יותר מחודשיים שהן היו סגורות. המטבח שותק, המלצרים ישבו בבית, הסרוויס נדם. אבל היום (ד'), סוף סוף מתחילים לעבוד.

למרות המצב הלא פשוט במשק והנתונים המדאיגים, באתר אונטופו מדווחים שכ-100 אלף איש שריינו מקומות להיום במסעדות ברחבי הארץ. במסעדת סנטה קטרינה בתל אביב, לדוגמה, לא תוכלו למצוא מקום כלל ממחר ועד יום ראשון.

"היו לי חששות", מספר השף תומר אגאי. "אתה סגור חודשיים ולאט לאט מתחילים לחלחל חרדות ופחדים שהמקום יישכח, שהמוצר שלו יהיה לא רלוונטי. אבל הנה, הלקוחות מדברים ברגליים".

אבל גם יש מסעדות שימשיכו להיות ריקות. ההנחיות החדשות מאפשרות למסעדות לפתוח מחר במתכונת שהן לא הכירו: מדידת חום בכניסה, מרחק של מטר וחצי בין שולחן לשולחן וחיטוי השולחן אחרי כל לקוח.

בעלי המסעדות ניסו להיערך בהתאם, אף שהמתווה אושר רק בשעות מאוחרות של היום. הם כמובן חבולים ופצועים מהתקופה הארוכה שבה לא נכנס כסף, ולא התקבל סיוע מספק מהמדינה.

"אני סגור מה-15 במרץ והכסף היחיד שנכנס לחשבון היה 500 שקל לילד", אומר אלעד דור, בעלי "שישקו". "איך שימחון אמר 'הכסף טס לחשבון שלך'? אז הכסף היה אמור לטוס לחשבון שלי. אבל יום אחרי זה הם ביטלו ואמרו שזה נדחה למחרתיים. יום אחרי זה הודיעו שבעלי שליטה נדחה מה-12 ל-18. מה-18 זה נדחה ל-21. ומ-21 בבוקר זה נדחה ל-21 בערב. אין כסף. אפס".

לא רק בעלי המסעדות ציפו ליום הזה, איתם גם אלפי מלצרים שהוצאו לחל"ת וישבו חודשים ארוכים בבית.
למרות ההמתנה הארוכה, יש גם מסעדות שבעליהן החליטו שלא משתלם להם לפתוח היום.

"אנחנו ארגון גדול של כמעט 400 עובדים שיש לנו להחזיר מחל"ת", אומר אלון פרידמן, הבעלים של "בארכה האוס". "ופרוצדורה כזאת לוקחת לא יום וחצי, וחבל שלא מכינים אותנו מראש. ובעיקר הדבר הזה שנותנים הנחיות שהן לא ברות ביצוע. מטר וחצי בין כסא לכסא זה מקטין את המסעדה ב-50 אחוז. עסק בתחום הזה לא יכול להתבסס על 50 אחוז מחזור.

אז מתווה יש. אישורים יש. עכשיו רק נותר לקוות שבתקופה כלכלית לא פשוטה יהיו מספיק אנשים שיוכלו להרשות לעצמם לשלם על הבילוי שחודשיים נחסך מהם.