מנהל המחקר וכלכלה במשרד התמ''ת פרסם היום (ה') את סקר התעסוקה לרבעון הרביעי של השנה לכלל ענפי המשק. אלא, שיחד עם הסקר הכלל-משקי, התבקש המנהל המחקר, בראשות דני פפרמן, לחבר סקר מיוחד לתעשיית ההי-טק בשל רגישותה וחשיבותה למשק. סקר זה נותר חסוי עד יום ראשון הקרוב, אך הגיע היום ל"גלובס".

מהסקר הזה עולה תמונה קודרת ואף קשה יותר מזו של כלל המשק; על פי הסקר, מספר פליטי ההי-טק רק ברבעון האחרון של השנה צפוי לזנק ב-70% לעומת הרבעון הקודם, ל-12 אלף עובדים מ-7,000 עובדים ברבעון המקביל. נזכיר, כי בקטגוריה הזו נכללים לא רק מפוטרים, אלא גם מתפטרים ועובדים שהגיעו לגיל פרישה. עם זאת, הרוב הגדול של הנפלטים יהיו, כאמור, מפוטרים.

בנוסף לכך, ברבעון האחרון של השנה תירשם ירידה חדה של כ-30% במספר האיושים במשרות ההי-טק, ל-8,500 עובדים בלבד לעומת 12,000 עובדים. כתוצאה מכך, יווצר ברבעון הבא, לראשונה מזה 5 שנים, מאזן שלילי ועצום של 4000 עובדים, לעומת מאזן חיובי של 3000 עובדים ברבעון הקודם. מאזן שלילי פירושו, שמספר העובדים הנפלטים עולה על מספר העובדים שאוישו.

עוד עולה מהסקר, כי מספר המשרות הפנויות יצנח אף הוא ב-60% ל-2,000 משרות פנויות בלבד. נתונים אלו מתארים נאמנה את הגלישה המהירה של תעשיית ההיי-טק למשבר וההאטה חריפה, אם לא מיתון. נזכיר כי למרות שהמיתון הכלכלי התחיל כבר בתחילת שנת 2008, ברוב שווקי היעד של תעשיית הי-טק הישראלי, לרבות ארצות הברית ואירופה, תעשיית ההי-טק הצליחה עד כה להימלט ממנה. עם זאת, לפי הסקר של מנהל המחקר והכלכלה, התמונה התהפכה כליל ובחדות בחודשים אחרונים.