ורטהיימר, אריסון ותשובה (צילום: חדשות 2 ורויטרס)
מרגישים את המשבר על בשרם. ורטהיימר, אריסון ותשובה | צילום: חדשות 2 ורויטרס

המשבר הכלכלי לא פוסח על אף אחד, וגם עשירי ישראל נפגעים. מגזין דה-מרקר מפרסם היום את דירוג 500 הישראלים העשירים, ומפרסם כי השנה החולפת הייתה שנתם הגרועה בהיסטוריה של עשירי ארץ זבת חלב ודבש.

למרות שאכן מדובר באנשים האחרונים שנרחם עליהם במשבר הכלכלי שפוקד את כולנו, גיליון אפריל של המגזין חושף נתונים חדשים על מפת ההון והעושר בישראל. מהנתונים עולה בין היתר כי רשימת המיליארדרים בארץ קטנה בכ-50%, בהשוואה לשנה שעברה. הונם של עשירי המדינה ירד ב-40%, מ-84 מיליארד דולר ל-52 מיליארד.

יצחק תשובה כבר לא מיליארדר

מי שהיינו רגילים להתייחס אליו כמיליארדר, יצחק תשובה, נמחק מהרשימה היוקרתית וייאלץ להיפרד מהסטטוס. משפחת ורטהיימר, לעומתו, עדיין נמצאת בראש הרשימה, עם שווי של 5-5.5 מיליארד דולר. אבל גם היא הפסידה כסף, כי היו באמתחתה 6 מיליארד בשנה שעברה. שרי אריסון עלתה מהמקום השלישי לשני עם הון של 1.9-2.3 מיליארד דולר, לעומת 4.2-4.7 מיליארד בשנה שעברה.

במקום הרביעי ניצב מוריס קאהן עם הון של 1.3-1.4 מיליארד דולר. במקום החמישי משפחת עופר, שירדה מהמקום השלישי עם 1-1.5 מיליארד דולר.

השנה, רק תשעה מתוך 500 האנשים המרכיבים את הרשימה הצליחו להגדיל את הונם, רובם מהשקעות בענף הטכנולוגיה. ברי המזל הם גיל שוויד, מריוס נכט, שי וראובן אגסי, יוסי ורדי ויאיר גולדפינגר. שניים התעשרו ממסחר בסיסי - צבי קופרלי וזכי שלום, ודן אורן עשה זאת מענף המשלב טכנולוגיה ומסחר - חברת התרופות דקסל.

"מהרשימה ניתן ללמוד על התהליכים שעברו על כלכלת ישראל בשנה שחלפה, ובאמצעותה להצביע על הגורמים המשפיעים עליה ביותר", אמר מייקי דגן, עורך מגזין דה-מרקר. "השנה, המשבר הכלכלי הגלובלי נותן אותותיו גם על הרשימה ועל הונם של עשירי ישראל, שנחתך בממוצע בשיעור של כ 40%".