סגן נשיא בית משפט השלום בירושלים שמואל הרבסט החליט לאחרונה לבטל הרשעה של צעיר חרדי שבגילאי 17-19 מכר קנאביס לקטינים דרך הטלגראס עד שנתפס לפני כשנתיים מתווך בעסקה למכירת הסם לשוטר. "בתום שנתיים של הליך שיקומי, הנאשם עבר שינוי משמעותי וחיובי בחייו, והוא אדם שונה מאוד מזה שביצע את העבירות", נכתב בגזר הדין שהטיל עליו עונש של 200 עבודות שירות לתועלת הציבור (של"צ), צו מבחן לשנה והתחייבות של 4,000 שקל להימנע מעבירות סמים בשנתיים הקרובות.

נגד הנאשם הוגשו שלושה כתבי אישום. שניים מהם הוגשו לבית המשפט לנוער על עבירות שביצע כשהיה קטין וכללו החזקת 5 גרם קנאביס ומכירת הסם במשקלים קטנים לקטינים. כתב האישום השלישי והעיקרי, שהוגש לבית משפט השלום כיוון שהפך בגיר, ייחס לו עבירת של תיווך בעסקה למכירת 4.31 גרם קנאביס לשוטר.

הנאשם, היום בן 21, ביקש לאחד את התיקים ולהישפט כבגיר בבית משפט השלום. הוא הודה והורשע בעבירות שיוחסו לו ולאחר 3 חודשי מעצר נשלח למסגרת טיפולית בהתמכרויות, שם שהה כ-7 חודשים. בהמשך עבר להוסטל שיקומי ולאחר ששוחרר השתלב ביחידה העירונית לטיפול התמכרויות.

בשנתיים שחלפו מאז שהשתלב בטיפול הוגשו בעניינו מספר תסקירים שתיארו את השינוי העמוק שעבר. מנער שהתקשה להשתלב במסגרות בשל בעיות קשב וריכוז והתחבר לחברה שולית שהובילה אותו לשימוש בסמים ולסחר, הפך לצעיר שמעוניין בחיים נורמטיביים, לקח אחריות על מעשיו, השתלב במכינה קדם אקדמית ועומד להתחיל תואר ראשון בעבודה סוציאלית.   

לנוכח השיקום הממושך והמוצלח שעבר הנאשם המליץ שירות המבחן באוגוסט האחרון לבטל את הרשעתו ולהטיל עליו צו שירות לציבור וצו מבחן. אבל המדינה ביקשה להשאיר את ההרשעה על כנה ולהטיל על הנאשם עונש שיכלול 9 חודשי עבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס, התחייבות ופסילת רישיון על תנאי.

מנגד, הסניגורית ביקשה לקבל את המלצת שירות המבחן ולהתחשב בכך שהנאשם היה עצור במשך כשלושה חודשים וביצע את רוב העבירות כשהיה קטין. הסניגורית ציינה כי הנאשם צלח את ההליך הטיפולי באופן מעורר התפעלות, וכי הרשעה עלולה לסכל את האפשרות שלו לעסוק בעבודה סוציאלית.

חיפש את מקומו בעולם

סגן הנשיא שמואל הרבסט ציין כי הנאשם היה נער שחיפש את מקומו בעולם והתמודד עם קשיי הסתגלות. החיים ללא מסגרת הובילו אותו לשימוש בסמים וביצוע העבירות הייתה נקודת השפל בחייו. אלא שההליכים הפליליים שנפתחו נגדו ומעצרו הובילו למפנה משמעותי.

"בתום שנתיים של הליך שיקומי, הנאשם עבר שינוי משמעותי וחיובי בחייו, והוא אדם שונה מאוד מזה שביצע את העבירות", כתב. "הנאשם יצא מן המעגל השוטה של שימוש בסמים שהביא לביצוע עבירות, והוא צועד עתה בדרך חיובית, כשלפניו מטרה ברורה להיות אדם שמקיים אורח חיים נורמטיבי, לרכוש השכלה ומקצוע שבו יוכל להיטיב עם אחרים".

עו"ד שי גרין (צילום: סיגל קולטון)
עו"ד שי גרין | צילום: סיגל קולטון

בנסיבות אלה השופט הסכים שהרשעה ועונש מאסר, גם אם בעבודות שירות, יפגעו בשיקום של הנאשם וייתכן שגם בעתידו המקצועי.

לפיכך השופט החליט ללכת לקראת הנאשם. הוא ביטל את ההרשעה והטיל עליו 200 שעות שירות לתועלת הציבור, צו מבחן למשך שנה וחתימה על התחייבות בסך 4,000 שקל שלא לעבור עבירות סמים בשנתיים הקרובות.

ב"כ המדינה: תביעות מחוז ירושלים

ב"כ הנאשם: לימור זקן, עו"ד פלילי

עו"ד שי גרין עוסק/ת ב- פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל