זהו. לא צריך להקפיא יותר חלב. המחסור במוצרי חלב מתפוגג והמדפים יתמלאו ביום ראשון הקרוב ואולי כבר ביום שישי, מבטיחים במחלבות. עם זאת, עדיין צפוי מחסור ביום רביעי, אחרי החג, בגלל הדממת הייצור ממחר אחר הצהריים עד מוצאי חג שמחת תורה.

מה עומד מאחורי המחסור בחלב? לא היה במחסור בחלב גולמי, כי את עטיני הפרות לא מעניינים הכשרות והחגים, והן המשיכו להניב חלב כרגיל. הבעיה נעוצה בכושר הייצור של המחלבות. "מ-2008 לא היה מצב שבו כל חגי תשרי נפלו על חודש אחד, והפעם כולם גם חלו באמצע שבוע, ויחד עם שישי שבת, נותרו מעט מאוד ימי ייצור במחלבות", טוען ליאור שמחה, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר.

המחסור הבולט ביותר היה של חלב בקרטונים. "מועצת החלב התריעה מראש לפני כחודש על מחסור צפוי במוצרי חלב, דבר שעורר בהלה בציבור, ומה שקרה שהחלב בקרטונים, שהוא המוצר המועדף על הישראלים, נחטף במהירות מהמדפים במקרר, כשחלק אף הקפיאו קרטוני חלב רבים, מחשש להמשך המחסור. זה יצר סחרור ומצב של מדפים ריקים לחלוטין בחלק גדול מהרשתות", טוען שמחה.

בתנובה מספרים כי הייתה התלבטות גדולה בקרב המחלבות ומועצת החלב אם להתריע מראש על המחסור הצפוי, בהנחה שהודעה כזאת תביא להתנפלות על המוצרים. "השקיפות הייתה חשובה לנו יותר מהעובדה שידענו שהציבור ינקה את המדפים ממוצרי החלב," מסבירים שם.

ואכן, זה מה שקרה. "ברגע שפורסמה ההודעה בתקשורת, אנשים ירדו לסופר והורידו ערמות של חלב בקרטונים – לקחו 6 קרטונים במקום שניים והקפיאו ארבעה, כי חלב אפשר להקפיא," מספר בכיר בענף החלב. "קוטג' אמנם אי אפשר להקפיא, אבל התוקף שלו קצר יחסית, ולכן מי שהגיע בערב לסופר היה רואה מדפים ריקים גם מגביעי קוטג' ולא רק חלב". 

במחלבות אף מציינים כי גם חלק מהמגזר החרדי, שרוכש בדרך כלל שקיות חלב ולא קרטוני חלב, משום שחלב בשקית זול משמעותית, עבר לקרטונים בחודש האחרון בגלל שתוקף חלב בקרטון הוא 22 יום, לעומת 12 יום בלבד לחלב בשקית.

ליאור שמחה מוסיף, כי בגלל מיעוט הביקוש לחלב מצד המחלבות, כשגם המובילים/המחלקים לא עבדו בימי החגים וסופי השבוע, היקף אספקת החלב מהרפתנים למחלבות צלל ונוצרו אצלם עודפי חלב גדולים מאוד. לדבריו כ-15 מיליון ליטר חלב יובשו וחלק אף נזרק. "בחו"ל אין עניין של כשרות, ולכן עובדים שם 24/7 בייצור. בישראל הייצור נפסק שעתיים לפני כניסת השבת/החג  ומתחיל אחרי יציאת השבת. גם רשתות השיווק לא יכלו לקלוט חלב במוצאי שבת, כי הן מחויבות לכשרות".

בשטראוס, שמשווקת גם את מוצרי יוטבתה, מספרים על קיטון משמעותי בחודש החגים בייצור משקאות חלב, חלב בבקבוקים, שוקו ומוצרים ניגרים נוספים. יש לציין, כי שטראוס מייצרת מוצרי חלב שאינם בפיקוח מחירים, אך היא לא יכלה לייצר יותר בגלל מיעוט ימי הייצור. בתחליפי החלב כמו מוצרי אלפרו לא היה מחסור, כי הם מיובאים.

רפת (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
החקלאים לא עצרו את הייצור | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

אי אפשר להסיט קו של חלב בשקיות לחלב בקרטונים

את תנובה, המובילה במוצרי החלב הניגרים, שאלנו אם לא היה ניתן להיערך לקראת המחסור הצפוי, אולי באמצעות הסטת קווי הייצור ממוצרים אחרים לחלב בקרטונים כדי להתגבר על המחסור. בתשובה נמסר לנו, כי קווי הייצור הם חד-ערכיים ואי אפשר להסיט קו של שוקו, או קו של שקיות חלב, לחלב בקרטון.

בחברה כן ניסו להיערך למחסור הצפוי בחודש החגים כשבאוגוסט החלו להפעיל גם את מחלבת הרדוף שבבעלותה לייצור חלב רגיל. אבל זה לא הספיק בגלל הסחרור של הביקוש ביתר, שנבע מהחשש למחסור גם בהמשך.

בנוסף, במחלבות ניסו למקסם ולהתייעל באמצעות עצירת ייצור מוצרים לא מפוקחים. "לא ייצרנו קוטג' בטעמים, גבינה בטעמים. התמקדנו ב-5%. אי אפשר היה להשיג קוטג' 3% ו-1%. ושיסלחו לנו חובבי החלב לקפה, גם שם הפסקנו את הייצור. מה שלא הפסקנו זה מה שנדרש על ידי אוכלוסיות שמוגבלות בצריכת חלב רגיל – כמו חלב דל לקטוז או נטול לקטוז," אמרו בתנובה.

אם מישהו נקרה הבוקר למרכז הלוגיסטי של תנובה בפתח תקווה, הוא הוא יכול לראות צי של משאיות עמוסות במוצרי חלב. בחברה החליטו לקצר תהליכים, ובמקום לחכות כ-15 שעות לאישור המעבדה על תקינות החלב, כול המשאיות כבר הועמסו מראש תוך לקיחת סיכון, שאולי יהיה צורך לפרוק אותן חזרה אם תהיה אזהרה מהמעבדה.

שאלנו אם יש הפקת לקחים בעקבות המחסור הארוך: במחלבות סבורים ש"זה היה מופע נדיר של הצטברות כול ימי החגים בחודש אחד, דבר שקורה פעם ב...", אבל בכל מקרה מבטיחים שהן ימשיכו להצטייד במכונות חדישות שפשוט ייצרו כמויות גדולות יותר באותו זמן ייצור.