השופטת רות שפילברג כהן מבית משפט השלום בקריית שמונה החליטה להקל על גבר בן 32 שהקים "מעבדת סמים" בצפון הארץ, וגזרה עליו עונש של 6 חודשי מאסר אותם ירצה בעבודות שירות, כך שלא יישב מאחורי סורג ובריח. בכך החליטה לחרוג ממתחם העונש המקובל, וזאת מאחר שסברה כי יש לתת לו הזדמנות להשתקם.

הנאשם – בן 32 – הקים "מעבדת סמים" מפותחת, עם כל הציוד הדרוש לגידול קנביס. את המעבדה הוא הכין בבית ששכר ביישוב חד-נס. במעבדה נמצאו תפזורת של הסם בתוצרות שונות, במשקל כולל של כ-16.5 ק"ג. בנוסף, התגלו אצלו סמים מסוג מסקלין במשקל 398 גרם ופסילוצין במשקל 5.35 גרם, שניהם לשימוש עצמי.

במהלך שנת 2018 הוא הגיע להסדר טיעון עם פרקליטות מחוז צפון, במסגרתו הודה והורשע בעבירות של ייצור הכנה והפקת סמים, החזקה ושימוש בסמים לצריכה עצמית, והחזקת כלים. עוד הוסכם כי יוגש לגביו תסקיר שרות המבחן, והטיעונים לעונש יהיו "פתוחים".

מתסקיר השירות עלה סיפור חיים לא פשוט: עליה מברית המועצות, נשירה מבית הספר לאחר 11 שנות לימוד, בעיות התנהגות וצריכת סמים ואלכוהול מגיל 14. לאחר מכן הנאשם שירת ביחידה קרבית אך שוחרר מהצבא לאחר מות אחיו. את חייו הוא תיאר כבלתי יציבים ורצופי מעברי מגורים ותעסוקה.

כיום הוא עוסק בשיפוצים ומטופל ביחידה להתמכרויות. כמו כן, צוין כי אין לו עבר פלילי, וכיום הוא נקי מסמים.

המדינה ביקשה להטיל על הנאשם כ-32 חודשי מאסר, בהתחשב בחומרת העבירות, כמות הסמים, ובעובדה שמדובר במעבדה משוכללת ומתחוכמת, בה הושקעו תכנון ומשאבים רבים.

מנגד, הנאשם טען כי הוא בתהליך שיקום ונמצא במשך תקופה של שמונה חודשים במסגרת טיפולית, ובנוסף עובד שישה ימים בשבוע – עבודה שגם היא בעיניו חלק מתהליך השיקום.

תחזית חיובית זהירה

לאחר שניתחה את הדברים ובחנה את מדיניות הענישה המקובלת, השופטת שפילברג כהן קבעה כי מתחם העונש ההולם נע בין 8 ל-18 חודשי מאסר בפועל. בהקשר זה השופטת הזכירה את טיבה של המעבדה, המצביעה על "מיזם פלילי רציני", שניכר בתכנון ובביצוע מוקפד.

עו"ד תומר יפרח (צילום: אלי כהן)
עו"ד תומר יפרח | צילום: אלי כהן

למרות זאת, השופטת החליטה לאמץ את המלצת שירות המבחן, ולהטיל על הנאשם 6 חודשי עבורות שירות. בהקשר זה השופטת התחשבה בקשיים ובשכול שעבר הנאשם במהלך חייו, ובכך שלקח אחריות, הודה וחסך מזמנו של בית המשפט.

כמו כן, השופטת הפנתה לכך שלפי שירות המבחן הנאשם אמנם מגלה עמדה אבמיוולנטית לעבירות שביצע, אך יחד עם זאת מורא החוק משפיע עליו, ויחד עם המשך טיפול, השירות הביע "תחזית חיובית זהירה" לגבי עתידו.

"מצאתי כי הנאשם ראוי להזדמנות השמורה למועדים לראשונה בפלילים, וכי יש להימנע ממאסר נוסף לגביו. מדובר בסטייה שאיננה קיצונית ממתחם הענישה, במיוחד בשים לב לתוקפת המעצר בפועל שהנאשם שהה בו, ובתקופה נוספת של מעצר באיזוק אלקטרוני", סיכמה השופטת.

בנוסף לעונש של עבודות השירות, השופטת הטילה על 5 חודשי מאסר על תנאי, 3 חודשי פסילת רישיון, וקנס על סך 4,000 שקל.

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בגזר הדין

עו"ד תומר יפרח עוסק/ת ב- פלילי 
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל