במבט ראשון נראה כאילו יש סתירה פנימית בכותרת. אבל בעולם שבו יציבות הנישואין והמשכיותם אינה מובטחת, והמשפט "והם חיו באושר ועושר עד עצם היום הזה" איבד מאמינותו ומהאקטואליות שלו, בהחלט מומלץ לחתום על הסכם טרום נישואין למען שמירת שלום הבית והשקט הנפשי לאחר הנישואין.

ההסכם נועד לבטא את הציפיות והצרכים של כל אחד מהצדדים והוא גם יבחן עמדתו של כל אחד מהם  לפני הנישואין. לדאבוני, בזמן המו"מ על ההסכם וניסוחו אף עשוי "להתגלות פרצופו האמיתי" של בן הזוג, שייתכן שהוא אוהב אתכם אך הציפיה שלו היא שאם תיפרדו הוא יקבל חלק מרכושכם. ניסיוני הרב לימד אותי שהמציאות עולה על כל דמיון.

מבחינת תוכנו, הסכם טרום נישואין דומה לכל הסכם אחר בין בני זוג. הוא מסדיר את התנהלות הצדדים ביום יום במהלך הנישואין, את עניני הרכוש בהווה ובעתיד, והוא אף מתייחס לאופן סיום היחסים – למקרה שהיום הזה יגיע.

הסכם כזה, מוטב לו שיישאר במגירה, אך יש חשיבות עליונה לקיומו. מומלץ לעשותו מספר חודשים לפני הנישואין לפחות, ובוודאי שלא לאחריהם, כדי שאם תתגלע מחלוקת שאינה ניתנת לגישור בין הצדדים, ייחסכו עוגמת הנפש ואי הנוחות הכרוכים בביטול החתונה או בגירושין.

נוסח ההסכם בשלב שלפני נישואין, בשלב בו קיימת הידברות וחברות בין הצדדים יהיה חיובי והוגן, ויוכל לשמש גם כהסכם גירושין, שאם ינוסח בזמן פרידה, כשהחברות והאהבה יידחקו הצידה, ייראה אחרת לגמרי.

לא כדאי לדחות את החתימה לאחרי החתונה. כשבני הזוג כבר נשואים, ייתכן שאחד מהם (או שניהם) יסרב לחתום על ההסכם, ואז האופציות העומדות בפניהם עגומות למדי: האפשרות להתגרש תהיה כבדה וקשה הרבה יותר, ואילו האפשרות האחרת היא שהנישואין ימשיכו אך עם תסכולים וכעס, כשלפחות אחד מבני הזוג ירגיש במילכוד.

פרקטית, במידה ויש כבר מועד לנישואין – הסכם הממון יכול להיות מאושר ע"י נוטריון, בית דין, בית משפט או רשם נישואין. אם אין עדיין מועד לנישואין – ההסכם אינו דרוש אישור כלל על מנת שייחשב לתקף. עם זאת, כדי למנוע מחלוקות בעתיד, מומלץ לאשרו בפני נוטריון.

יש כמובן לערוך את ההסכם באמצעות עו"ד שרואה את התמונה המשפטית הרחבה ויודע לנסח את רצונותיכם באופן ברור, ולהציג בפניכם נקודות שלא חשבתם עליהן שחשוב שייכנסו להסכם, ויפתרו מראש מחלוקות פוטנציאליות.

ולסיום, בנימה אישית, לדעתי גם הסכם כזה יכול לקבל לבוש רומנטי ולבטא דאגה הדדית של כל אחד מבני הזוג למשנהו. הסכם כזה יכול גם להיות מדורג באופן שככל שתקופת הנישואין ארוכה יותר ונולדים ילדים משותפים, כך נוצר אמון גדול יותר בין הצדדים, והתייחסות מתאימה לכך כבר בהסכם טרום נישואין תהיה בהתאם.

עו״ד מיה מאירי (צילום: מוטי אוליבר)
עו״ד מיה מאירי | צילום: מוטי אוליבר

מזל טוב ובהצלחה!

מיה מאירי היא עו"ד, נוטריונית ומגשרת, עוסקת בדיני משפחה

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.