חקירה משטרתית היא אולי זירה טבעית עבור שוטרים שחוקרים ביצוע עבירות, אך עבור רוב הנחקרים מדובר בסיטואציה זרה שאינם מורגלים בה. כל אדם יכול למצוא את עצמו בחקירה שמטרתה למצוא את העבריין, לעיתים בכל מחיר. אף שהחקירה אמורה להתבצע תוך כיבוד זכויותיו של הנחקר, חוקרים עושים לעיתים שימוש באמצעים וטכניקות שעלולים לפגוע בזכויותיו. חלק מהשיטות הן מה שמכונה "תרגילי חקירה".

מהם תרגילי חקירה?

תרגילי חקירה הם טכניקות שבהם משתמשים השוטרים על מנת לגרום לנחקר להודות בביצוע העבירה, להפליל את עצמו או אדם אחר, לעורר אצלו תגובות מסוימות ועוד. השוטרים משתמשים בעובדה שפער הכוחות נוטה לטובתם על מנת להפעיל לחץ על הנחקר כדי לחלץ ממנו מידע. הנחקר, שלעיתים קרובות נמצא בלחץ נפשי כבד, עלול להיות מושפע מאותם תרגילים.

ישנם סוגים רבים של תרגילים חקירה. אלה כמה מהידועים שבהם:

השוטר הטוב והשוטר הרע – בתרגיל חקירה זה, חוקר אחד נוטה להתלהם, להתעצבן על הנחקר, לאיים עליו ולהבטיח לו שהוא הולך להיכנס לכלא להרבה זמן. לעומתו, החוקר השני מתנהג כמו "חבר" של החשוד, מרגיע את החוקר המתלהם, מציע לנחקר עזרה ומנסה לרכוש את אמונו.

השאה ופיתוי – בתרגיל חקירה זה נעשה שימוש במעין הבטחות. החוקר מבטיח להתחשב בנחקר, רומז שביכולתו להשפיע על גורמי ההעמדה לדין או בית המשפט, ושאם הנחקר יודה הוא ישוחרר תוך זמן קצר או שיוטב לו בדרך כזו או אחרת.

שיחות "חולין" – ישנן תחנות משטרה שמוקלטות בכל מקום, כולל במסדרונות. בתרגיל זה החוקר מנסה לדובב את הנחקר ולגרום לו "להפיל" את עצמו בזמן שיחת חולין. אחד הדברים שחשוב לזכור הוא שאין לדבר עם אף אחד בתחנת המשטרה מלבד עורך הדין שלכם – האדם היחיד שפועל למען האינטרסים שלכם.

שימוש בראיות שלא קיימות – בתרגיל חקירה זה החוקרים מספרים לחשוד כי יש נחקר אחר או עד ראייה שהפליל אותם, או שנמצאה ראיה פורנזית כמו ד.נ.א או טביעת אצבע שלהם, וזאת מבלי שיש אינדיקציה אמיתית לעדות או ראיה שקושרת את הנחקר לעבירה.

מדובב – שוטר או עבריין אחר שמוכנסים לתא המעצר במסווה של "חבר לתא" ומנסים לחלץ ממנו גרסה מפלילה.

מותר להשתמש בתרגילי חקירה

בית המשפט העליון קבע כי תרגילי חקירה מותרים, כל עוד שומרים על זכויותיו של הנחקר (זכות השתיקה וזכות ההיוועצות). המשמעות היא שתרגיל חקירה ייפסל רק כאשר היה שימוש באמצעים פסולים כמו מניעת שינה ואלימות ולא בגלל עצם העובדה שנערך תרגיל שבעקבותיו הנחקר הודה בעבירה.

בכל מקרה של מעצר או חקירה חשוב להסתייע בעורך דין פלילי שיכין אתכם לחקירה,  ילמד אתכם כיצד לזהות תרגילי חקירה ואיך להתמודד עמם, ויעריך האם בוצע תרגיל חקירה פסול שיכול להשפיע על התיק נגדכם.

עו"ד נורית מעטוק עוסקת במשפט פלילי

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל