בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה ערעור של אב לילד כבן 5 שחויב במזונות של 2,770 שקל, לא כולל הוצאות חינוך ורפואה. בפסק הדין – שהורה על הפחתת הסכום בשלב ראשון ל-2,000 שקל ולאחר גיל 6 ל-1,600 שקל – נקבע כי הסכום שנפסק בבית המשפט למשפחה לא תואם את מצבו הרפואי, התעסוקתי והכלכלי של האב, ויותיר אותו ללא יכולת לשכור אפילו חדר לגור בו.

בערעור שהגיש טען האב כי פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה הותיר אותו ללא יכולת קיום. האב ציין כי אף שאינו עובד כיום והוא סובל מבעיות רפואיות, נקבע כי פוטנציאל ההשתכרות שלו עומד על 6,000 שקל. עוד הוסיף כי הוא כבר נושא במזונות של 1,500 שקל לילד מנישואיו הקודמים. מנגד, לטענתו, מצבה הכלכלי של האם טוב והיא יכולה להסתדר עם מזונות נמוכים יותר.

מנגד טענה האם כי לאחרונה איבדה את מקום עבודתה וכי האב לא מקיים את הסדרי השהות עם הילד כך שהיא מגדלת אותו לבדה. בנוסף היא ציינה כי האב צבר חוב מזונות ולא מגיע למי שמתחמק מחובותיו לקבל סעד מבית המשפט.

לא מעשה מתמטי

השופט ניצן סילמן פתח את פסק הדין בהסבר על טיבו של חיוב המזונות. לא מדובר ב"מעשה מתמטי", כתב, אלא בשקלול פרמטרים שונים כמו צרכים, יכולות כלכליות והשינוי הקיצוני בחיי המשפחה, שמתבטא בין היתר בכך שכל אחד מההורים צריך לתחזק מקום מגורים נפרד.

השופט הוסיף כי חיוב המזונות אמנם מחייב פגיעה מסוימת ברמת החיים אך בצד זאת בית המשפט מחויב לוודא שהיתרה שנשארת בידי ההורים לאחר החיוב מאפשרת להם לחיות בכבוד. כמו כן הדגיש השופט את המגמה המובהקת לחתור לשוויון בין ההורים.

"במקרה שבפנינו", כתב, "... ברור לחלוטין כי הותרת החיוב על כנו תותיר את המערער ללא יכולת קיום אמיתית".

השופט ציין כי ההנחה שפוטנציאל ההכנסה של האב עומד על 6,000 שקל אופטימית בהתחשב בכך שהוא סובל מבעיות רפואיות, צבר חובות ואין לו יציבות תעסוקתית. אבל גם בהנחה שזהו סכום הגיוני, הוסיף, הרי שלאחר הפחתת תשלומי המזונות לילדיו הוא יוותר במציאות בלתי אפשרית שבה לא יוכל אפילו לשכור חדר למגורים.

לשיטת השופט סכום המזונות שנפסק מתאים לאב בעל יכולות גדולות משמעותית מאלה של המערער, ועשוי ליצור חוסר שוויון בין שני ילדיו.

בנוסף השופט סבר כי בית המשפט טעה כשלא הורה על הפחתת המזונות לאחר שהילד יגיע לגיל 6. בהקשר זה השופט ציין כי בית המשפט החליט כך משום שהאב לא מקיים את זמני השהות ולא נושא בצרכי הילד כשהוא אצלו, אך לטעמו עדיין היה מקום לבדוק את החיוב בהתאם ליחס ההכנסות בין ההורים.

לפיכך קבע השופט כי יש להפחית את המזונות בשלב ראשון ל-2,000 שקל בתוספת חצי מהוצאות החינוך והרפואה, ולאחר גיל 6 הסכום יופחת בשנית ל-1,600 שקל. בנוסף הציע השופט לבטל את חיוב האב בהוצאות משפט בערכאה הקודמת. אב בית הדין השופט סארי ג'יוסי והשופט חננאל שרעבי הסכימו עם ההצעה, וכך הוחלט.

ב"כ המערער: עו"ד ירון אלטרזון מטעם הסיוע המשפטי

ב"כ המשיבה: אופיר חליוה, עו"ד לענייני משפחה

עו"ד לילך ליה אבן חן עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל