תחום הגז בישראל עבר תמורות רבות במהלך השנים. אם בעבר שלטו מספר מצומצם של חברות גז, אשר פעלו יחדיו בשוק המאופיין במידה לא מבוטלת של מונופול והתערבויות ממשלתיות, הרי שהיום  ניתן למצוא עשרות חברות הפועלות בתחום.

רפורמת הגז בשנת 2008 נועדה לפתוח את השוק לתחרות, לשפר את השירות ולהוריד מחירים מהצד האחד, ומהצד השני להבטיח שמירה על רמת בטיחות נאותה, בדיקת המערכת לפני ובמהלך האספקה וחתימה על חוזה התקשרות המונע תנאים מגבילים. כיום פועלים בשוק כ-38 ספקי גז מורשים אשר קיבלו ממשרד התשתיות הלאומיות רישיון לשווק גז לצרכני.

הדבר מהווה יתרון משמעותי אם אתם רוצים להחליף חברת גז, אך  מצריך מהלקוח מספר צעדים על מנת לבחור בחברת הגז המומלצת ביותר עבורו. אז איך בדיוק עושים זאת נכון?

רוכשים גז רק מספק גז מורשה

ראשית יש לזכור כי רכישת גז או התקנת מתקן גז באמצעות גורם בלתי מורשה מסכנת אתכם ואת סביבתכם, ואסורה בחוק. לכן על מנת לצרוך גז בצורה בטיחותית, אמינה וחוקית, התקשרו אך ורק עם ספק גז מורשה, המופיע ברשימת ספקי הגז המורשים בישראל.

ספק גז מורשה חייב לבדוק את מתקן הגז שלכם לפני חיבורו ולוודא שהוא אינו מסכן חיים או רכוש, והוא אחראי לתקינות מתקן הגז, ומחויב לספק שירות ואחזקה ולבצע בדיקות תקופתיות. כמו כן חברות הגז חייבות להעסיק רק טכנאי גז בעלי הסמכה ורישיון, להפעיל מוקד חירום ארצי לקבלת הודעות על דליפות גז וליקויי בטיחות, ולספק כיסוי ביטוחי כנדרש בחוק.

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

השוואת מחירים

גז במיכלים (בלונים) משווק על פי משקל (מחיר לק"ג), בעוד שגז באספקה מרכזית נמכר על פי נפח (מחיר למ"ק). כדי להשוות בין המחיר למיכל למחיר גז מרכזי, יש לדעת כי מ"ק גז מכיל 2.352 ק"ג, כך שבלון גז במשקל 12 ק"ג מכיל 5.1 מ"ק גז.

השוואת המחירים פשוטה וגלויה באמצעות אתר משרד התשתיות המאפשר לצרכנים לקבל מידע השוואתי על ספק גז ספציפי לפי אזור מגורים, סוג המתקן וסוג השירות.

שימו לב כי מרבית השירותים הכרוכים בשימוש במערכת גז, פרטית או מרכזית, כלולים במחיר הגז והחברה אינה רשאית לגבות תשלום נפרד עבורם. בכל מקרה אינכם חייבים להישאר עם הספק הקיים שלכם באפשרותכם לבדוק, להשוות ולהחליף ספק, בהתאם לתנאים המוצעים לכם.

בסקר שערכה לאחרונה חברת MARKETEST בהשתתפות חברות הגז המובילות עולה כי במדד שביעות רצון כללית לשנת 2017 מדורגת פזגז שעלתה מהמקום האחרון בשנה הקודמת עם ציון של 7.5, במקום האחרון מדורגת חברת דור גז עם ציון של 7.2.

בדקו האם לחברה אשר אתם מתקשרים עמה יש כיסוי ביטוחי

​קבלת רישיון לספק גז מחייבת הצגת פוליסת ביטוח העומדת בדרישות החוק. הביטוח יכלול כיסוי חבות בשל כל אירוע בסכום השווה לחמישה מיליון דולר לכל הפחות, וייעשה אצל מבטח העומד בדרישות חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים. הביטוח יהיה תקף במשך כל תקופת הרישיון של הספק, ויכסה גם תביעות בשל אירועים בתקופת הרישיון שהוגשו לאחר מכן. סכום ההשתתפות העצמית לא יעלה על אחוז אחד מסכום הביטוח לאירוע.

 מעבר בין ספקי גז

ראשית יש להבחין בין בתים פרטיים לבתים משותפים. במקרה הראשון, לאחר שהשוואתם מחירים והחלטתם להתקשר עם חברה חדשה יש לשלוח הודעה בכתב החתומה על ידיכם (באמצעות ספק הגז הנכנס שייפתם את כוחו בכתב) הכוללת את שמכם, מספר תעודת הזהות שלכם ומקום מגוריכם על רצונכם לסיים את החוזה ההתקשרות.

החברה היוצאת מחויבת לפרק ולפנות, על חשבונה, את הציוד שבבעלותה תוך 10 ימים ממסירת ההודעה, ולהודיע לצרכן שלושה ימים מראש על מועד הפירוק. אם החברה לא תפרק את הציוד כנדרש, אתם רשאים לפרק אותו באמצעות החברה החדשה או בידי בעל מקצוע מוסמך. שימו לב שאם נותר במכלים שפורקו גז ששילמתם בעדו, ספק הגז ייתן לצרכן הגז זיכוי בעד הגז שנותר במכלים.

במקרה של בניין משותף, או אפילו שכונות שלמות המבוססות על אותה מערכת גז, התמונה הופכת למעט מורכבת יותר. מבחינה טכנית, נדרשת כאן תשתית מקיפה יותר מאשר בלון הגז הבודד, ובעיקר מצבורי גז הממוקמים מתחת לאדמה, או מספר בלונים גדולים במיוחד.

דוח חדש: כך מנפחים את מחיר הגז (צילום: חדשות 2)
חשוב לבדוק אם הגז מגיע מספק מורשה | צילום: חדשות 2

במקרה זה קיים גם חלק בירוקרטי, המצריך את ההסכמה של דיירי הבניין או השכונה. הדרישה כיום היא להחתמה על יותר מחצית מהדיירים לפחות על ההסכמה לתחלופה הזו. על פי החוק, חברת הגז הנוכחית מחויבת לספק ללקוחותיה מידע על כל מי שמחובר לאותה מערכת, כולל פרטי התקשרות.

את החתימות יש להעביר לחברת הגז הנוכחית, שתבצע את הליך החזרת הציוד תוך פרק זמן של 15 ימים מרגע קבלת מסמך החתימות. לאחר מכן, כל שנדרש הוא ליצור קשר עם החברה החדשה, ולתאם מועד לחיבור המחודש.

בזמן המעבר ספק הגז היוצא מחויב למכור לספק הגז הנכנס את תשתית הגז הקיימת, במידה והספק הנכנס ירצה בכך. כמו כן, חברת הגז היוצאת, מחויבת להתאים את התשתית ולתת עליה הסבר לספק הנכנס. עלות המעבר נופלת על הספק הנכנס ולא כרוכה בשום עלות כספית מבחינתכם כלקוחות.

החזר הפיקדון

במקרים רבים מתבקשים הדיירים לשלם פיקדון עבור מתקני הגז שהותקנו על ידי ספק הגז. החוק במקרה הזה קובע  כי ספק גז שקיבל הודעה על סיום חוזה הספקת הגז, חייב להחזיר את דמי הפיקדון במועד פירוק מתקני הגז או לא יאוחר מתום 30 ימים ממועד קבלת ההודעה, המוקדם מביניהם.

שימו לב כי מרגע שהודעתם לספק היוצא על הפסקת ההתקשרות עמו הוא אינו יכול לפנות אליכם על פי חוק במתן הטבות או הוזלות ולכן הודעת ניתוק איננה שלב במשא ומתן עם הספק הישן ואינה יכולה לשמש כלי "להבהיל" אותו לקראת ניתוק.