לחוץ (צילום: istockphoto)
רוב המנהלים מעריכים: המשבר הנוכחי לא יהיה חמור מהמשבר שלאחר התפוצצות הבועה ב-2001 | צילום: istockphoto

המצב הכלכלי העולמי לא פוסח על שום מגזר, ומיום ליום מתברר כי השאלה האמיתית היא לא האם ישפיע על העובדים במשק הישראלי, אלא באיזה אופן - קיצוצים בשכר או פיטורים. 70% ממנהלי ההון סיכון בישראל מעריכים כי צפויה ירידה בשכר עובדי ההיי-טק במחצית השנה הקרובה. 48% מהם צופים פיטורים נרחבים בענף בששת החודשים הקרובים, בעוד ש-52% צופים פיטורים בהיקף מצומצם - זו התמונה הקודרת שעולה מסקר ה-VC Indicator הרבעוני שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר בתחילת אוקטובר בקרב אנשי קרנות הון סיכון. זו הפעם ה-26 שהסקר נערך בישראל.

עוד עולה מהסקר כי 64% מהקרנות בארץ כבר קראו לחברות הפורטפוליו שלהן לקצץ בהוצאות ולהתארגן למציאות כלכלית חדשה. 29% ממנהלי ההון סיכון השיבו כי הקרן שלהם החלה לסמן חברות פורטפוליו אותן תסגור ראשונות, אם המצב הכלכלי ימשיך להידרדר. 21% מהם סבורים כי הקרן שלהם תתחיל בתהליך שכזה במהרה.

רו"ח אשר מכלוביץ', ראש מגזר הטכנולוגיה, המדיה והתקשורת ב-Deloitte בריטמן אלמגור זהר, אמר: "אנו בפתחה של תקופה קשה מאוד לחברות מגובות הון סיכון, אשר עתידות לחוות קשיים מימוניים, תפעוליים ושיווקיים מהמעלה הראשונה. ברור כי זה הזמן להדק חגורות ולהתכונן לשנה קשה".

61% ממנהלי ההון סיכון סבורים כי בשל המשבר, חלק מהמשקיעים בקרנות (limited partners) עלולים שלא לעמוד בהתחייבויות שלהם לקרן. 88% מאנשי ההון סיכון מודים כי גיוס קרנות המשך בעת הזו עלול להיות תהליך קשה ואף קשה מאוד. קיים בקרבם קונצנזוס על כך שהכנסותיהן של חברות ההיי טק הישראליות ירדו בעקבות המשבר בוול סטריט: 70% צופים ירידה מסוימת ו-30% צופים ירידה משמעותית בהכנסות.

81% ממנהלי ההון סיכון מעריכים שהמצב הכלכלי בישראל יורע בחצי השנה הקרובה, ורק 4% צופים שיפור במצב הכלכלי. לדברי מכלוביץ, "אלו הן התחזיות הפסימיות ביותר שנמדדו בסקר ה- VC Indicatorמאז הושק, ב-2001".

נקודת אור יחסית בסקר היא העובדה כי 82% מהמנהלים מעריכים כי המשבר הנוכחי לא יהיה חמור יותר מהמשבר שפקד את ענף ההיי טק לאחרת התפוצצות הבועה ב-2001.