ועדת השחרורים שבבית הסוהר מעשיהו נענתה לעתירה לשחרורו המוקדם של ירון ברכה, שב-2007 עלה על ההגה שיכור ומסטול וגרם לתאונה קטלנית שהובילה למותם של שישה אנשים, בהם אחיו התאום. על ברכה נגזרו 16 שנות מאסר וכעת עונשו קוצר ב-3 שנים נוכח התרשמותם של חברי הוועדה מהליך השיקום המשמעותי שעבר ומהתנהלותו החיובית והממושמעת ב-13 השנים שבהן היה בכלא.  

ברכה, כיום בן 40, הורשע לפני כ-12 שנים בשש עבירות של הריגה ובעבירה של שימוש בסם לצריכה עצמית. מגזר הדין עלה כי במרס 2007 נהג ברכה כשהוא תחת השפעת אלכוהול, קוקאין וקנאביס, נכנס במהירות גבוהה לצומת גינתון כשהרמזור היה אדום, ופגע ברכב. התאונה הקטלנית הביאה למותם של חמשת הנוסעים ברכב ושל אחיו התאום שישב לצידו.

יצוין כי לפני כ-3 שנים ועדת השחרורים אישרה את שחרורו המוקדם אך ההחלטה בוטלה בבית המשפט המחוזי, בעקבות ערעורו של היועץ המשפטי לממשלה שטען כי הדבר יפגע באינטרס הציבורי לנוכח חומרת העבירות שביצע ברכה.

בבקשה לשחרור מוקדם שהגיש כעת באמצעות עו"ד רותם טובול נטען כי חלף די זמן מאז ההחלטה האחרונה בעניינו של ברכה. כעת, אחרי שריצה 13 שנים מעונשו, יש לאפשר את שחרורו שכן תקופת המאסר הארוכה כבר הקהתה את הפגיעה באינטרס הציבורי. כמו כן הגישה עוה"ד טובול פסיקות שמעידות על היענות לבקשות שחרור גם במקרים חמורים יותר.

הסניגורית הציגה תוצאות בדיקה פסיכו-דיאגנוסטית שעבר ברכה מרצונו, והעידו כי לא נשקפת ממנו מסוכנות. כמו כן היא הצביעה על הליך השיקום הארוך והמשמעותי שעבר בתקופת מאסרו.

בעתירה הודגש כי ברכה כבר אינו הצעיר הפוחז שהיה אלא אדם נשוי עם ארבעה ילדים, ששוהה כבר 6 שנים באגף השיקום. עוד צוין כי לכל אורך מאסרו ברכה התנהג למופת ולא ביצע כל עבירה משמעתית או אחרת, כולל ביותר מ-120 חופשות.

לבסוף ציינה הסניגורית כי ברכה לא מקל ראש במעשיו והביע חרטה עמוקה וכאב עז על הסבל של המשפחות שנפגעו, בהן משפחתו שלו.

היועמ"ש, מצידו, טען כי עדיין לא חלפה תקופה מספיקה לשחרור, וכי בני משפחת הקורבנות מתנגדים לכך. עוד הוא טען כי השחרור עשוי לפגוע באפקט ההרתעה ובאמון הציבור במערכת המשפט ובגורמי אכיפת החוק. 

עומד בכל התנאים

אלא שחברי הוועדה השופט בדימוס יצחק שנהב, עו"ס ויקי היינה והפסיכולוגית חנה גורדון קיבלו את טענותיו של ברכה וקבעו כי אין שום אינטרס ציבורי להשאיר אותו במאסר.

הוועדה קבעה כי לנוכח המלצות גורמי הטיפול ותוצאות האבחון שעבר ברכה מיוזמתו אין עוד אינטרס להשאיר אותו מאחורי סורג ובריח. מדובר באסיר שעבר שינוי משמעותי ב-13 השנים שחלפו מאז הרשעתו, נישא והפך לאב, התנהג למופת, נטל אחריות מלאה על מעשיו, הביע צער עמוק על כך שגרם לאובדן חיי אדם ובדבריו ניכרה אמפטיה כלפי בני משפחת הנפגעים. חברי הוועדה אף הדגישו כי ברכה עומד בכל תנאי החוק לשחרור על תנאי.

"אנו סבורים שהאינטרס הציבורי הוא לא רק להעניש עבריינים על פשעיהם, יהיו קשים ונוראים ככל שיהיו, אלא גם לשקם עבריינים שפשעו ולאפשר להם תהליכים טיפוליים מתוך תקווה ואמונה שבחלוף תקופה הם יוכלו להשתנות, לחזור לביתם ולחיות חיים נורמטיביים ככל אדם", נכתב בהחלטה.

לפיכך נקבע כי ברכה ישוחרר עם תנאים מגבילים שכוללים בין היתר התייצבות במשטרה פעמיים בחודש,  קיום תכנית שיקום, המשך עבודה במפעל בו הוא מועסק ושהייה במעצר בית בשעות הערב.

ב"כ המבקש: עו"ד רותם טובול

ב"כ המדינה: עו"ד עומרי גיל

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל