בית משפט השלום בכפר סבא גזר בשבוע שעבר 300 שעות שירות לתועלת הציבור ומאסר על תנאי, על גבר בן 39 שהחזיק בביתו מעבדה גדולה לגידול קנאביס, בה נמצא סם במשקל כולל של כ-2.7 קילו. בכך אימץהשופט מיכאל קרשן את עמדת שירות המבחן, שסבר כי עונש מאסר, אף בעבודות שירות, יוביל לנסיגה במצבו הנפשי והתפקודי של הנאשם, ואף לפיטורים מעבודתו.

כתב האישום הוגש בעקבות חיפוש שנערך ב-2016 בביתו השכור של הנאשם בהוד השרון, בו נמצאה מעבדה שכללה שני אוהלים, ובהם 51 שתילי קנאביס. לאחר שהודה בהזדמנות הראשונה, במסגרת הסדר טיעון הנאשם הורשע בעבירות של גידול סם והחזקה בסם שלא לצריכה עצמית.

בשלב זה הוא נשלח לבדיקת שירות המבחן. תסקיר השירות תיאר את הנאשם כמי שבעבר חווה קשיים כלכליים בעקבות סגירת מסעדה בה היה שותף, וכן משברים רגשיים. כיום הוא עובד בעבודה קבועה כמוכר בחנות, יש לו תינוקת בת שנה ואשתו בהריון. עוד צוין כי

לאחר ששוחרר ממעצר השתלב בטיפול בהתמכרויות, באופן פרטני וקבוצתי, שיתף פעולה באופן מלא ועבר תהליך משמעותי.

בניגוד לעמדת שירות המבחן, המדינה עמדה על חומרת מעשי הנאשם וטענה כי מתחם שנע בין 8 ל-20 חודשי מאסר. המדינה הסכימה לחרוג ממתחם זה לגזור על הנאשם 6 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות ורכיבים נוספים.

מנגד, הנאשם ביקש להתמקד בשיקום המשמעותי שעבר, ובנסיבותיו האישיות והמשפחתיות. בשל כך הוא ביקש לאמץ את עמדת שירות המבחן, על מנת שלא לגרום נזק חסר תקנה לו ולמשפחתו.

צמצום השימוש במאסרים

"השאלה העומדת לפתחי היא האם נכון יהיה לחרוג ממתחם העונש ההולם מקרה זה לצרכי שיקום באופן שהנאשם לא ירצה עונש מאסר בפועל, אף לא בדרך של עבודות שירות", כתב השופט קרשן.

לאחר שניתח את הדברים, השופט החליט לקבל את עמדת ההגנה. בין היתר, השופט הזכיר כי מאז מעצרו הנאשם ערך שינוי בחייו, עבר שיקום מועיל, מצבו התייצב והוא מחזיק בעבודה קבועה. כמו כן, הוא הפסיק להשתמש בחומרים ממכרים, וכיום הוא אב לתינוקת בת פחות משנה ואשתו כעת בהריון.

מכאן השופט המשיך וציין כי אם יגזור על הנאשם עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות, התוצאה עלולה להיות אובדן מקור פרנסה – לא רק שלו אלא גם של משפחתו התלויה בו.

בתוך כך השופט הפנה לפסק דין של בית המשפט המחוזי בחיפה, שבו הוטל עונש של של"צ על נאשם שניהל מעבדת קנאביס בהיקף של 12 ק"ג – גבוה בהרבה מהמקרה הנוכחי.

בהקשר זה השופט הזכיר כי בית המשפט קבע כי "ראוי במקרים מסוג זה לתת משקל של ממש להליך שיקום ממושך ומיטיב שעובר הנאשם, במיוחד נוכח המלצות הוועדה הציבורית לבחינת מדיניות הענישה בראשות כב' השופטת בדימוס ד' דורנר בדבר הגברת מאמצי השיקום וצמצום השימוש במאסרים קצרים – מדיניות שאומצה מאז בידי ממשלת ישראל".

לפיכך, בסיכומו של דבר, השופט החליט לגזור על הנאשם 300 שעות של"צ, 6 חודשי מאסר-על-תנאי, קנס בסך 4,000 שקל ופסילת רישיון נהיגה למשך חודש.

ב"כ המאשימה: עו"ד דנית שושן

ב"כ הנאשם: עו"ד אלי כהן

עו"ד מיכאל זמיר עוסק/ת ב- פלילי 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל