בית המשפט המחוזי בלוד גזר לאחרונה עונש מתון על גבר בן 67 שהודה והורשע בשורת עבירות של הברחת יהלומים מדרום אפריקה ובהעלמת הכנסות של קרוב ל-2 מיליון שקל. השופט עמי קובו דחה את דרישת המדינה לעונש חמור של 30 חודשי מאסר בין היתר מאחר שהמעורבים האחרים בפרשה – בהם השותפים ששלחו את הנאשם לביצוע המשימות – יצאו כמעט בלא כלום, השיהוי בהגשת כתב האישום ונסיבותיו האישיות. העונש שנגזר עליו כולל 12 חודשי מאסר בפועל, מאסרים על תנאי וקנס של 120 אלף שקלים.

פרשת ההברחה הענפה נחשפה לאחר שהנאשם נתפס ביולי 2014 בשדה התעופה עם יהלומים בשווי של כ-1.3 מיליון דולר ו-50,000 דולר במזומן. כ-4 שנים וחצי לאחר מכן הוגש נגדו כתב אישום שייחס לו שורת עבירות של הברחת טובין, יבוא יהלומים ללא רישיון, מניעת דיווח והתחמקות מתשלום מס במרמה עקב העלמת הכנסות של קרוב ל-2 מיליון שקל.

בכתב האישום צוין כי במשך 6 שנים (2009-2014) הבריח הנאשם עבור שולחיו לפחות 28 פעמים יהלומים ויהלומי גלם מדרום אפריקה לישראל שלא קיבלו "תעודת קימברלי" שמטרתה לשלול חשש ל"יהלומי דמים".

הנאשם הודה והורשע במעשיו אבל המדינה וסניגוריו – עו"ד ניר ישראל ועו"ד שחר שוורץ – לא הגיעו להסכמה לעניין העונש.

בטיעוניה הפנתה עו"ד אוריין רוזנטל מטעם המדינה לכך שהנאשם ביצע את העבירות מבצע כסף. היא ביקשה להתייחס לעבירות ההברחה ועבירות המס בנפרד ולהטיל על הנאשם עונש חמור של 30 חודשי מאסר בפועל לצד מאסר על תנאי וקנס של 150 אלף שקלים לפחות.

הסניגורים ישראל ושוורץ טענו לעומת זאת כי כל הפרשה הייתה אירוע מתמשך אחד. עוד הם טענו כי המדינה פעלה באכיפה בררנית לנוכח העובדה שהשותפים שעבורם "עבד" הנאשם יצאו כמעט בלא כלום: עם אחד מהם הגיעו להסדר שכלל מאסר על תנאי וקנס ואילו נגד השני כלל לא הגישו כתב אישום למרות ראיות משמעויות שסיפק הנאשם. בנסיבות אלה הבחירה להטיל את מלוא חומרת העבירות על הנאשם פוגעת בתחושת הצדק, בפרט נוכח השיהוי המשמעותי בהגשת כתב האישום.

עוד נטען כי יש להתחשב בכך שהנאשם שילם מס של 300 אלף שקל עוד לפני ההליך הפלילי, בעבר הנקי שלו, בסיוע שלו לבנו חולה הסרטן ובשיתוף הפעולה המלא שלו עם הרשויות שחשף 18 חשודים בפרשה.

לא הוגן

השופט עמי קובו הסכים שהפער בין ההתנהלות מול המעורבים האחרים לבין הנאשם פוגעת בתחושת הצדק וההגינות. זאת, כיוון שבסופו של דבר הוא היה שליח שפעל עבור אחרים, הודה ושיתף פעולה באופן מלא, הביא להפללה של חשודים רבים – ולמרות זאת נושא כעת כמעט לבדו בעונש על הפרשה.

עוד קיבל השופט את הטענה שמדובר במסכת אחת של עבירות, וכי יש מקום להתחשב בגילו של הנאשם, בעובדה שאין לו עבר פלילי, במצבו של בנו, בלקיחת האחריות על מעשיו ובתרומתו במשך שנים לחברה כקצין ומתנדב במשמר האזרחי. בנוסף ציין השופט כי יש משקל גדול לשיהוי הלא מוצדק בהגשת כתב האישום.

לפיכך הוטל על הנאשם עונש מתון של 12 חודשי מאסר בפועל, 12 חודש מאסר על תנאי שלא יעבור ב-3 השנים הקרובות עבירת מס מסוג פשע ו-6 חודשי מאסר על תנאי שלא יעבר עבירות של הברחות וכן קנס של 120 אלף שקל.

ב"כ המדינה: עו"ד אוריין רוזנטל

ב"כ הנאשם: עו"ד ניר ישראל, עו"ד שחר שוורץ

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל