השופטת לירון זרבל קדשאי קיבלה לאחרונה בקשה של אם לשני ילדים בני 11 ו-7 והשהתה את האפוטרופסות של האב על הילדים לתקופה בלתי מוגבלת. לאחר לידת הבן הצעיר ועל רקע מחלתו הנפשית של האב הוא עבר לגור באופן קבוע בחו״ל. השופטת קבעה שהמציאות בה בכל החלטה הנוגעת לקטינים האם נדרשת לקבל את הסכמת האב, שאינו משתף עמה פעולה, פוגעת בטובתם.  

בני הזוג נישאו ב-2007 בחו״ל שם נולדה בתם הבכורה. ב-2012 הם עלו לארץ וכאן נולד בנם השני. ב-2015, סמוך ללידת הבן, עזב האב את הארץ לחו״ל שם הוא גר באופן קבוע עד היום. עזיבת האב התרחשה בין היתר על רקע מחלתו, סכיזופרניה פרנואידית.

האם ציינה כי בין האב לילדים מתקיים קשר מסוים באמצעות שיחות ״סקייפ״ המלוות על ידי פסיכולוגית, אך הן מלוות בקשיים רבים נוכח התנהגות הנתבע ומחלתו.  

לגופו של עניין, האם פירטה את הקשיים הרבים הכרוכים במצב הנוכחי, בו האב רחוק פיזית ואינו משתף עמה פעולה, בסוגיות הקשורות לבריאות וחינוך הקטינים – קושי ברישום למוסדות החינוך, בחידוש דרכונים וקבלת טיפולים רפואיים.

לדבריה, האב אינו אדם בריא, ואושפז בעבר. הלכה למעשה הוא אינו מתפקד ואינו זמין לצרכי הקטינים. עוד לדבריה, אין סיכוי שהאב ישוב ארצה. האם הזכירה שהאב פגש בקטין 4 פעמים בלבד מאז לידתו.

היא הוסיפה כי אינה צריכה להיות תלויה בהסכמתו וגחמותיו של האב, כל שכן שעה שאינו מביע התעניינות בקטינים ואינו לוקח חלק בגידולם וחינוכם.

האב לא הגיב לבקשה אף שקיבל את כתב התביעה.

לא רק זכויות

השופטת לירון זרבל קדשאי מבית המשפט למשפחה בחיפה הבהירה שהחירות הנתונה להורה לקחת חלק בהחלטות הנוגעות לילדיו, אינה טומנת בחובה רק את הזכויות הנובעות מן ההורות, אלא גם, וביתר שאת, את החובות הכרוכות בה.

עוד ציינה השופטת כי מקום בו הורה מתנער מהחובה והזכות לדאוג לצרכי הקטין, בית המשפט יתערב באוטונומיה של ההורה ויגרע ממנה. ״אין לקבל נסיבות בהן הקטינים יפגעו בשם כיבוד האוטונומיה של ההורה האחד, והיא תהווה משקולת על רגליו של ההורה שנושא בעול גדול הקטינים״, כתבה.

במקביל הבהירה השופטת כי לא התרשמה שהאב אינו מעוניין בקשר עם הקטינים. יחד עם זאת לדבריה, אין לקבל את אדישותו להליך הנוכחי ולמבוקש על ידי האֵם: ״ענייננו במי שאינו זמין או אינו מעמיד עצמו זמין לשם מתן הסכמתו, או אי-הסכמתו, לפעולה או מחדל הנדרשים לטובת קטין, או לחילופין בהורה המביע סירוב גורף, בלתי ענייני וממניעים זרים לתת הסכמתו למימוש זכויות הקטין״.

בסופו של דבר ולנוכח מחלתו של האב נמנעה השופטת משלילת האפוטרופסות שלו לצמיתות, אך היא השהתה אותה לתקופה בלתי מוגבלת.

המשמעות היא שעד להחלטה אחרת האם תוכל לקבל כל החלטה הנוגעת לקטינים לבדה, מבלי להיזקק לחתימתו או הסכמתו של האב.

עו"ד אלינור ליבוביץ' (צילום: צילום עצמי)
צילום: צילום עצמי

ב״כ התובעת: עו"ד נאוה סרף-הרשקוביץ

ב״כ הנתבע: לא צוין

ב״כ היועץ המשפטי לממשלה: לשכה המשפטית משרד הרווחה והבטחון החברתי 

עו״ד אלינור ליבוביץ' עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.