מי שעמד אי פעם מול יצירה באגף האמנות המודרנית של המוזיאון ומלמל לעצמו "גם אני הייתי יכול לצייר את זה", ודאי מוצא את עצמו לא פעם מסתכל על מנות בבתי קפה ובמסעדות ותוהה אם הוא לא יכול היה לעשות את זה יותר טוב בעצמו, במטבח הפרטי שלו. מי שיושב בחוץ משלם אולי על הזכות לא להיכנס למטבח, אבל במקביל הוא מונע מעצמו את האפשרות לוודא את האיכות של כל מרכיבי המנה, והוא עוד משלם על זה יותר.
הצרכן הממוצע ב-2016 הוא כבר צרכן מלומד, לא רק שהוא קורא את האותיות הקטנות על המוצרים שאותם הוא מלקט מהמדף בסופר, אלא הוא הפנים את פערי המחירים, בין הרשתות השונות, וגם בין המזון שהוא מכין בביתו, בתנאים מיטיבים לעומת אוכל שאותו הוא רוכש בחוץ. בדיוק מסיבה זו לקחנו כמה מנות קלאסיות שמוגשות לנו במחירים גבוהים, ובדקנו איך אפשר להכין אותם באופן שיעשה הכי טוב לבריאות שלנו, והכי טוב לכיס שלנו. התמקדנו במתכוני עוף, רצוי שגדל ללא אנטיביוטיקה ופסטרמה שידועה כדלת שומן, כדי לוודא שבצלחת שלכם תהיה מנת חלבון איכותית עם חומרי גלם טבעיים ככל האפשר ומרכיבים שאינם כוללים צבעי מאכל, מונוסודיום גלוטמט ושאר תוספות לא רצויות.
סלט עוף קיצי ומרענן עם מנגו
מצרכים ל-4 מנות:
3 יחידות חזה עוף חצויים לאורך (לא דק)
מלח ופלפל שחור ומעט שמן זית לצליית חזה העוף
3 אבוקדו
שני מנגו גדולים
עלי נענע מ-10 גבעולים
1/2 כוס חמוציות מיובשות
7 כפות שמן זית
3 כפות מיץ ליים או מיץ לימון
1 שן שום כתושה
2 סנטימטר שורש ג'ינג'ר קלוף וקצוץ דק מאד
כפית מלח וחצי כפית פלפל שחור גרוס
עלי חסה שטופים ופריכים כמצע לכל צלחת הגשה
אופן ההכנה:
מורחים את חזה העוף בשמן זית, ממליחים ומפלפלים.
צולים את חזה העוף על גריל או על מחבת פסים, כ-4 דקות מכל צד.
חותכים את חזה העוף הצלוי לקוביות גדולות.
מכניסים את מיץ הלימון לקערה קטנה ומוסיפים את השום הכתוש, הג'ינג'ר הקצוץ ומלח ופלפל. מערבבים היטב.
מוסיפים בהדרגה את שמן הזית עד לקבלת תערובת אחידה.
קולפים את האבוקדו וחותכים לקוביות.
קולפים את המנגו וחותכים לקוביות גדולות.
בקערה גדולה מערבבים עם הידיים, בעדינות, את קוביות העוף, האבוקדו, המנגו, הנענע או מנטה, החמוציות ו-3/4 מהרוטב.
מסדרים על צלחות הגשה את עלי החסה ועליהם עורמים כמות נדיבה של הסלט.
מטפטפים מעט מרוטב הויניגרט שנשאר ומגישים.
עלות משוערת: 18 שקלים
עלות במסעדה: 58 שקלים - 54 שקלים
כריך פסטרמה ביתי סטייל ניו יורק
לחם שיפון, לחם מקמח מלא או ג'באטה טרייה
מעט שמן זית
מלפפונים כבושים בחומץ
חרדל
פרוסות דקות של פסטרמה
בצלים מקורמלים
עגבנייה טרייה ועסיסית
חסה טרייה
מיונז
אופן ההכנה
חותכים את המלפפונים לאורך
פורסים את העגבניות
חותכים רצועות של חסה
הכנת הבצלים המקורמלים: פורסים את הבצלים לפרוסות דקות. מאדים אותם במעט שמן זית על אש לא גבוהה, עד להשחמה, ומסירים מהאש
מורחים את הלחם בשמן זית בחלק התחתון ובעליון מעט חרדל
מחממים את הפסטרמה
על מחבת פסים מניחים את הלחם - הצד המרוח בשמן זית כלפי מטה.
מנמיכים את האש לחום בינוני ומטגנים עד שהוא קלוי
מניחים על הלחם פרוסות פסטרמה, מעליהן עגבנייה ומלפפונים חמוצים, חסה, בצלים ושוב פסטרמה. מורחים שכבה דקה של מיונז.
מגישים חם.
עלות משוערת: 9 שקלים
עלות המנה במסעדה: 38 שקלים
דים סאם במילוי עוף
ל-30 יחידות
לחומרי הבצק:
1 ק"ג קמח לבן בהיר
2.5 מים רותחים
2.5 מים קרים
לחומרי המלית:
1/2 ק"ג עוף טחון
3 פרחי ברוקולי קצוצים גס
2 גזרים מרוסקים בפומפיה גסה
1 גבעול בצל ירוק
1 קישוא מרוסק בפומפיה גסה
1 גבעול סלרי אמריקאי קצוץ (ללא העלים)
2 פטריות שיטאקי
4 פטריות שמפניון
3 עלי כרוב קצוצים
1 כפית ג'ינגר טרי מגורד בפומפיה דקה
1 כף שטוחה סוכר
קורט קרי
קורט פלפל לבן
2 כפות סויה
1/2 כפית עד 1 כפית שמן שומשום
1 כף שטוחה מלח
אופן הכנת הבצק:
לחלק את כמות הקמח לשניים.
חצי אחד ללוש עם מים קרים עד שהבצק נעים למגע, לעטוף אותו בניילון נצמד ולהניח בצד.
חצי שני ללוש עם מיקסר עם מים רותחים, לצרף אליו את החצי הקודם וללוש את שניהם ביד היטב.
להניח בצד מכוסה למשך כ- 20 דקות.
אופן הכנת המלית:
לערבב את כל חומרי המלית היטב.
אופן הכנת הגיוזה:
לחלק את הבצק לשישה חלקים.
את החלקים שאינם בשימוש להשאיר מכוסים.
לרדד חלק אחד בכל פעם לעלה דק.
לקרוץ עיגולים ע"י קורצן
למלא העיגול במלית לקפל ולסגור היטב.
להניח על כלי אידוי.
להרתיח מים על להבה גבוהה
להניח את כלי האידוי עם הגיוזות מכוסה על סיר המים הרותחים למשך 12 דקות ולהגיש.
עלות משוערת: 8 שקלים
עלות במסעדה: ל-6 יחידות – 32 שקלים
ניוקי ללא גלוטן עם חזה עוף ועגבניות טריות
מצרכים לניוקי
4 תפו"א בינוניים קלופים
חצי כוס קמח תפו"א
2 כפות שמן זית
1 כפית מלח (או לפי הטעם)
מרכיבים לרוטב (4 מנות)
5-4 עגבניות
כ-1/2 כוס שמן זית
500 גרם חזה עוף או נתחי פרגית, חתוכים לקוביות
1/2 בצל חתוך לקוביות
2 שיני שום פרסות דק
1/4 פלפל חריף קטן, פרוס (לא חובה)
1/2 כפית טימין טרי
מלח
פלפל שחור
אופן הכנת הניוקי
לחתוך לרבעים את תפוחי האדמה ולבשל עד שמתרכך
לסנן את המים כליל, להוסיף מלח ולמעוך לפירה
להוסיף את קמח תפו"א והשמן ולערבב עד לקבלת בצק
יוצרים כל פעם "נקניק" ארוך וחותכים במרחק של 2-3 ס"מ
אפשר למעוך כל חתיכה עם מזלג ליצירת צורה או לגלגל לאליפסה
לחמם סיר עם מים ולהביא לרתיחה
כאשר המים רותחים להוסיף את הניוקי לבישול מהיר. הניוקי מוכנים כאשר הם צפים
מוציאים לקערית ומזליפים כמה טיפות של שמן ומערבבים על מנת שלא ידבקו אחד לשני
אופן הכנת הרוטב:
חוצים את העגבניות ומוציאים מהן את תכולת המיץ והזרעים.
חותכים את העגבניות המרוקנות לקוביות.
לרוטב עם מרקם עדין יותר, אפשר לקלף את העגבניות לפני שחוצים אותן.
מחממים במחבת מעט שמן.
מוסיפים את הבשר ומטגנים אותו כ-3 דקות, תוך כדי ערבוב, עד להזהבה.
מתבלים במלח ובפלפל ומוציאים מהמחבת (לא לטגן את הבשר יותר מדי, כדי שלא יתייבש). מוסיפים למחבת את הבצל, השום והפלפל החריף. מטגנים על אש בינונית כ-3 דקות.
מוסיפים את הטימין והעגבניות, ומבשלים כ-3 דקות נוספות.
מוסיפים את העוף, מערבבים היטב ומבשלים כ-2 דקות. מוסיפים את יתרת שמן הזית, מערבבים ומורידים מהאש. טועמים ומתקנים תיבול.
עלות משוערת: 8 שקלים
עלות במסעדה: 58 שקלים
סלט פסטרמה מרענן עם אפרסק ועלי בייבי
6-8 מנות
מרכיבים:
6 אפרסקים מחולקים לקוביות גדולות
8 פרוסות פסטרמה
2-3 כוסות עלי בייבי
1/2 כפית פלפל טחון גס
1 שן שום קצוצה
3 כפות אגוזי מלך
4 כפות של סירופ מייפל ללא תוספת סוכר
4 כפות של חומץ בלסמי
אופן ההכנה
מגלענים וחותכים את האפרסקים לקוביות
על מחבת עם כפית שמן זית חורכים את האפרסקים ושאר התבלינים למספר שניות (פרט לעלי הבייבי) להיזהר לא לתת להם להתרכך
מקררים לטמפרטורת החדר ומערבבים את עלי הבייבי עם האפרסקים והתבלינים
בצלחת הגשה מסדרים את פרוסות הבשר ומוסיפים את הסלט
מעל מסדרים את אגוזי המלך הקלויים
עלות משוערת: למנה אחת: 5 שקלים
עלות במסעדה: 48 שקלים
>> לעוד מתכונים מומלצים עם עוף
>> בואו למצוא את הנשוש הנכון עם עוף טוב