קידוח תמר 1 מול חיפה - גלובס (צילום: גלובס)
המאגר יכול להפיק עד 4 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה | צילום: גלובס

"מהבדיקות שנעשו עד כה יש לנו הרגשה טובה מאוד לגבי רמת הביטחון שאפשר להפיק גז מהמאגר כולו. אנו מקווים שקידוח האימות "תמר" 2 ייתן את האישור הסופי לכמויות הגז", כך אומר ל"גלובס", הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות, ד"ר יעקב מימרן.

מימרן ציין כי תוצאות מבחני ההפקה מגדילות הסיכוי להפקה מסחרית של הגז, "במרי -B נעשו 6 קידוחים שכל אחד מהם מפיק 100 מיליון רגל מעוקב ביום, וסה"כ המאגר יכול להפיק עד 4 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה (BCM). לפי הנתון שפורסם היום מבאר אחת בתמר אפשר להגיע ל-150 מיליון רגל ביום, ואם רוצים להפיק 4-6 BCM זה אומר שצריך לפחות 3-4 בארות. אם קצב ההפקה יישמר המשמעות היא שעלות הפיתוח עשויה לרדת".

מהו המועד המוקדם ביותר שבו הגז יכול להגיע לצרכנים?

"ההערכות שלנו שהמועד הכי מוקדם שהגז יגיע לצרכנים הוא תוך 6 שנים (כלומר שנת 2015-ל.ב) . צריכים עדיין לקדוח את "דלית" שהיא קרובה יותר לחוף, וזה עשוי לקצר את לוח הזמנים. הסיכוי להצלחה ב"דלית" עומד על 40% ואם תהיה תגלית יכול להיות שאפשר יהיה להקדים את מועד האספקה לצרכנים. להערכתנו לנובל יש מוטיבציה להקדים ההפקה לנוכח התוצאות עד כה".

האם אתה מסכים עם ההערכות שפורסמו היום לפיהן הקידוח יספק את צרכי המשק ל-20 השנים הבאות?

"20 שנה עוד לא, אבל אנחנו מאוד קרובים לשם. הגז ממאגר "מרי" הולך ומדלדל, ואנחנו עדיין לא יודעים האם נצליח לסגור את הפער מול הביקושים בשנים הקרובות. אם המאגר מאשקלון (ים תטיס-ל.ב) ידלדל לפני שהגז מ"תמר" יהיה מוכן זה יחייב מקור אחר - בין אם EMG המצרית או מקורות נוספים כמו בריטיש גז".

מימרן ציין כי המשרד לפי שעה אינו מתכוון לשנות את המדיניות לצירוף ספקים נוספים, כל האופציות פתוחות. "אנחנו לא שיכורי ניצחון מהתגלית, אלא מסתכלים בעיניים פקוחות. אנחנו עוד לא הפכנו למעצמה שלך גז כמו שיצחק תשובה אמר, אבל ברור שאנחנו כבר לא תלויים בספקים אחרים והסיכוי לעצמאות אנרגטית הולך ועולה".

עוד ציין מימרן כי בעקבות הצלחת הקידוחים התקבלו פניות רבות מצד חברות בארץ ובחו"ל המתעניינות ברכישת זכויות לקידוחי נפט וגז , "רוב 22 אלף קמ"ר של המים הכלכליים של ישראל נתונות בזכויות כאלה ואחרות. על השולחן של מועצת הנפט נמצאות כיום בקשות של יזמים להקדים קידוחים ולסגור שטחים נוספים שאין עדיין עליהם זכויות. יש גם בקשות לשדרוג זכויות קיימות. אנחנו בהחלט הולכים לדחיפה קדימה של השקעות בקידוחים חדשים בשטח".