השופטת רות שפילברג כהן מבית משפט השלום בקריית שמונה החליטה באחרונה לגזור עונש קל ביותר על צעיר כבן 26 שגידל בדירה שכורה 36 שתילי קנביס. הצעיר ירצה 200 שעות שירות לתועלת הציבור – עונש ששמור בדרך כלל למי שהרשעתו בוטלה.

כוחות משטרה שפשטו על דירתו השכורה של צעיר בן 26 בפברואר האחרון מצאו שם 36 ניצנים של שתילי קנביס במשקל 11 גרם, וכן ציוד לגידול סמים כמו מתקני תאורה, דשן ואדניות.

עוד באותו החודש, הצעיר הודה בכתב אישום שייחס לו עבירות של גידול סמים והחזקת כלים להכנת סם לצריכה עצמית.

לבקשת בית המשפט הוגשו שני תסקירים בעניינו. שירות המבחן התרשם שהצעיר "הפיק את הלקח הדרוש מההליך הפלילי, שהיווה עבורו גורם מרתיע ומציב גבולות" והעריך כי הסיכון לכך שיחזור לסורו נמוך.

בנוסף צוין בתסקירים כי הצעיר עשה שינוי בחייו, וכיום הוא נמנע משימוש בסמים, שומר על התנאים המגבילים שנקבעו לו ועובד במקום עבודה קבוע.

לסיכום, שירות המבחן המליץ שלא להרשיע אותו ולקצוב את עונשו על הרף הנמוך ביותר – עבודות שירות לציבור (של"צ).

לעומת שירות המבחן המדינה הייתה פחות סלחנית וטענה כי כמות השתילים הגדולה שנתפסה בדירתו של הנאשם והציוד ששימש לגידולם מעידים על תחכום ולפיכך ביקשה להרשיעו בעבירות שיוחסו לו ולהטיל עליו מאסר בפועל.

הצעיר טען להגנתו כי עברו נקי, וכי הרשעה תפגע בעתידו. הוא ביקש להתייחס למשקל הנמוך של השתילים במקום למספרם, והפנה לתסקיר החיובי ולהמלצת שירות המבחן.

בגזר הדין, השופטת שפילברג כהן הסבירה כי בית המשפט נוהג להימנע מהרשעה רק במקרים נדירים וחריגים, בהם אין יחס סביר בין הנזק הצפוי לנאשם מההרשעה לבין חומרת העבירות.

המשקל לא קובע

במקרה הנוכחי השופטת מצאה כי העבירות בהן הודה הנאשם הן חמורות מאוד, בהתחשב ב"מעבדת הסמים" שהקים בביתו. השופטת הוסיפה עוד כי המשקל הנמוך של השתילים לא יכול לשמש לטובת הנאשם שכן "אילולא נחשפו, עלולים היו השתילים... לצמוח ולהניב סם קנבוס בכמות גדולה בהרבה מזו שנתפסה".

עוד אורן חקון (צילום: ריינר)
צילום: ריינר
מנגד, השופטת ציינה כי הנאשם לא השכיל להוכיח שצפוי לו נזק משמעותי מההרשעה שכן לא הוכיח דבר למעט אמירה כללית לגבי הפגיעה בעתידו. לפיכך, הוא לא עונה על אותם מקרים נדירים שבהם ניתן להימנע מהרשעה.

עם זאת, ולמרות הרשעת הנאשם במיוחס לו, השופטת ציינה כי לא יוחסה לו כוונת סחר וכי בכל זאת יש להתחשב בגילו הצעיר, בעמדתו החיובית של שירות המבחן, בסיכויי השיקום המשמעותיים, בכך שהודה מיידית בכתב האישום ושיתף פעולה עם הרשויות, ובחרטתו הכנה.

על כן, השופטת החליטה בסופו של דבר לסטות ממתחם הענישה הנהוג במקרים דומים, ולהימנע מהטלת מאסר בפועל.

לפיכך השופטת הטילה עליו של"צ בהיקף של 200 שעות, קנס של 1,000 שקל וכן צו מבחן לתקופה של 12 חודשים ו-4 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים.

שמות באי כוח הצדדים, עורכי דין פליליים, לא אוזכרו בגזר הדין

לכתבה המקורית

עו"ד אורן חקון עוסק/ת ב- פלילי 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.