צפו בסיפורים המעניינים של 30.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס)
לא מבין את חומרת המצב או סתם לא מפחד? נתניהו | צילום: רויטרס

מי זוכר את ביבי-הם-מפחדים?

ובכן הפעם יש רושם שהם לא מפחדים, עושה רושם שהם לא תופסים עד כמה המצב חמור. ואם אי פעם נזקקנו לממשלת אחדות לאומית זה עכשיו.

כשזוכה פרס נובל לשנת 2008 פול קרוגמן מספר שהוא לא ישן בלילה ומצטט מסיכומי דבריו הבנק המרכזי ולפיהם כל חברי הנהלתו מעריכים שהאבטלה בארה"ב תהיה מעל לרמה ברת קיימא לפחות עד סוף 2011, גם אם לא יגיעו זעזועים כלכליים נוספים, ציפי וביבי צריכים להבין שהגיעה שעת חרום.

כשמאמר המערכת של האקונומיסט השבוע עוסק בקריסת מערכות הייצור הגלובליות ומתאר שבגרמניה הההזמנות לכלים לייצור מכונות היו נמוכות בכ-40% לעומת השנה שעברה, שכ-4,500 מתוך 9,000 יצרני הצעצועים בסין פשטו את הרגל, שיצוא מחשבים ניידים מטיוואן נפל בכשליש בינואר 2009, שמספר כלי הרכב המורכבים באמריקה היה נמוך ב-60% מהמספר בינואר 2008 וכשניתן כנראה להמשיך את הרשימה עוד ועוד ועוד, נבחרינו ואנחנו צריכים לפחד. מאוד.

אנחנו חייבים ממשלה מקצועית, ממשלה שתתאחד ותפעל עם מינימום שרים ומינימום תקציבים לא ממוקדים במניעת שקיעת המשק בבוץ מכיוון שאחרי שהוא ישקע יהיה מאוד קשה לחלץ אותו.

מי זוכר את ימי ארידור?

רובנו לא באמת חווינו משבר כלכלי כדוגמת הצנע, המשבר הגדול בארה"ב, ארגנטינה ב- 1985, רוסיה בהתמוטטות הקומוניזם ולכן יש להניח שאנחנו לא ממש מבינים עד כמה הבוץ יכול להיות עמוק סמיך ומפחיד. אפילו החוויה הלא נעימה של היפר האינפלציה באמצע שנות השמונים, אינה מוחשית עבור רוב חברי הכנסת החדשה שהושבעה אתמול.

רובנו עוד עובדים ומקבלים משכורת, גילינו גז, הבורסה חזרה לעלות, אף טייקון לא קרס (עדיין), גם אף בנק (בינתיים), בנק ישראל מתפקד למופת ועושה הרבה צעדים שנראים נכונים, תקציב 2009 בינתיים אחראי מאין כמוהו בזכות העובדה שהוא עדיין לא עבר אבל....

ההערכות הן, עוד לפני שנבחרי הציבור עשו משהו, שהגרעון בשנת 2009 יגיע ל-5% וזאת אל מול יעד של 1% וזאת כשתקציב 2009 המתוכנן מתבסס על תרומה של 4.6 מיליארד שקלים מהפרטות, וזאת כשבכל העולם המגמה הרווחת היא הלאמה.

הכנסות המדינה ממיסים ירדו ב-2008 ב- 15.6% לרמה של כ 37.2 מיליארד שקלים. הירידה בהכנסות המדינה ב- 2008 ממס מעצמאים ומחברות נבעה הן מהפחתת מס החברות והן מהירידה בהכנסות שהייתה משמעותית בעיקר בענפי הבנקאות והתעשייה.

מה יקרה ב-2009 כשעוד חברות הי-טק גדולות יודיעו שהן עוברות לשבוע עבודה בן 4 ימים, כשנגלה במרץ שעוד 50 אלף הצטרפו למעגל האבטלה. כשחברות כמו אם סיסטמס, קומברס, אמדוקס, ימשיכו במגמתן להעביר את מרבית העובדים מארץ הקודש לנכר, כשחברות שפעם ייצאו לתעשיית הרכב הגלובלית כמו גם מגוון רחב של ציוד תעשייתי אחר, מצטמצמות או נסגרות.

האם מישהו נתן את דעתו לכך שהתקציב מתבסס על גידול ב-0.5% בתוצר בזכות הפעילות של המפעל החדש של אינטל, שרק מורידה תפוקות ותחזיות?

נקודת מבט המשקיעים

הבורסה המקומית עולה בינתיים והנהגת המדינה לא נראית מוטרדת מדי, יש קצת כותרות מדכאות על קשיים, אבל נראה שסטנלי פישר מציל את המצב המקומי וברק אובמה מציל את העולם ולכן אולי באמת הבורסה חוזה נכון את התסריט שהמשבר הזה יהיה מאחורינו עד סוף 2009.

אבל, אם בטעות מזפזפים מהישרדות ל- CNBC, בלומברג או כל רשת חדשות פיננסית אחרת, עלולים לחטוף דיכאון עמוק.

צריך לקחת בחשבון שיש סיכוי שזה לא יעבור עד סוף השנה, צריך לקחת בחשבון שיתכן שזכינו בפסק זמן נקודתי בבורסה המקומית והבית הלאומי שלנו עשוי אף הוא חס וחלילה להיפגע מהסערה המתחוללת בכלכלה הגלובלית. צריך לקחת בחשבון שתוקם ממשלה צרה בראשות ביבי, שיש לציבור ביטחון בכישוריו בתחום הכלכלי אבל לא בטוח שממשלה צרה תאפשר לו לממש אותם.

עבור מרבית המשקיעים, מחיר הרכבת משקפיים ורודים, עלולה להיות גבוה ממחיר הטעות שבהרכבת כאלה שזגוגיתם כהה.

אם היית אופטימי והמצב הכלכלי בארץ התדרדר, אז גם הפסדת עוד בחסכונותיך וגם רוב הסיכויים שתחול ירידה בהכנסתך השוטפת. אם היית פסימי והמצב הכלכלי בארץ השתפר, הפסדת שיפור במצב החסכונות, אבל יש להניח שהכנסתך לא ניזוקה ואולי אפילו השתפרה.