טבלת היי-טק (צילום: גלובס)
המקצועות המבוקשים ביותר בהיי-טק | צילום: גלובס

הדרישה לעובדי היי-טק ממשיכה לצנוח, על רקע המשבר. מספר המשרות הפתוחות במרבית התחומים מצטמצם, ולמרות שיש מקצועות עם ביקוש, הקרב על כל משרה הופך לקשה יותר ויותר. מנתוני חברת ההשמה AllJobs בסקר מיוחד שבוצע באינטרנט עבור "גלובס", ניכרת מגמת ירידה במספר של רוב המשרות הפתוחות בענף ההיי-טק בחודש פברואר 2009, לעומת התקופה המקבילה.

העלייה המשמעותית ביותר בחודש פברואר בהשוואה לחודש ינואר 2009 הייתה בדרישה לתפקיד מעביר מפיתוח לייצור, כך שהמשרות המחכות לאיוש עלו ב-50%. גידול נוסף (31%) נרשם לתפקידי ווב-מאסטר, ובסך הכול, שבעה מקצועות צמחו מינואר לפברואר בעוד שכ-20 מקצועות אחרים איבדו גובה. בסך הכול, יש היום יותר מ-2,000 משרות פתוחות להיי-טקיסטים בישראל.

מקצועות חסינים

מקצועות נוספים שהביקוש אליהם גדל בפברואר לעומת ינואר הם מתכנת ויז'ואל בייסיק (גידול של 20%), מנהל מוצר (12%), מהנדס תמיכה (7%), משרות ניהוליות בתחום האלקטרוניקה והחומרה (18%) ומנהל אתר אינטרנט (16%).

הירידה החדה ביותר בביקוש בין ינואר לפברואר הייתה למהנדסי אפליקציה (48% במשרות הפתוחות) ולמפעילי מחשב (ירידה של 47%). למרות הירידה בביקושים, יש כיום 320 משרות פתוחות למתכנתי Java ולמקצוע של בודקי תוכנה יש 341 משרות פתוחות, כך שכרגע הם מסתמנים כשני המקצועות עם הביקושים הגבוהים ביותר.

לדברי רויטל הנדלר, מנכ"לית AllJobs, המיתון מכה קשות במרבית המקצועות והענפים, והדרישה הכוללת למקצועות מתחום ההיי-טק היא בירידה משמעותית לעומת שנה שעברה. "עם זאת ניתן עדיין לראות מספר מקצועות מצומצם שלא נפגעו בחודש האחרון, כך שבינתיים אפשר לומר בזהירות שהם טיפה יותר חסינים מהפגיעות של המיתון, לפחות לעת עתה", היא אומרת.

"הירידות בהיקפי המשרות חזקות יותר מאשר העליות", אומר רז מצנע, סמנכ"ל השיווק של AllJobs,"גם לעומת השנה שעברה, כמעט כל התפקידים יורדים, אבל למרות הכול, יש עדיין חברות שמגייסות עובדים, למרות שאנשים לא בהכרח יודעים זאת. נוצר מצב, עם זאת, שיש יותר מתמודדים על כל משרה, והעובדים צריכים לעבוד הרבה יותר קשה בשביל שיקראו את קורות החיים שלהם ויזמינו אותם לראיון. יוצא גם שההתמודדות היא מול אנשים יותר טובים, והתנאים שמציעים למי שמתקבל לעבודה הם פחות טובים".

עובדי ההיי-טק שמאיישים כעת את המשרות שנמצאות במגמת ירידה, אומרים ב-AllJobs, צריכים להיות ערניים ולבדוק מהי המגמה, שהרי אם התחום מצטמצם זה יכול בטווח הארוך להשפיע עליהם במציאת עבודה ובטווח הקצר יכול להיות שהצמצום יגיע גם אליהם. לכן, כדאי לעובדים לא לחשוב בצורה תבניתית ולבדוק אילו עוד תפקידים הם יכולים למלא באותו הארגון כדי שיהפכו לבעלי-ערך רב יותר לאותה החברה וגם יוכלו לעזור להם במידה שיצטרכו לעזוב.