השופטת ג'ויה סקפה שפירא גזרה לאחרונה על צעיר שסחר בקנאביס חמישה חודשי עבודות שירות. היא הבהירה כי בעבירות בהיקף דומה נהוג לגזור מאסר בפועל אך יש להתחשב בנאשם שעלה לפני כ-20 שנה עם משפחתו מאתיופיה ועשה כברת דרך שיקומית.

בפברואר 2017 מכר הנאשם לסוכן משטרתי סמוי קנאביס תמורת 4,400 שקל. הוא הורשע בעבירה של סחר בסמים.

בתסקיר שירות המבחן שהוגש בתיק צוין שמדובר בצעיר בן 23, רווק שגר עם בני משפחתו ונמצא בתנאים מגבילים של מעצר בית מזה כשנתיים.

הצעיר עלה ארצה עם משפחתו מאתיופיה כשהיה בן שנתיים ותהליך קליטתם היה מורכב. הוא משמש להוריו גשר לחברה ומעורב בפרנסת הבית ובדאגה לאחיו, ביניהם אח שהוא בעל צרכים מיוחדים. הוא נשר ממערכת החינוך לאחר 11 שנות לימוד. מגיל צעיר הוא החל לסגל דפוסי התנהגות עברייניים, היה מעורב בפלילים וצרך סמים באופן יומיומי עד ליום מעצרו. הוא לא גויס לצה"ל על רקע עברו הפלילי.

עוד צוין כי לחובת הנאשם ארבע הרשעות קודמות בעבירות רכוש, סמים והפרת הסדר הציבורי, ותלוי ועומד נגדו מאסר מותנה בר הפעלה.

הצעיר שולב בהליך טיפולי שנמשך שמונה חודשים. בדיקות שעבר הצביעו על ניקיון מסמים. יחד עם זאת, עורכי התסקיר ציינו שהוא התקשה להתבונן ולהכיר בדפוסי התמכרותו והפסיק את הטיפול בעיצומו.  

המדינה ביקשה להטיל עליו תשעה חודשי מאסר בפועל ולהפעיל במצטבר את המאסר המותנה שהוטל עליו בהליך קודם. היא הדגישה את הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מביצוע העבירה ואת עברו הפלילי של הנאשם.

הסניגורית ביקשה להטיל עליו בין שלושה לארבעה חודשי עבודות שירות. היא ציינה את נסיבות החיים שעמן התמודד הנאשם, את הליך השיקום שעבר בשנה האחרונה ואת העובדה שהוא שומר על ניקיון מסמים ומשולב בעבודה קבועה.

הנאשם עצמו אמר כי לאחר מעצרו חלה תפנית משמעותית בחייו, הוא השתתף בטיפול, החל ללמוד וביקש כי תינתן לו הזדמנות להמשיך במסלול של עבודה ולימודים באופן יציב.

לא לקח אחריות

השופטת ג'ויה סקפה שפירא מבית משפט השלום בירושלים הבהירה כי אמנם הנאשם מכר לסוכן הסמוי סם מסוג קנאביס, שמקובל להתייחס אליו כאל "סם קל", אך הכמות שמכר אינה קטנה.

היא ציינה שבתי המשפט גזרו בגין עבירות דומות עונשים הכוללים רכיב מהותי של מאסר בפועל.

לדבריה, הנאשם לא הכיר בפסול שבמעשיו ויש חשש שהוא ישוב לעסוק בפעילות עבריינית. עם זאת, יש לזקוף לזכותו את גילו הצעיר ואת העובדה ששהה במעצר שישה ימים ומזה כשנתיים נמצא במעצר בית חלקי.

כמו כן, יש להתחשב בנסיבות חייו המורכבות כמי שנאלץ להתמודד כבר מילדותו עם קשיי קליטה וקשיים כלכליים ולהביא בחשבון את כברת הדרך הטיפולית שעבר.

עו"ד דוד טובול (צילום: צילום עצמי, פסקדין)
עו"ד דוד טובול | צילום: צילום עצמי, פסקדין

בשל ההישגים הטיפוליים סברה השופטת שיש להקל מעט עם הנאשם אך לנוכח יתר הנסיבות, היא קבעה שעל הענישה לשאת גם היבטים הרתעתיים משמעותיים.

בסופו של דבר היא החליטה לגזור עליו חמישה חודשי עבודות שירות, צו מבחן לשנה, מאסר על תנאי, פסילת רישיון על תנאי וקנס של 500 שקל.

ב״כ המאשימה: עו"ד נעמה ישראל

ב״כ הנאשם: עו"ד לימור זקן

עו"ד דוד טובול עוסק/ת ב- פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל