באוקטובר 2015 הוגש נגד צעיר כבן 19 ונגד חברו כתב אישום שלפיו בפברואר אותה שנה רקמו השניים תכנית לגנוב משאית ולהעבירה לשטחי הרשות הפלסטינית. הם הצטיידו בסכינים ושדדו משאית באיומי סכין, תוך שהם מאלצים את הנהג להסיע אותה למחוז חפצם. בסופו של דבר הם נעצרו באותו היום לאחר שאותרו במבנה נטוש ליד מחסום צבאי. 

בשל היותו מכור לסמים קשים, בילה הצעיר את תקופת המעצר ב"חלופת מעצר" בקהילה הטיפולית "מלכישוע", תחילה באשפוזית לגמילה פיזית ולאחר מכן בקהילת הבוגרים. חברו נותר עצור עד תום ההליכים.

במסגרת הסדר הטיעון הורשעו השניים בעבירות של שוד בנסיבות מחמירות, החזקת סכין וקשירת קשר לפשע. הוסכם כי הטיעון לעונש יהיה חופשי – מה שנקרא "הסדר פתוח" – לאחר קבלת תסקיר של שירות המבחן.

לפני כשנה ביהמ"ש המחוזי בחיפה גזר על הצעיר 3 שנות מאסר, 15 חודשי מאסר על תנאי ופיצויים בסך 10,000 שקל לקורבן. ביהמ"ש ציין כי בחר ברף התחתון של מתחם הענישה הנע בין 3 ל-6 שנות מאסר, אף כי הצעיר ראוי למאסר ממושך בשל "מעשיו הבריוניים".

רומח שביט (יח``צ: פוטו דינו,  יחסי ציבור )
רומח שביט | יח``צ: פוטו דינו, יחסי ציבור
לאחרונה נדון בביהמ"ש העליון ערעור שהגיש הצעיר על גזר הדין. תסקיר שירות המבחן בעניינו המליץ על עונש קל של 18 חודשי צו מבחן במהלכו ימשיך בהליך טיפול. צוין בו  כי הצוות המטפל במערער התרשם שהוא עבר תהליך משמעותי, וכיום מתנהל במסגרת הטיפולית בצורה רצינית ואחראית וללא בעיות משמעת. שירות המבחן אף התרשם שהמערער חש חרטה כנה ואמפתיה אמיתית כלפי המתלונן.

המערער ביקש לאמץ את המלצת שירות המבחן תוך שהדגיש כי העונש הנוכחי מבטל למעשה את התהליך המשמעותי שעבר במאמץ רב, ושליחתו מאחורי סורג ובריח תפגע במטרה הציבורית להחזיר עבריינים לחברה.

שיקום מרשים

השופט מני מזוז כתב את פסק הדין בתמיכת השופטות בתמיכת השופטות אסתר חיות ודפנה ברק-ארז. בסיכומו של דבר, השופט חשב שהמקרה מצדיק התערבות והקלה משמעותית בעונש שהוטל על המערער.

השופט הסביר כי אמנם לפי חוק העונשין עונשו של נאשם ייגזר בתוך מתחם העונש שנקבע, אולם עם זאת החוק מבהיר כי אפשר לחרוג מן המתחם, אם נמצא כי הנאשם "השתקם או כי יש סיכוי של ממש שישתקם".

לגופו של עניין, השופט מזוז ציין כי מעשיו של המערער חמורים ומצדיקים עונש מאסר מאחורי סורג ובריח לתקופה משמעותית. לצד זאת, השופט הזכיר שאין מחלוקת כי המערער עבר תהליך שיקומי משמעותי ו"מרשים" ביותר.

מאז שהייתו ב"מלכישוע", הוא ציית באופן מלא לכל תנאי השחרור, עמד בדרישות המסגרת והפגין מוטיבציה לשנות את אורחות חייו, עד כדי כך ששירות המבחן המליץ על עונש ללא מאסר בפועל.

"יש לזכור כי מדובר בצעיר המצוי בפרשת דרכים, אשר עשה מאמץ משמעותי בהחלט כדי לחזור לדרך הישר. בנסיבות כאלה יש ליתן משקל משמעותי לשיקולי השיקום... ונוכח גילו הצעיר של המערער והרצון לעודדו להמשיך ולהתמיד בדרך הטיפולית-שיקומית בה החל, הגענו למסקנה כי יש להפחית מעונש המאסר בפועל שהוטל עליו את התקופה בה שהה במסגרת הטיפולית ב'מלכישוע', היינו – הפחתה של 18 חודשים", סיכם השופט מזוז. כך שהערעור התקבל בחלקו ועונשו של המערער הופחת בחצי.