סלט האבוקדו שתכינו השנה יהיה כנראה יקר יותר לעומת השנים הקודמות: מחירי האבוקדו מזנקים לשיא על רקע הביקוש הגדל והתנובה הנמוכה במקסיקו ובקליפורניה וההתייקרות לא פוסחת גם על ישראל.
ארגז של אבוקדו מסוג האס במשקל של 10 ק"ג שגדל במדינת מיצ'ואקן שבמקסיקו עולה 530 פזו (27.89 דולר). המחיר, שנתון לשינויים עונתיים, הוא יותר מכפול מהמחיר בתקופה המקבילה בשנה שעברה והגבוה ביותר מאז שהתחילו לעקוף אחרי המחירים באופן רציף לפני 19 שנה.
ההתייקרות בשנים האחרונות היה דרמטית. לפי נתונים ממשלתיים, צריכת אבוקדו לנפש בארה"ב הגיעה ב-2015 ל-3.1 ק"ג, לעומת 1.6 ק"ג ב-2006. לא רק הטעם מוביל לגידול בצריכה של הפרי, אלא גם השמנים הבריאים והשומנים שניתן להפיק ממנו.
"יש עלייה בצריכה בסין ובאזורים אחרים בעולם כמו באירופה. הם קונים הרבה מאוד מהיבול המקסיקני, ואז נשאר פחות יבול זמין לארה"ב", אמר רולנד פומאסי, אנליסט בראדובנק.
מקסיקו מגדלת 82% מהאבוקדו שנצרך בארה"ב. לפי ארגון מגדלי האבוקדו בקליפורניה, יצוא האבוקדו לארה"ב צמח ב-2015 לכ-800 מיליון ק"ג, לעומת 11 מיליון ק"ג ב-2000.
העלייה במחירי האבוקדו נושאת עמה חדשות לא טובות לחוגגים של סינקו דה מאיו השבוע המכסיקו. בתאריך זה (5 במאי) מצוין היום שבו צבא מקסיקו ניצח את הצבא הצרפתי בקרב פואבלה ב-1862, והוא נהפך ליום חג בתרבות המקסיקאית והאמריקאית. זה גם נהפך ליום שבו נהוג לאכול גוואקמולי - סלט המבוסס על אבוקדו.
"מחירי האבוקדו יישארו ברמה גבוהה יחסית. המחירים עשויים להיות גבוהים במשך כל הקיץ", אמר פוסאמי. חובבי האבוקדו יצטרכו להמתין לסתיו, ולקוות שהיבול בשנה הבאה במקסיקו יניב יותר פירות - כדי שהמחירים יירדו.
"אין להשיג שתילים במשתלות עד שנת 2020"
החקלאות הישראלית עצמה מגדילה בהתמדה את מטעי האבוקדו. "זה ענף בצמיחה יפה", אמר היום ראובן דור, המרכז את גידולי האבוקדו בישראל (ראש שולחן האבוקדו) במועצת הצמחים. "יש לאבוקדו ביקוש עצום בחו''ל, בעיקר לזן האס המחוספס שחור. הצפי שהביקוש יעלה. יש להאס ביקוש עצום גם בישראל לא רק בעולם. הענף מתאים עצמו לביקושים ונמצא בהתפתחות יפה כל הזמן. למעשה, עד סוף שנת 2020 קשה להשיג שתילים במשתלות, מכרו כמעט הכל", הוסיף.
מחזור הענף מוערך ב-1.250 מיליארד שקל. ההיקף הכספי המשוער של היצוא של 65 אלף טונה הוא כ-200 מיליון יורו. שוק האבוקדו בארץ העומד על כ-55 אלף טונה מוערך ב-250 מיליון שקל למגדל (בשער המטע). הענף נמצא ברווחיות טובה מאוד בשנתיים אחרונות וצופים שהמצב יימשך.
בישראל יש כ-80 אלף דונם מטעי אבוקדו, וההערכה היא, כי בשנים הקרובות יינטעו כל שנה כ-4,000 דונם נוספים. העץ מתחיל להניב מהשנה הרביעית, התנובה מגיעה לשיא מהשנה השביעית ועץ שמטופל כהלכה עשוי להגיע לגיל מופלג של 100 שנים ויותר. הגידולים מתפרשים בעיקר על קו החוף, עמקים מזרחיים ונגב מערבי.
בישראל זן האס מהווה כ-50% מהגידול. עונת היצוא הסתימה השבוע. כ-85% מהפרי שווק, בהיקף של כ-65 אלף טונה בעיקר לאירופה, ומעט לדרום אפריקה ודרום קוריאה. הענף מתכנן להיכנס בעונה הבאה, שתתחיל באוגוסט 2017, גם לשוק היפאני. בעתיד מתוכננת כניסה לסין.
בשלב זה, על העצים נותר זן אחר – ריד, שהמיועד לשוק הישראלי הצורך כ-45% (50-55 אלף טונה) מכלל התנובה.
85% מהגידול בעולם מיוחס לזן ההאס. בעולם מגדלים 5 מליון טונה, והמגדלת העיקרית היא מכסיקו.
לדברי דור, התמורה למגדל טובה ותלויה בזנים. "למרות משבר היורו, כתוצאה מהביקושים המחיר למגדל טוב מאוד ביצוא. לכן אנחנו מכונים ליצוא, אבל גם המחירים בארץ בסדר גודל של היצוא תלוי בזנים. אנחנו מכוונים לווסת שיווק גם לשוק המקומי".
היעדים הצומחים העיקריים של היצוא הישראלי לאירופה כוללים את אנגליה, גרמניה, צרפת, בלגיה, הולנד ולוכסנבורג. בשנתיים האחרונות התרחב היצוא לרוסיה ולמזרח אירופה, בכלל זה לפולין.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
קריסת פרויקט ההתפלה: 400 מיליון סיבות לחקירה פלילית
גן עדן לעשירים, חלום בלהות לשאר: לישראל אסור להעתיק את רפורמת המס של טראמפ