עם פרסום החלטת בג"ץ ביום רביעי על אישור חוק העזר העירוני שחוקקה עיריית תל אביב־יפו, המסדיר פתיחת מרכולים וקיוסקים בעיר בשבת, צייץ ראש העירייה רון חולדאי בטוויטר כי הוא מברך על ההחלטה, שמשמעותה ש"העיר תל אביב־יפו היתה ותישאר חופשית", וחברי המועצה התראיינו בדבר הניצחון המשמח.
ואולם, מבדיקת TheMarker עולה כי חרף ההצהרות הגדולות, בפועל הפעילות המסחרית של המרכולים והקיוסקים בשבת בעיר תצטמצם בכ–30%. על פי הערכות שביצעה העירייה לפני אישור חוק העזר במועצה, ברחבי תל אביב־יפו פועלים כ–280 מרכולים וקיוסקים בשבת. חוק העזר מאשר את פתיחתם של 164 מרכולים וקיוסקים ברחבי העיר, בנוסף לחנויות נוחות הממוקמות בתחנות דלק ולמרכולים וקיוסקים הפועלים בשלושת המתחמים שימשיכו לפעול בשבתות — נמל תל אביב, נמל יפו והתחנה.
הבדיקה עולה כי ברחבי תל אביב־יפו פועלות 28 חנויות נוחות בתחנות הדלק בעיר, וכן מרכולים בודדים בשלושת המתחמים. לפיכך, מספר המרכולים, הקיוסקים וחנויות הנוחות שיפעלו בתל אביב בשבת עם החלת החוק יירד לכ–200 בלבד, ואף פחות מכך.
השמחה שחשו בעלי המרכולים והקיוסקים המפעילים חנויות בתל אביב בשבת בעקבות החלטת בג"ץ התחלפה מהר מאוד בבלבול ואי־ודאות באשר לצפוי עם החלת החוק. במשך השנים אכפה עיריית תל אביב את האיסור לפעול בשבת באופן מינימלי — באמצעות חלוקת קנסות באופן אקראי בסך 730 שקל, שאיפשרה לבעלי מרכולים לפעול בשבת. בחודשים האחרונים, בעת שהנושא נידון בבג"ץ, לא חולקו קנסות למרכולים ולקיוסקים שפעלו בשבת. כעת יצטרך מי שמעוניין לפעול בשבת להגיש בקשה לעירייה ולקבל היתר לפעול. אם כל עסק שפועל כיום יגיש בקשה — רבים מהם לא יוכלו לקבל היתרים.
"תל אביב עדיין אינה חופשית"
לפי חוק העזר, בעל מרכול או קיוסק רשאי לפותחו בימי שבת ומועדי ישראל, למעט יום הכיפורים, בתנאי שסך כל ההיתרים בכל אזור לא יעלה על המכסה שנקבעה לו. העירייה חילקה את העיר לתשעה אזורים. מספר ההיתרים הגדול ביותר (45) יינתן למרכולים באזור הצפון הישן, 37 מרכולים יורשו לפעול באזור המוגדר כמרכז העיר המערבי, ו–29 מרכולים יורשו לפעול בדרום העיר ממערב לאיילון. להבדיל, בכל יפו, למשל, יורשו לפעול בשבת רק 12 מרכולים או קיוסקים (ראו מפה). ההיתר יינתן אחת לשנתיים, ולא יהיה אפשר להעבירו.
"כולם צהלו ושמחו עם הישמע החלטת בג"ץ, ולצערי הם לא הבינו את הסיפור האמיתי", אומר בכיר בתחום קמעונאות המזון. "מה שבאמת קרה זה ששליש מתל אביב תיסגר בשבת. עד עכשיו כל מי שרצה לפתוח מכולת או קיוסק בעיר — פתח, ועכשיו הם יהיו מחויבים לסגור אותם, אלא אם יקבלו היתר. הרבה מאלה שעובדים בשבת ייפגעו. המכירות בשבת הן בערך 25% מהמחזור השבועי, שזה דרמטי, ומכיוון שרק שליש מהמרכולים ייסגרו בשבת, מי שלא יפעיל חנות בשבת יפסיד את המכירות האלה לחנות אחרת הסמוכה לו שתקבל היתר לפעול".
"תל אביב לא היתה ואינה 'חופשית', כדברי חולדאי בטעות", אומר תמיר בן שחר מחברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר. "לו העיר היתה חופשית, כל העסקים היו פועלים בימי שבתון ומשרתים גם את התיירים המבקרים בעיר המטרופולינית, המתהדרת בהיותה דומה לערי מטרופולין אחרות בעולם. חופש זה היה צריך להיות מבוטא גם בהימצאות תחבורה ציבורית בימי שבתון. כל זאת תוך כיבוד אוכלוסיות דתיות ואי־הפעלת שטחי מסחר במרכזי שכונות, אבל הפעלתו החופשית במרכז העיר וברחובות הראשיים בה".
לדבריו, "ההחלטה לפתוח 160 מרכולים לא התבססה על בחינה כלכלית מפורטת המותאמת לביקושים קיימים או חזויים — לדוגמה, הצורך השונה בקיץ או ההצהרה של תל אביב על רצונה להיות גם עיר כנסים. תיירות הכנסים בהכרח תבקש מסחר בימים שהיא תימצא בה".
בעלי העסקים הקטנים חוששים מהמצב החדש
חוק העזר העירוני שאושר כעת על ידי בג"ץ נחקק לאחר שביולי 2014 שר הפנים דאז, גדעון סער, פסל תיקון של העירייה לחוק העזר, שלמעשה עיגן בצורה חוקית את המצב שהיה קיים בשנים שקדמו לכך, ולפיו היה אפשר לפתוח מרכולים בעיר בשבת. סער אישר רק את החלק המאשר פתיחת מרכולים בנמל תל אביב, נמל יפו והתחנה, וחנויות נוחות בתחנות דלק.
סער הסביר את החלטתו, בין השאר, בכך שהשבת נקבעה כיום מנוחה לפי חוק שעות עבודה ומנוחה. עקב כך, העירייה חוקקה חוק עזר נוסף ומחמיר יותר, המאפשר פתיחה של 164 מרכולים בלבד, בחלוקה לאזורים. סער החליט לעכב את פרסומו של חוק העזר, אבל לא הכריע אם לפסול אותו, וכך גם שרי הפנים שמונו אחריו, סילבן שלום ואריה דרעי. בג"ץ הוא שהכריע כעת בעניין — וקבע כי אין לעכב עוד את הפרסום.
בדברי ההסבר לחוק מציינת העירייה שמדובר בהצעה "מתוקנת ומשופרת" וכי "המכסות מבוססות על נקודת מוצא שלפיה המכסה האזורית הבסיסית לפתיחה בשבת תהיה 15% ממספר היחידות המשמשות למסחר במזון באותו אזור בכל ימות השבוע. נקודת מוצא זו תעבור התאמה לאזור לפי מאפיינים מיוחדים של האזור המצדיקים זאת.
"מדובר במספר נמוך של מרכולים שאינם יוצרים מטרד או תכונה רבה ברחוב — עד 164 מרכולים וקיוסקים בלבד מתוך 53.6 אלף עסקים הקיימים בעיר, שיצטרפו למאות העסקים הפועלים בשבת, כמו בתי עינוגים ותרבות, בתי מרקחת וכיו"ב. הצעת החוק מציבה הגבלה מספרית על מספר המרכולים והקיוסקים הפתוחים בשבת ומגבירה את הפיקוח".
עוד מודגש בדבר ההסבר כי גם ההגבלה לגודל מקסימלי של 500 מ"ר לקבלת היתר "נועדה להגביל את המסחר בשבת", וכי "ראש העיר מוסמך לא לתת היתר, להתנותו, או לבטלו בשל קרבת המרכול לבית כנסת פעיל, או אם המרכול שפתיחתו מבוקשת בשבת עלול לפגוע באופי או צביון הסביבה שבה פתיחתו מבוקשת, לרבות בשל צביון דתי או היעדר פעילות מסחרית אחרת בשבת".
בעלי מרכולים הפועלים בשבת חוששים מכך שלא יקבלו היתר לפי החוק החדש, ויוצאים נגד הסעיף בחוק הקובע כי אם מספר הבקשות לפתיחת מרכול יהיה גבוה מהמכסה שהוקצתה לאותו אזור, הנושא יוכרע בהגרלה, שתיתן עדיפות מיוחדת למרכולים הפועלים בצירים מרכזיים, ועדיפות משנית למי שפועל ברחובות מסחריים שפורטו. רבע מההיתרים יינתן למבקשים גדולים (שטח מכירה של 150 מ"ר ויותר). יתר ההיתרים יחולק למבקשים קטנים (עד 150 מ"ר). אם המבקשים יסכימו, ומספר הבקשות להיתר לא יעלה על כפל ההקצאה, ראש העירייה יקבע ביניהם תורנות.
האם הרשתות הגדולות יוכלו להפקיע מחירים?
"זה ביזיון", אומר קובי כהן, מנכ"ל סופר יודה, המפעילה בתל אביב 11 סניפים בשבת, הגדולים מ–150 מ"ר. "החוק היה סוג של פשרה של העירייה כדי לרצות את סער, אבל הוא לא התרצה, ועכשיו העירייה תגריל מי פותח איפה. הגרלה היא מודל לא הוגן ולא תקף — ל–am:pm יש שלושה סניפים על כל סניף שאני מפעיל. יש במודל הזה משהו מאוד בעייתי שפוגע בתחרות, כי מי שיזכה בהגרלה למעשה יקבל שנתיים שלמות של תחרות מופחתת מסביבו ואפשרות להעלות מחירים באין מפריע. מי מבטיח שהוא לא יבחר להתעלל בלקוחות שלו ולגבות מחירים מופרזים?"
לדבריו, מי שבעיקר ייפגעו מהחוק הם עסקים המפעילים מרכול וקיוסק יחיד או בודדים. "המכירות בשבת אצלנו גדולות רק ב–10% מביום רגיל, להבדיל מקיוסקים שעובדים בעיקר במהלך השבת. סגירה בשבת של חלק מהסניפים לא תמוטט אותנו, מקסימום נפטר 50 עובדים מתוך 240 עובדים שאנחנו מעסיקים ונמשיך הלאה. כך גם לגבי טיב טעם ו–am:pm. אבל אם תגיד לקיוסק לסגור בשבת, למעשה הרגת אותו, כי הפרנסה העיקרית שלו היא בשבת.
"הרשתות הגדולות מפעילות יחדיו בשבת פחות מ–60 סניפים ברחבי העיר (am:pm — 32, טיב טעם — 15, סופר יודה — 11), כך שרוב מי שעובדים בשבת הם עסקים קטנים". לדבריו, העובדה שהעירייה החליטה לחלק רק 25% מההיתרים למי ששטחו גדול מ–150 מ"ר תפגע עוד יותר בציבור הלקוחות, מכיוון שאת רוב ההיתרים יקבלו קיוסקים, ובעיר יפעלו מעט סופרמרקטים המציעים מגוון רחב. עם זאת, לדברי הבכיר בתחום קמעונות המזון, מדובר בהפרדה מלאכותית, שכן בכל מקרה במרבית החנויות הפועלות בשבת שטח המכירה קטן מ–150 מ"ר.
לטענת העירייה, "המטרה היא ליצור תמהיל מאוזן בין מרכולים גדולים למכולות וקיוסקים, כדי לאפשר נגישות למבחר מגוון ומספק של מוצרים, וכן לאפשר תחרות הוגנת גם לשחקנים קטנים".
שופרסל ורמי לוי יתחזקו
"המנגנון שנקבע בחוק לא הוגן ויביא להתחזקות הרשתות הגדולות, כמו שופרסל, מגה, ויקטורי ורמי לוי, על חשבון השחקנים הקטנים", אומר ירון קרביץ, בעלי דרגסטור פוד, המפעילה שלושה סופרמרקטים בשבתות בתל אביב. "הם גם ככה קונים סחורה במחירים נמוכים יותר מאתנו, ולכן יכולים להציע מחירים נמוכים יותר ולמשוך את הלקוחות. היתרון היחיד שלנו היה בכך שאנחנו, בניגוד אליהם, פתוחים בשבת. עכשיו יהיו פחות חנויות פתוחות בשבת, והם יגדילו את מחזור המכירות שלהם על חשבוננו. במקרה שלנו, המכירות בשבת הן 20%–30% מהמחזור, אבל יש קיוסקים ומרכולים קטנים שאצלם זה 50% מהמחזור, ואלה שאין להם גב כלכלי פשוט יחוסלו".
ריצ'רד חדד, מבעלי סופר ללא הפסקה, המפעילה חמישה סניפים בתל אביב, שנופלים תחת ההגדרה של סניפים קטנים, אומר: "אם נצטרך לסגור חלק מהסניפים בשבת זה יהיה מאוד בעייתי, כי יותר ממחצית מהמחזור שלנו היא בשבת. הקופה שאני עושה בשישי־שבת היא כמו כל מה שאני מכניס בשאר השבוע". עם זאת, הוא אופטימי ומאמין שמכיוון שבין כה וכה הוא היחיד שפועל בשבת באזור, הוא יקבל היתר להמשיך לפעול: "לפני ששמעתי את ההחלטה של בג"ץ, כבר נערכתי לפטר 30 מתוך 70 העובדים שאני מעסיק, כך שזאת בכל מקרה היתה הקלה מאוד גדולה. אני מקווה שאכן לא נצטרך לסגור חלק מהסניפים בשבת".
מעיריית תל אביב־יפו נמסר: "חוק העזר שעליו החליטה מועצת העיר לפני קרוב לשלוש שנים אושר השבוע על פי החלטת בג"ץ ונכנס לתוקף. החוק נסמך על עבודת מטה שנועדה לאזן בין הערך הסוציאלי של יום המנוחה לבין מתן מענה לצורכי התושבים. העירייה מאמינה שהדבר יסדיר את הנושא, ושלא תהיה פגיעה במרקם הקיים כיום. בכל מקרה הדברים ייבחנו בהמשך לאחר הפעלת החוק".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
הטורפים והנטרפים: האקזיט הגדול הבא בישראל
ברק: זהו האיום הגדול ביותר על ישראל בדורנו