן אישי. אך בהמשך, לאחר שנפגש עם הילדה וקיבל עדכון חסוי מהמומחה, בית המשפט לא השתכנע כי סירובה להיפגש עם האב היה מוצדק וקנס את האם ב-1,500 שקל על חמש הפרות של זמני שהות.

האם צודקת

בבקשת רשות ערעור שהגישה על הסנקציה הקיצונית, טענה האם כי בית המשפט הסתמך על החלטה הקודמת שהזהירה אותה מפני הטלת קנסות בגין אי-שיתוף פעולה עם המומחה וכלל לא עסקה במפגשים עם האב. במילים אחרות, היא חויבה בתשלום ללא התראה, מבלי שנערך דיון ספציפית בנוגע לטענה להפרת זמני השהות ומבלי שהתאפשר לה להשמיע את טענותיה בנושא.

לגופו של עניין הסבירה האם כי הילדה מגיעה לכל המפגשים שלא כוללים שינה אך אינה מעוניינת לישון אצל אביה, והיא לא יכולה לכפות עליה לעשות זאת בניגוד לרצונה.

האב טען מנגד כי האם שולטת בהתנהגותה של בתו ומעלילה עליו שקרים במטרה למנוע את המפגשים. הוא הוסיף שבפועל אין מחלוקת על ההפרות, שהרי האם מודה שהילדה לא ישנה אצלו.

אך השופט חננאל שרעבי קיבל את בקשת רשות הערעור והורה על ביטול הקנס, תוך שהבהיר כי החלטתו אינה עוסקת בהתנצחות בין ההורים אלא בהטלת סנקציה על הורה שלא כדין.

בעניין זה מצא השופט שהאם צודקת: החלטת בית המשפט לגבי הקנס עסקה בהתנהלותה כלפי המומחה ולא בהפרת זמני השהות, כך שהקנס הוטל ללא התראה מתחייבת. אם לא די בכך, ביהמ"ש עצמו קבע שהקנס יוטל רק לאחר שמיעת עמדת האם, כשבפועל האם לא קיבלה כל הזדמנות להוכיח שההפרות היו מוצדקות.

האב חויב בהוצאות של 3,000 שקל.

ב"כ האם: עורך דין שלומי נעמן

ב"כ האב: ורד סימון, עו"ד לענייני משפחה 

עו"ד מאיר שחל עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל