האתגר שבו אני נדרשת להחזיק סוף שבוע שלם ממוצרי מזון בעלות כוללת של 70 שקלים הטרידה את מנוחתי (ובתור אמא לילדים קטנים מנוחתי אינה רבה מלכתחילה), משום שהוא עימת אותי עם עקב האכילס הגדול ביותר שלי - הבישול, ואם לדייק, היעדרו.

על אף היותי נצר לאמא דרום אמריקאית עם יכולות בישול מופלאות מלאכת הבישול היא מהשנואות עלי ביותר. בעוד שחברות של בתי מהללות את השניצלים של אמא שלהן, כשהבת שלי נשאלת מה האוכל האהוב עליה ביותר היא עונה "הפסטה של הבליקר".

כך גם מלאכת הקניות לבית ובכלל התעסקות בזוטות כגון עלויות מחיה, ולא משום שאני עשירה במשאבים אלא בעיקר משום שאני דלה מאוד בזמן. לכן היה ברור לי שכדי לצלוח את האתגר אדרש לעשות את הפעולות שמהן אני מנסה לרוב בהצלחה להימנע כמו מאש:

  1. לערוך קניות לבית בסופרמרקט מרוחק וזול ולא במרכולים הקטנים הקרובים לביתי שנמצאים בלב ליבן של השכונות.
  2. לקנות ירקות ופירות באחת מרשתות השיווק הגדולות ולא אצל ירקן.
  3. לוותר על מזון בריא יחסית כמו דגנים מקמח מלא ומוצרי מזון אורגניים לטובת קניית מזון זול יותר.
  4. לוותר על שירותי האאוטסורסינג מספקי המזון שלי כלומר, להכין בעצמי את כל האוכל במשך סופשבוע שלם מבלי לראות ולו בית קפה אחד לרפואה.

כמו כל אתגר רציני גם תנאי לצליחת האתגר הזה מתחיל מתכנון מראש ולכן הכנתי מבעוד מועד את התפריט בקווים כללים כדי שאדע לדייק את הקניות ולא לבזבז ולו אגורה שחוקה אחת שערכה הפך ליקר מפז. התפריט כלל מוצרי מזון בסיסיים כמו ירקות (עגבניות, מלפפונים ופלפלים), גבינה לבנה, גבינה צהובה מהסוג הזול ביותר ועוד.

ככה נראו יומיים וחצי של תזונה המבוססת על תקציב של 70 שקלים. יש לכם עצות יעילות יותר? מוזמנים לשתף אותנו בטוקבקים.

 

הערב הראשון: הסתדרנו עם פחות משישה שקלים

יודע כל שכיר כי תחושת סופהשבוע מתחילה ביום חמישי אחר הצהריים כשאווירת סוף השבוע כבר מורגשת היטב במסדרונות העבודה, שמתרוקנים מוקדם מהרגיל.

לערב הראשון התכוננתי מבעוד מועד ולכן דאגתי להתמלא היטב בפחמימות במהלך היום לפני תחילת האתגר כדי לא להגיע לערב רעבה מידי ולבזבז חלק גדול מהתקציב כבר בשלב הזה. את הערב צלחתי ביחד עם ארוחת הערב לילדים עם עגבנייה אחת, מלפפון אחד, פלפל אדום אחד, כף של גבינה לבנה, פרוסת גבינה צהובה עמק, ולקינוח, שורה אחת של שוקולד חלב פרה מהסוג הפשוט ללא תוספות (כ-5.5 שקלים).

היום השני: מי שישן מוקדם, מתעלם מהרעב

מכונת קפה (אילוסטרציה: mike marquez, unsplash)
זה לא מותרות, זה צורך קיומי | אילוסטרציה: mike marquez, unsplash

פעם בימי רווקותי, לפני שילדים קטנים הטרידו את מנוחתי בלילות, הצלחתי לשמור על בקרת קפה יומית שכללה בין ספל לשניים ליום. אולם מאז שהפכתי לאמא והימים שלי מתחילים בשעות בלתי הגיוניות לעיתים עוד לפני שהציפור הראשונה מתחילה לצייץ, מתחילים אצלי הימים בשתי כוסות קפה אחת אחרי השנייה.

כמו בתים רבים גם אנחנו וויתרנו כבר מזמן על הקפה הנמס לטובת מכונת הנספרסו ולפני כמה חודשים החליט בעלי שגם נספרסו הוא לא באמת קפה ואת מקומה של המכונה תפסה לאחרונה מכונה גדולה יותר, שטוחנת פולי קפה כמעט כמו בבתי קפה. שקית של פולי קפה עולה 140 שקלים ועלות כל ספל היא כ 1.5 שקלים. בגלל אילוצי בריאות ועיכול אני שותה רק משקה שקדים שהוא מהיקרים מסוגי החלב ועולה כ- 13 שקלים לקרטון.

בוקר נורמלי אצלי הוא בוקר שמתחיל ברצף של שתי כוסות קפה ועוד אחד לקראת הצהריים. בסך הכל עלות הקפה עמדה על 4.50 שקלים בבוקר.

מי שמתחיל את היום בחמש מרגיש לרוב צורך עז בפחמימה אי שם בין 9:00 ל-10:00. הפעם, שלא כהרגלי, וכדי לחסוך עוד כמה גרושים, קניתי לחמנייה אחת במכולת שמחירה עמד על שקל וחצי.

לצהריים התכוננתי מבעוד מועד עם שקית פתיתים שעלותה 8.90 שקלים ופלפל ועגבנייה חתוכים דק דק. את המנה הראשונה הצלחתי לשרוף ביחד עם הסיר (מי ידע שמים אחרי רתיחה מתאדים כל כך מהר?) ולמזלי המצרכים שנשארו בבית הספיקו למנה נוספת. לקינוח הסתפקתי בשורה נוספת של שוקולד פרה.

אחרי מנת הפחמימות של הצהריים, את הערב העברתי עם גבינה לבנה, גבינה צהובה, עגבנייה ומלפפון אחד והלכתי לישון מוקדם בתקווה להעלים את תחושת הרעב.

היום השלישי: תחתית החבית

שוקלד (אילוסטרציה: charisse kenion, unsplash)
חבר בעת צרה | אילוסטרציה: charisse kenion, unsplash

ככל בוקר גם הבוקר השלישי, שהתחיל באדיבותו של בני הקטן הרבה לפני שקרן השמש הראשונה הפציעה, נפתח ברצף של שני ספלי קפה אחד אחרי השני (3 שקלים) ולקראת השעה 9:00 נשנשתי לחמנייה שקניתי בבוקר הקודם (שקל וחצי) עם גבינה לבנה.

בצהריים אכלתי את שאריות הפתיתים שהכנתי יום קודם, ואפילו שרוקנתי את הסיר עד הפתית האחרון, נותרתי עם תחושת רעב מסוימת שניסיתי להשביע עם שתי שורות שוקולד.

את הערב סיימתי עם כל השאריות שנשארו משלל הקניות שזה אומר מה שנשאר מהירקות, מה שנשאר מהגבינות, ולשפל המדרגה הגעתי כשליקטתי פירורי שוקולד מחבילת השוקולד גמורה.

כמה עלה הכל?

עגבניות: 4.90 שקלים לחצי קילו

מלפפונים: 5.90 לחצי קילו

פלפלים אדומים: 9 שקלים לחצי קילו

גבינה לבנה: 4.60 שקלים

גבינה צהובה עמק: 5.70 שקלים

חבילת שוקולד פרה: 5.50 שקלים

פתיתים: 8.90 שקלים

6 ספלי קפה: 9 שקלים

קרטון משקה שקדים: 13 שקלים

2 לחמניות: 3 שקלים

סך הכל: 69.5 שקלים.

ועכשיו תסלחו לי, אני מאחרת לברסרי.