סיגריות מגולגלות נהפכו בשנים האחרונות לנפוצות הרבה יותר מבעבר, בעיקר בקרב מעשנים צעירים  שהחליטו לוותר על הסיגריות הרגילות. במקום לקנות חפיסה עם סיגריות שגולגלו במפעל, הם רוכשים טבק בתפזורת, ומגלגלים את הסיגריות בעצמם.

זה לא רק עניין של טרנד: הסיגריות המגולגלות פשוט זולות יותר. אחרי שבשנים האחרונות עלו מחירי חפיסות הסיגריות כמה וכמה פעמים - הפכו הסיגריות לגלגול לאופציה במחיר שפוי ונגיש יותר.

 

בחישוב גס, שמביא בחשבון עלות לסיגריה לפי משקל הטבק, סיגריה מגולגלת מטבק של מרלבורו (המותג הנמכר ביותר בישראל), תעלה כשקל - 75 אגורות פחות מעלות סיגריה בודדת רגילה של מרלבורו (1.75 שקל) - עבור אותה כמות טבק.

 בשנים האחרונות היו כמה העלאות בשיעור המס המוטל על סיגריות בישראל. השינוי האחרון התבצע במאי 2013, בצו שהביא להעלאה של 2.5 עד 3 שקלים לחפיסת סיגריות (מאז היו עדכונים של המדד, אך לא חלו העלאות נוספות). עקב השינוי, חצו הסיגריות הזולות את רף ה-20 שקלים והיקרות את רף ה-30 שקלים לחפיסה. כיום ישנם מותגים בודדים בלבד בטווח המחירים 22–24 שקל ומחירם של מרבית המותגים נע בין 25 ל-35 שקל.

גם המס על טבק לגלגול עלה במסגרת אותו צו - אבל הוא עדיין רחוק מאוד מהמס שמוטל על סיגריות בחפיסות. התוצאה היא סיגריות מגולגלות זולות בהרבה, שהופכות לחלופה מועדפת לסיגריות - בעיקר בקרב צעירים.

מלבורו, סיגריות, מכולה אשדוד (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2
 

כך, המדינה מפסידה פעמיים: פעם אחת כאשר מדיניות המס שלה, שאמורה להקטין את מספר המעשנים, אינה משיגה את מטרתה, משום שהיא משאירה פתח למעשנים למצוא תחליף מזיק לא פחות; ופעם שנייה בשל הפסד כספי המסים הנגרם מכך. על פי הערכות שפורסמו בדו"ח האחרון של משרד הבריאות בנושא העישון, ב-2013 הפסידה המדינה כ-130 מיליון שקל כתוצאה מהמעבר מרכישת סיגריות לרכישת טבק לגלגול, שרמת המיסוי שלו נמוכה יותר (וכן בגלל הברחות והתחמקות מתשלום מס). ב-2014 הפסד המדינה הוערך בכ-250 מיליון שקל, וב-2015 הסכום עלה לכ-300 מיליון שקל. מכיון שב-2016 צריכת הסיגריות המגולגלות המשיכה לעלות - ההפסד המצטבר של המדינה על מיסוי סיגריות חצה כבר מזמן את קו המיליארד שקל.

סיגריה עישון (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

 האבסורד הזה לא נעלם מעיניה של הממשלה: כבר במסגרת אישור תקציב המדינה והתוכנית הכלכלית ל-2013 ו–2014 הוחלט להעלות את המס על טבק לגלגול עצמי מרמתו כיום, שהיא 450 שקל לק"ג, ל-800 שקל לק"ג - כלומר העלאה של כ-80% - שתצמצם משמעותית את החיסכון במעבר לטבק לגלגול. אך יישום צעד זה דרש הוצאת צו של שר האוצר, וזה לא הוצא עד היום.

"מיסוי הסיגריות והטבק אינו הגיוני"

המיסוי הנמוך על הטבק לגלגול אינו העיוות היחיד של מיסוי הטבק. אבסורד נוסף הוא שרוב המס שמוטל על סיגריות הוא אחוזי, כלומר - נגזר ממחיר חפיסת הסיגריות. כך, על סיגריות זולות יותר מוטל מס נמוך יותר. רק חלק קטן מהמס הוא קצוב, כלומר סכום קבוע לחפיסה. "אין בכך כל היגיון בריאותי או כלכלי, מכיוון שברור כי סיגריות זולות אינן מזיקות פחות מסיגריות יקרות", כתב אלעד שפר מעמותת אוויר נקי לרשות המסים, משרד האוצר ובנק ישראל כבר ביולי 2015. לדבריו, יש להשוות את סכום מס הקנייה בשקלים על סיגריות זולות לסכום המס בשקלים על סיגריות יקרות, "על מנת למנוע מעבר מסיגריות יקרות לסיגריות או תחליפי סיגריות זולים".

מיסוי סיגריות הוא אחד הצעדים המרכזיים שעליהם ממליץ ארגון הבריאות העולמי ככלי לצמצום העישון. באחרונה הוקמה קואליציה חדשה של ארגוני מלחמה בסרטן מכל העולם סביב סוגיית המיסוי, במטרה לשכנע ממשלות להפחית תמותה מסרטן על ידי העלאת מסים. גם במשרד הבריאות חושבים כך. בהקדמה שכתב שר הבריאות יעקב ליצמן לדו"ח השנתי האחרון בנושא העישון, שפורסם לפני כמה חודשים, הוא מציין כי "מדיניות המיסוי של מוצרי טבק היא האמצעי היעיל ביותר לצמצום העישון בבני נוער ובמבוגרים, והפער הקיים במיסוי, לטובתו של טבק לגלגול, פוגע קשות ביעילות מדיניות זו".

לפי תחשיבי משרד הבריאות, מסי הקנייה על סיגריות הם כ-1,000 שקל לק"ג בממוצע (בשקלול של סיגריות זולות ויקרות) - יותר מפי שניים מהמס על טבק לגלגול ששיעורו 450 שקל לק"ג בלבד. מכיוון שבסיגריה מגולגלת יש בדרך כלל פחות טבק מבסיגריה רגילה - סיגריות מגולגלות עולות בממוצע בערך שליש מסיגריות רגילות.

ב-2015 היו הכנסות המדינה ממס קנייה על סיגריות מעט יותר מ-6 מיליארד שקל - הרבה פחות מההכנסות שהיו מתקבלות לו היתה מעלה את המס על טבק לגלגול ואת המס הקצוב על כלל הסיגריות.

בין המוצרים הפופולריים: סיגריות. אילוסטר (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

בתגובה שכתב ערן יעקב, המשנה למנכ"ל רשות המסים למכתבו המפורט של שפר, הוא מסביר לגבי העלאת המס על טבק לגלגול כי "רשות המסים תנסה לפעול ליישום ההמלצה במלואה". בנוגע למס הקצוב על סיגריות, כותב יעקב כי "רשות המסים מודעת ליתרונות בקביעת מס קנייה קצוב בלבד על סיגריות, ולכן בהעלאת מס הקנייה האחרונה על סיגריות הרשות פעלה להעלאת המס הקצוב ביותר מהמס האחוזי". סיום המכתב מחייב עוד פחות: הרשות "תמשיך לבחון את המשמעויות של העלאת מס הקנייה על מוצרי הטבק, ואם יימצא לנכון תמליץ בפני שר האוצר להעלות או לשנות את המס על מוצרים אלה".

שאלה גדולה נוספת היא מה יעשה משרד האוצר לגבי מיסוי ה-iQOS - ה"סיגריה" החדשה שחברתפיליפ מוריס משיקה בימים אלה בישראל, שמבוססת על חימום במקום בערה. לפי הצהרות החברה,  סיגריות אלה הן מוצר "מופחת סיכון", שאמור להחליף בעתיד את הסיגריה שאנו מכירים כיום. רופאי בריאות הציבור והאגודה למלחמה בסרטן כבר הכריזו מלחמה על המוצר החדש והלא מפוקח הזה, ודרשו ממשרד הבריאות כי הוא ימוסה בדיוק כמו סיגריות רגילות. משרד הבריאות מצדו כבר הודיע כי הוא תומך במיסוי של הסיגריות החדשות בהתאם למיסוי של שאר מוצרי הטבק.

סגן שר האוצר: מצפים מאתנו שנוריד מסים

"מיסוי גבוה על טבק הוא הגורם הכי אפקטיבי להפחתת צריכת מוצרי טבק, ובמיוחד למניעת הצטרפות של צעירים כמשתמשים חדשים", אומרת מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן. לדבריה, "הוכח כי מחיר הסיגריות עבור צעירים הוא גורם משמעותי. כאשר עליהם לבחור אם "לשרוף" את כספם על סיגריות, או להשקיע אותו ברכישת כרטיס למופע מוסיקה, חידושים למחשב, או ביגוד טרנדי — הנטייה להתחיל לעשן פוחתת, ועבור מי שכבר מעשן יש מוטיבציה להיגמל".

אז אם משרד הבריאות וכל המומחים סבורים שהעלאת המס היא צו השעה, והחלטה כזו אפילו כבר  התקבלה בפועל — מדוע משרד האוצר מתמהמה ולא משווה את המס? רמז לסיבה אפשר לגלות בתשובה שנתן סגן שר האוצר, יצחק כהן, להצעת חוק שהגישה ח"כ יעל גרמן (יש עתיד). "זו העלאת מס, ואנחנו — את ואני — נגד העלאת מסים", אמר כהן. "די, הציבור מצפה מאתנו להוריד מסים. כבר היום מוטל מס קנייה בשיעור גבוה, גבוה מאוד, על כל מוצרי הטבק, אשר הועלה כמה פעמים — ואת יודעת את זה — אנחנו לא רוצים להכביד על עם ישראל".

מרק לוריא, פעיל במועצה הישראלית למניעת עישון, אומר שלא מדובר בהכרח בהכבדה: "המטרה בצעד של העלאת מס על טבק היא לא לגבות יותר מסים, אלא להשפיע על צריכת הטבק", הוא אומר. "לפי המחקרים של ארגון הבריאות העולמית, כל עלייה של 10% במחיר של טבק גורם לירידה מיידית (בתוך שנה עד שנתיים) של 5% בצריכה, ו–5% נוספים בשנים הבאות". לדבריו, "אם האוצר ישווה את המסים של טבק גלגול לסיגריות, אמנם נראה בתחילה עלייה זמנית בגביית מסים, אבל בתוך כמה שנים הגבייה תרד בגלל הפחתה בכמות העישון. הירידה משמעותית במיוחד בקרב צעירים שרגישים ביותר לשינויים במחיר".

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

 אפל, רק בלי הפרנויה והחשאיות: יוצאי ענקית ההיי-טק מקימים חברה חדשה

לאוניברסיטאות זה נראה טבעי ששליש מהסטודנטים להנדסה נושרים מהתואר