רשתות שיווק ניצלו את הביקוש הגבוה ערב ראש השנה להעלאת מחירי ירקות ופירות מעבר לעליית המחירים הסיטונית — כך אמרו אתמול מקורות במשרד החקלאות. לדבריהם, "בדרך כלל רואים תנודתיות גבוהה במחירים סיטוניים וספיגת עלויות בחלק מהמוצרים ברשתות השיווק, אך בשבוע שלפני ראש השנה המגמה התהפכה — הרשתות ניצלו את הימים שלאחר סקר המחירים של התקשורת ואת הביקוש הגבוה למזון, והקפיצו מחירים של פירות וירקות".
מנתוני החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות לשבוע שלפני ראש השנה (17–23 בספטמבר) עולה כי מחיר הבצל היבש היה 1.5 שקלים לק"ג בשוק הסיטוני — עלייה של 3% לעומת השבוע שלפניו — ואילו מחירו לצרכן ברשתות זינק בממוצע ב–14%, ל–2.92 שקלים לק"ג. ברשתות דיסקאונט (כמו ויקטורי ורמי לוי) המחיר היה 2.80 שקלים לק"ג, וברשתות עירוניות המחיר היה 3.53 שקלים לק"ג. זאת, כשרשתות עירוניות רוכשות את הירקות והפירות ישירות ממגדלים, או בתי אריזה, ולא דרך השוק הסיטוני, כך שמחירי הקנייה שלהן אף נמוכים יותר מאלה של השוק הסיטוני.
רשתות שיווק נוטות למכור ירקות בסיסיים כעגבניות ומלפפונים במחירי הפסד כדי למשוך לקוחות. ברשתות דיסקאונט הם נמכרים לעתים במחיר של שקל לק"ג. ברשתות עירוניות נעשית ספיגת עלויות עמוקה פחות, ולא פעם גם הן מוכרות אותם במחירי הפסד, במיוחד בשנתיים האחרונות, לאחר ביקורת ציבורית גדולה על זינוק במחירי העגבניות והמלפפונים לצרכן.
ספיגת העלויות השפיעה גם על מחירי העגבניות והמלפפונים ערב החג בכיוונים הפוכים.
המחיר הסיטוני של העגבנייה ירד ב–14% והגיע ל–6.67 שקלים (לזן מובחר). עם זאת, המחיר הממוצע ברשתות עלה ב–7% והגיע ל–4.58 שקלים ברשתות דיסקאונט ו–7.60 שקלים ברשתות עירוניות. נראה כי רשתות הרשו לעצמן לקחת פיצוי על ספיגת ההפסדים בעגבניות עד כה.
המחיר בשוק הסיטוני התנתק מהמחיר לצרכן
מנגד, הרשתות ניטרלו חלק מההתייקרות במלפפונים, אם כי ברשתות העירוניות מחיריהם היו גבוהים. כך, מחיר המלפפונים בשוק הסיטוני עלה ב–11% ל–3.87 שקלים לק"ג. ברשתות הוא עלה בשיעור נמוך יותר של 8% בממוצע. בעוד שברשתות דיסקאונט הוא נמכר ב–4.57 שקלים לק"ג, ברשתות עירוניות מחירו נותר גבוה יחסית — 7.52 שקלים לק"ג.
ם תפוחי האדמה, מוצר בסיסי ביותר, איבדו את הקשר בין המחיר בשוק הסיטוני ומחירם לצרכן. בעוד מחירם בשוק הסיטוני ירד ב–1% ל–3.06 שקלים לק"ג (או 3.80 שקלים לק"ג לזן מובחר), מחירם ברשתות זינק בממוצע ב–7%. ברשתות דיסקאונט המחיר הממוצע היה 3.97 שקלים לק"ג וברשתות עירוניות המחיר עלה ל–4.97 שקלים לק"ג.
בתחום הפירות המצב לא היה שונה. בעוד מחירי תפוח עץ סמיט ירדו ב–3% בשוק הסיטוני ל-5.38 שקלים לק"ג (או 6.10 שקלים לק"ג לזן מובחר), ברשתות הם עלו בממוצע ב–6%. המחיר ברשת דיסקאונט היה 4.59 שקלים לק"ג וברשת עירונית 11.77 שקל לק"ג.
מחירי הבננה התחילו לרדת בשבועות האחרונים. בשבוע שלפני ראש השנה הם ירדו ב–3% בשוק הסיטוני ל–6.10 שקלים לק"ג. ברשתות הם ירדו בממוצע ב–2% למחיר של 9.39 שקלים לק"ג ברשתות דיסקאונט, ו–11.91 שקל לק"ג ברשתות עירוניות.
ברשתות טוענים כי החקלאים הם אלה שמזניקים את המחירים. משרד החקלאות, שהשיק באחרונה סקר מחירים אמין יחסית, מביא עתה את הנתונים החדשים שמראים שהמצב מורכב יותר.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
קלון וחרפה: החגיגה של עשירי ישראל עומדת להסתיים
איך נהפך נכה בן 27 מיבנה לאיש החזק במדינה