פיטורים במשק: איפה הכי כדאי לעבוד (תמונת AVI: חדשות)
רק 30% מהחברות דיווחו כי הפיטורים קשורים למצב הכלכלי | תמונת AVI: חדשות

3,800 עובדי היי-טק פוטרו מאז תחילת המשבר - כך עולה מסקר שערך פרופ' משה צבירן, 3,000 מהם במחצית השנייה של 2008. במקביל, ב-2008 כולה גויסו 12,300 עובדים. נתון מדהים שעולה מהסקר הוא ש-70% מחברות ההיי-טק טענו שפיטורי העובדים אצלן אינם קשורים למצב הכלכלי, ורק 30% מהחברות דיווחו כי הפיטורים קשורים למצב הכלכלי. שיעור המפוטרים בקרב החברות אשר דיווחו כי הפיטורים נובעים מהמשבר הכלכלי גבוה משמעותית מממוצע המפוטרים הכללי ועומד על 12% ממצבת העובדים. כלומר מי שמפטר באמת בגלל המצב, נאלץ לבצע חיתוך גדול למדי.

סקרי השכר של צבירן מאוניברסיטת תל-אביב נערכים מאז 1984 והם מבוצעים בתחום ההיי-טק והטכנולוגיה וכן בקרב חברות מוצרי צריכה וחברות פארמה. לדברי צבירן, "מספר החברות אשר דיווחו על תהליכי פיטורים משמעותיים של מעל ל-10% ממצבת העובדים בחברה עלה באופן משמעותי ו-25% מהחברות המפטרות דיווחו על פיטורים בהיקף זה". לדבריו, התפלגות מועדי הפיטורים בחברות שדיווחו על פיטורי עובדים במהלך מחצית השנה האחרונה מצביעה על הקשר בין המצב הכלכלי למדיניות התעסוקה של החברות בתעשיית ההיי-טק.

לדברי צבירן, העמקת המשבר הכלכלי הצפויה ב-2009 תגרור אחריה המשך תהליכי פיטורים במגזר ההיי-טק, וזאת למרות ש- 50% מן החברות שלקחו חלק בסקר דיווחו כי אינן מתכוונות לפטר עובדים במהלך המחצית הראשונה של 2009. 30% מהחברות במדגם דיווחו כי טרם החליטו אם יפטרו עובדים במחצית הראשונה וכ-20% אמרו כי מתוכננים פיטורים.

מספר המפוטרים באותן חברות שדיווחו כי הן עתידות לבצע תהליך זה עומד בממוצע על 9% מכוח העבודה בחברות אלו, ומצביע על כך שהתהליך הצפוי הולך להיות משמעותי. רוב החברות הללו, 81%, דיווחו כי הפיטורים מתוכננים לרבע הראשון של השנה ואילו השאר מתכננות לבצע אותם באופן רציף או במספר מועדים.

כמו כן, על-פי צבירן השוק עדיין דינמי ובמקביל לפיטורי עובדים, דיווחו כ-90% מהחברות במדגם על עזיבה רצונית (התפטרות) של עובדים במהלך מחצית השנה האחרונה. במניין כללי מדובר על כ-4,000 עובדים אשר עזבו מרצונם את מקום העבודה במהלך ששת החודשים האחרונים.

כסף בפח (צילום: Stockbyte, GettyImages IL)
הערכה: רמות השכר במהלך 2009 יירדו בשיעור של כ-7% | צילום: Stockbyte, GettyImages IL

"בניגוד למה שנראה, עדיין בוצעו במהלך מחצית השנה האחרונה של 2008 גיוסי עובדים בחברות רבות", אומר צבירן. "חלק מהגיוסים הללו בוצעו ברבעון השלישי, עוד לפני ההידרדרות במצב הכלכלי ואילו אחרים בוצעו בחודשים האחרונים, על אף המשבר".

מרבית הגיוסים, לדבריו, לא נעשו כחלק מתהליך גידול של החברות אלא במסגרת של איוש משרות פנויות, כאשר במחצית השנה האחרונה גויסו כ-5,000 עובדים חדשים. עם זאת, מספר המגויסים בהשוואה לתקופות קודמות מצביע על מגמת ירידה. רוב העובדים גויסו לתחום הפיתוח והתוכנה, אולם למרות גלי הפיטורים עדיין יש קושי בגיוס עובדים למקצועות מסוימים, למשל, אנשי תוכנה בתחום JAVA ובודקי תוכנה. לדברי צבירן, "העמקת המשבר הכלכלי הצפויה ב-2009 תביא לצמצום משמעותי בגיוסי עובדים".

גם הפחתות השכר לא פסחו על חברות ההיי-טק, כאשר 10% מהחברות במדגם דיווחו כי ביצעו הפחתות שכר במחצית השנייה של השנה. 70% מחברות אלו הפחיתו את שכרם של כלל העובדים והאחרות רק של מנהלים בדרגים השונים. ומה בשנה הבאה? כ-10% מהחברות במדגם כבר יודעות שצפויות הפחתות שכר ב-2009 והקיצוץ יבוצע בינואר או בפברואר. צבירן מעריך שרמות השכר במהלך 2009 יירדו בשיעור של כ-7%.

"עסקי הטכנולוגיה וההיי-טק כפופים למחזוריות עסקית בדיוק כמו כל תעשייה אחרת, וכבר חודשים נערכים בתעשיית ההיי-טק בישראל למשבר כלכלי מעבר לים", אומר צבירן. "רוב התוצר הטכנולוגי מופנה לייצוא בעיקר לארה"ב, לאירופה ולדרום מזרח אסיה. כעת, כאשר שוקי היעד מצמצמים פעילות, עוצרת התעשייה הזו את נשימתה וכולם מנבאים לא פחות מאשר משבר קיומי וקטסטרופה. לא צריך להיכנס לפאניקה, כי צריך לנהל את המשבר הזה נכון ולצאת ממנו מחוזקים". אז מה יהיה? "איננו יודעים את התשובה", אומר צבירן ומוסיף, "הגל הראשון כבר הגיע, אבל הצונאמי עדיין בדרך".