ילד שותה כוס מים (צילום: Creativestock, Istock)
כמה אתם משלמים על כוס מים? | צילום: Creativestock, Istock

כ-82% מהתושבים אינם יודעים מהו תעריף המים המרבי שמשלמת משפחתם בגין צריכת מים, כך עולה מסקר שערכה רשות ההסתדרות לצרכנות השבוע באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה. ממצא מרכזי אחר מהסקר מצביע על כך ש- 71% מהאוכלוסייה אינם יודעים כמה מטר קוב צורכת משפחתם בממוצע בחודש, כשבקרב בעלי ההכנסות הנמוכות השיעור גבוה אף יותר ומגיע ל- 76.7%.

עוד עולה מהתוצאות כי ישנו הבדל משמעותי בין העולים החדשים לאזרחים הותיקים יותר: כ-71% מכלל האוכלוסייה שמעו על ההיטל החדש המתוכנן להיכנס לתוקף החל מתאריך 1.7.09, אך בקרב העולים החדשים שמעו על כך רק 54.8% .

מנכ"ל הרשות, עו"ד ירון לוינסון, אומר היום כי "ישנו ערפול בכל האמור בהסברת השינויים הצפויים לצרכנים, והדבר מקשה עליהם עוד יותר. לא די שתעריפי המים מפוצלים לפי גודל המשפחה והיקף הצריכה החודשים, הרי שבתוך ימים ספורים ייתוסף מרכיב נוסף – היטל צריכה עודפת – שלרוב הצרכנים אין מושג מה משמעותו הכלכלית לגביהם. נוסף על כך, היות שהחוק אשר אמור להסדיר את גביית ההיטל טרם נחקק, יכול להיווצר מצב שגביית ההיטל תיעשה רטרואקטיבית בלא שלצרכנים יש מידע על כך"

ממצאים נוספים מהסקר נוגעים לתרבות צריכת המים עצמה. מתברר כי ב-61% מבתי האב לא מותקנים כלל חסכמים על ברזי המים, ורק ב-21% מבתי האב מותקנים חסכמים על כל הברזים בבית.

רשות ההסתדרות לצרכנות פנתה היום לרשויות המוסמכות בקריאה להעמיק את חינוך הציבור לחסכון במים, ולהימנע ככל שניתן מהטלת היטלים או גזרות. לפי שעה, עם זאת, לא נראה כי משהו עומד להשתנות.