רק לאחרונה חויבה אם בפיצויים של 180,000 שקלים עקב הסתה פרועה של הילד, שמשוכנע שאביו פדופיל מסוכן ומסרב להיפגש איתו כבר 3 שנים.

כשהילדים מסרבים לקשר עם הורה ומביעים כלפיו שנאה וריחוק כתוצאה מהצפה במסרים שליליים מדובר בניכור הורי. חשוב להבין שילדים אלה חווים פגיעה נפשית קשה ומחקרים הראו שהם מפתחים תסמינים של קורבנות התעללות.

אז איך צריך לפעול כשמזהים סימנים לניכור? כיצד אפשר למנוע הידרדרות לפני שיהיה מאוחר מדי ואילו סנקציות צפויות להורה המסית? עו"ד רינה בר, בעלת משרד העוסק בענייני משפחה, ענתה על שאלות הגולשים.

רונן שואל: נקבעו לי זמני שהות קבועים אבל האם מבטלת את המפגשים ברגע האחרון בתירוצים שונים, ויצא שכבר יותר מחודש לא ראיתי את הילדים. מה אני יכול לעשות כדי לפגוש בילדיי?

רונן, זמני שהות שנקבעו בפסק דין הם מחייבים. לכן לגרושתך אין שום זכות לבטל את המפגשים שלך עם הילדים. במקרה שלך עליך לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה מתאימה ובית המשפט, כחלק מהסמכויות שלו, יוכל להפנות אתכם לטיפול. דבר נוסף שהוא יוכל לעשות – ברגע שהאישה תסכל שוב פגישות עם הילדים, לקנוס אותה בקנס כספי ובכך לנסות לפתור את הבעיה.

דוד שואל: גרושתי שכנעה את הילדים שבגדתי בה ומשתפת אותם בסכסוך בינינו. עכשיו הם מאשימים אותי בפירוק המשפחה ובשלושת החודשים האחרונים ממציאים תירוצים כדי להתחמק ממני. מה עליי לעשות?

דוד, גרושתך יצרה קונפליקט נאמנויות. במסגרת הקונפליקט בחרו הילדים את הצד של האמא, וכצעד תמיכה באמא הם מסרבים להיות איתך בקשר. במקרה שלך אתה צריך לפנות לבית משפט לענייני משפחה, לפנות מיד לטיפול, וככל שזה לא מועיל לבית משפט יש אפשרות להפעיל סנקציות רבות על האמא, לרבות סנקציות כספיות.

סמי שואל: גיליתי שהבת הקטנה שלי כתבה לאימא שלה בזמן שהייתה אצלי שהיא מפחדת ממני ורוצה לחזור הביתה. האם כדאי לי לפנות עם זה לבית משפט?

במקרה שלך סמי, נראה כי מדובר בהתחלה של ניכור הורי ויכול להיות שהילדה עוברת הסתה כלשהי בבית נגדך. אני הייתי ממליצה לך לפנות לבית משפט ולא להמתין. כדי שבית משפט יוכל להפנות אתכם לטיפול.

יונית שואלת: הגרוש שלי התעלל בי מילולית ונפשית לאורך שנים. לפני חצי שנה הוא קיבל משמורת משותפת ומלכלך עליי בפני הילדים, והם חוזרים הביתה כועסים ועצובים. כדאי לי להגיש כבר עכשיו תביעת משמורת חדשה?

במקרה שלך יונית, לפני תביעת משמורת חדשה הייתי פונה לבית משפט ומבקשת להפנות אתכם לטיפול. ככל שהטיפול לא יועיל, לבית משפט יש את הסמכות להפעיל על האבא סנקציות, לרבות סנקציות כספיות. ככל שגם זה לא יועיל את יכולה לפנות ולבקש משמורת בלעדית.

אלכס שואל: יש לי ילד בן 14 שלא ראיתי כבר יותר מחצי שנה וחוץ מכמה שיחות טלפון לא היה בינינו שום קשר. אני מבין שאני לא יכול להכריח אותו להיפגש אבל האם במצב כזה מגיעה לי לפחות התחשבות עם המזונות?

אלכס, במקרה שלך אכן אפשר להגיש בקשה להפחתת מזונות. בית המשפט יכול להורות על הפקדת המזונות לקופת בית המשפט או לבטל את המזונות לגמרי או להפחית אותם באופן משמעותי. הפחתת המזונות או ביטולם תיעשה באופן זמני וזאת עד לחזרה לקשר עם הקטין בצורה תקינה ומלאה.

ענבל שואלת: בית משפט קבע שאני צריכה להביא את הילדה לטיפול פסיכולוגי כי היא מסוכסכת עם אבא שלה. אבל היא בת 16, יש לה דעות משלה והיא מסרבת. אני ממש לא יכולה לכפות עליה לשתף פעולה בניגוד לרצונה. האם אני חשופה לסנקציות משפטיות?

ענבל את אכן חשופה לסנקציות משפטיות. בתור האמא של הילדה ובעלת הסמכות את צריכה לעשות את הכל כדי לממש את החלטה של בית המשפט. בית המשפט במקרה הזה, ככל שהילדה לא תגיע לטיפולים, יוכל להשית עלייך את מלוא הוצאות הטיפול. בנוסף, בגלל שמדובר בילדה בת 16, יש אפשרות לבקש מהשופט לפנות לילדה באופן ישיר ולבדוק מה הסיבה בגללה היא מסרבת להגיע לטיפולים.

תמר שואלת: מה הפרוצדורה שצפויה לי אם אפתח בהליך ניכור הורי נגד הגרוש שלי?

תמר, ככל שאין לכם תיק פתוח בבית המשפט, קודם כל עלייך להגיש בקשה ליישוב סכסוך. במסגרת הבקשה תזומנו לעובדת סוציאלית ביחידה לסיוע. העובדת הסוציאלית תנסה לעזור לכם לפתור את הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט. ככל שהדבר לא יועיל תוכלי לפנות בבקשה מתאימה לבית המשפט ולהתקדם.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל