זה יכול לקרות לכל אחד: מכתב בדואר שמזמין אותך לסור לתחנת המשטרה הקרובה לצרכי חקירה. כאזרח טוב ושומר חוק, אתה משתף פעולה וניגש מייד לתחנה. לא ברור לך האם אתה חשוד במשהו או שנקראת למסור עדות. אולי בכלל התבלבלו בינך לבין אדם אחר.

חקירה משטרתית היא אירוע מורכב ומלחיץ והיא עלולה להיות מתעתעת. כך למשל, אחרי או לפני החקירה הרשמית ייתכן ששוטר נחמד יציע לך לשתות איתו כוס קפה. דברים שתמסור בשיחה עלולים לפעול נגדך מאוחר יותר. נחקרים רבים גם סבורים בטעות שתכלית החקירה היא להגיע לחקר האמת כשהאינטרס של החוקרים הוא למעשה לחלץ הודאה.

מכאן כדור השלג עלול להתדרדר למעצר, להגשת כתב אישום והליך פלילי ארוך והרסני.

מתי לשמור על זכות השתיקה? איך להתמודד מול תרגילי חקירה? כמה זמן מותר להחזיק חשוד במעצר?

עו״ד יעקב שקלאר, בעל משרד עורכי דין העוסק בתחום הפלילי, השיב לשאלות הגולשים. 

צפו בשידור החי >>

אדם שאל: זומנתי לחקירה במשטרה בתחילת השבוע הבא. איך מומלץ להתנהל?

דבר ראשון אני לא אצליח להסביר לכן איך להתנהל בחקירה בכמה דקות. לכן, ברגע שאתם מקבלים הזמנה לסור לחקירה אתם מייד פונים לסניגור פלילי מנוסה, יושבים איתו לפחות שעת ייעוץ. אם אתם צריכים לשלם על זה כמה וכמה שקלים זה שווה. אתם תחסכו הרבה מאוד עגמת נפש בהמשך.

ירון שאל: הוגש נגדי כתב אישום על החזקה וגידול קנאביס. האם העובדה ששמרתי על זכות השתיקה בחקירה המשטרתית תפעל לחובתי?

שמירה על זכות השתיקה היא לא תמיד נחוצה. למשל, כאשר אתם לא אשמים אתם צריכים לפרט את גרסת האמת ולדרוש שיחקרו גם עדים שיכולים לתמוך בהודאה שלכם. זכות שתיקה יכולה גם לפעול כנגדכם בכך שהיא מהווה חיזוק לראיות שכנגדכם.

בני שאל: לפני כשלושה חודשים נחקרתי במשטרה על הטרדה מינית בעקבות תלונת שווא שהוגשה נגדי. הכחשתי את הדברים ובסיום החקירה החתימו אותי על מסמכים שונים. אני חושש שהחוקר הוסיף שם דברים שלא אמרתי. מה ניתן לעשות?

שאלה מצוינת. חשוב מאוד לפנות לסניגור שיכול להשפיע על הליכי החקירה. למשל, הוא יכול לדרוש פעולות חקירה, הוא יכול לנדב עדים שאין למשטרה או שהמשטרה נמנעת מתשאולם. הוא יכול לתקן גרסה חסרה, הוא יכול לדרוש גם אימות והוא יכול לטעון גם כל מיני טענות פרוצדורליות שעלו במהלך החקירה ומי שאינו יודע לא יכול להעלות אותן בעצמו.

אלה שאלה: אתמול עצרו את אבא שלי בלי שאמרו לו מה הסיבה. הוא חושב שזה בגלל גניבות שהיו לאחרונה במקום העבודה שלו. עד מתי ניתן להחזיק בו ואיזה זכויות יש לו במעצר?

קודם כל, אי אפשר להחזיק אדם במעצר בלי שמודיעים לו את הסיבה. חייבים להודיע לו את הסיבה, חייבים להודיע לעורך דין מטעמו וגם לחבר משפחה שהוא מבקש להודיע לו. אין דבר כזה. קודם כל, מודיעים לו על מה הוא נחקר ובפתיח הוא צריך לחתום על זה שהוא מבין את הדברים וגם מזהירים אותו שהוא נחקר על דבר זה או אחר ושהוא רשאי לשמור על זכות השתיקה ואם הוא לא ישמור על זכות השתיקה התשובות עלולות לפעול לחובתו.

אסף שאל: במסגרת הליך פלילי שמתנהל נגד אחי הוחלט על מעצר עד תום ההליכים. הוא עצור כבר ארבעה חודשים. אפשר לערער על ההחלטה?

כמובן שאפשר לערער על ההחלטה. בזמן הדיון במעצר על תום ההליכים בית המשפט בודק שלוש שאלות. שאלה ראשונה, האם ישנן ראיות לכאורה. אם כן, הוא שואל האם יש עילת מעצר: מסוכנות לציבור, הימלטות מאימת הדין או שיבוש מהלך המשפט. מעצר הוא הליך מניעתי, הוא לא הליך עונשי. זה לא מקדמה על חשבון העונש. לכן, אם ההחלטה אינה מוצאת חן בעיניכם יש לכם 30 יום בהם אתם רשאים להגיש ערעור על המעצר לבית המשפט המחוזי אם זה בשלום ולבית המשפט העליון אם זה במחוזי.

נור שאלה: קיבלתי זימון להליך שימוע פלילי לפני הגשת כתב אישום בעבירת רכוש. במה מדובר?

ובכן, זהו הליך שמגיע לכל אדם בעבירת פשע, סעיף 60א. יידוע ושימוע. הפרקליטות או התביעה המשטרתית חייבים להודיע, ליידע, את החשוד בכך שהתיק הגיע לפרקליטות או לתביעה ולהזמין אותו לשימוע. השימוע מתחלק לשניים: קודם כל ההודעה, שעדיין לא מודיעה על כך שאכן יהיה שימוע. ברגע שישנה הודעה על שימוע החשוד רשאי לצלם את כל חומר הראיות, ללמוד אותו, להכין את טיעוניו ולהיפגש עם הפרקליטות או להגיש טיעונים בכתב על מנת למנוע הגשת כתב אישום או להגיש כתב אישום מוסכם ואפילו אפשר לסכם לעניין העונש.

דן שאל: עברתי חקירה באזהרה עקב חשדות לזיוף מסמכים שהוגשו לבנק. לא ידעתי שזכותי להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה ולא נכח בה עורך דין מטעמי. האם הדברים שמסרתי לחוקרים יכולים לשמש ראיה במשפט?

אם החוקרים נמנעו מלהודיע לך על זכות ההיוועצות הרי שלפי הלכת יששכרוף חלה כאן פסלות יחסית. מה זה יחסית? זה אומר שככל שהתיק הינו קטן יותר, זוטר יותר, פחות חשוב לציבור הנטייה תהיה לפסול את ההודאה. ככל שמדובר בתיק חשוב יותר או בעבירה חמורה יותר, הנטייה תהיה לברר האם ההודאה ניתנה חופשית ומרצון למרות הפגיעה בזכות ההיוועצות.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל