אין תמונה
הבמאים. למען עתיד טוב יותר

כמאה במאים הגיעו ביום שישי בבוקר לישיבה הראשונה של איגוד במאי התיאטרון בישראל, אותו יסדו עודד קוטלר (שיכהן גם כיו"ר הראשון של האיגוד), סיני פתר, חגית רכבי, רוני ניניו, נויה לנצט, מיכה לבינסון, אלון אופיר, אורי אגוז, אמי רמז ונעם שמואל. המפגש התקיים במבנה הבית של התיאטרון הערבי עברי ביפו, ובמהלכו נחשפו לראשונה מטרותיו הרשמיות של האיגוד אותן מנה הבמאי (ולשעבר המנכ"ל והמנהל האמנותי של תיאטרון חיפה) סיני פתר.

בין השאר יפעל איגוד במאי התיאטרון בישראל לניסוח מחודש של חוזי ההעסקה הסטנדרטיים של במאים בתיאטראות ופיקוח על יישומם, תוך עדכון תעריפי התשלום, מתן ייעוץ משפטי וייצוג לבמאים חברי האיגוד, קביעת עמדה לגבי השפעות המשבר הכלכלי על פעילותם ותנאי העסקתם של במאים בישראל, תביעה לייצוג הולם של במאים בכל מוסד, גוף או וועדה המקבלים החלטות הנוגעות לכלל פעילות מגזר התיאטרון בישראל, יצירת הזדמנויות ליצירה עצמאית של במאים, יצירת קוד אתי שיגדיר מהי קולגיאליות ראויה בין במאים, סיוע לבמאים צעירים בתחילת דרכם וכן הקמת קרן סיוע שתעזור לבמאים במצוקה.

לטענת הבמאי סיני פתר, היוזמה להקמתו של איגוד הבמאים התגבשה: "אחרי שגילינו כי בכל פגישה מקרית בינינו אנחנו בעיקר יושבים ובוכים, אבל לא עושים מעשים, מה גם שבמכלול הבעיות העומדות בפנינו הבמאים רב הדמיון על השוני".

הקמתו של האיגוד החדש בולטת במיוחד על רקע מאבק ארגוני היוצרים נגד זכייניות הטלוויזיה. הבמאי רוני ניניו, המשלב בעבודתו יצירות במה ומסך גם יחד, הקריא מכתב תמיכה למקימי האיגוד החדש שנשלח מראשי מטה המאבק של איגוד היוצרים, בו הם קוראים לשיתוף פעולה בין הגופים השונים המנסים לשמר את התרבות הגבוהה בישראל.

עודד קוטלר, היו"ר הנבחר של האיגוד, מסר בתגובה: "ממשלות ישראל לדורותיהן נטו בעבר, ועדיין נוטות, לזלזל באמנות. מעולם לא התקיים דו שיח רציני ומלומד באשר ליחסי הגומלין בין שלטון וממשל ובין אמנים ומוסדות תרבות. המרב שנעשה בשנים האחרונות היה קביעת קריטריונים להקצבות התמיכה הממשלתית. כל זה על מנת לעשות לכאורה צדק לכל השחקנים על הלוח, אך התוצאה הייתה חבוטה ופוגענית. השיטו עלינו קריטריונים, אך המימוש הכספי שלהם שאף בפועל לפחות ופחות. כמה זמן עוד יידרש לממשל להכיר, למשל, בתופעה הנהדרת של תיאטראות עצמאיים, קטנים וצנועים, אשר במסגרתם נעשות לפרקים עבודות פורצות דרך? הרי שם העתיד".

כמו כן מציינים מקימי איגוד במאי התיאטרון בישראל כי היוזמה להקמת הגוף החדש הועלתה כבר בסוף שנות ה-80' בידי המחזאי-במאי המיתולוגי חנוך לוין ז"ל, והם מקווים כי רוחו תשרה על חברי האיגוד הנוכחי ותסייע בהצלחת פעילותם בעתיד הקרוב והרחוק.